Neovisni novinarski portal
22.10.2019.
FESTIVALI
Najstariji dječji festival na svijetu: 59. šibenski MDF otvara ‘Knjiga o džungli’

Najstariji dječji festival na svijetu:
59. šibenski MDF otvara ‘Knjiga o džungli’

‘Knjiga o džungli’ Rudyard Kiplinga otvorit će 59.Festival djeteta u Šibeniku – najstariji festival takve vrste u svijetu! – javljaju iz direkcije šibenskog 59. Međunarodnog dječjeg festivala. Zasigurno je jedan od dugovječnjih festivala: održava se od 1958. godine, pa ondašnja najmlađa publika danas puni 61 godinu života. 

Naime, Festivalsko vijeće  potvrdilo je program najstarijeg svjetskog dječjeg festivala 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji će se održati od 15. do 29. lipnja ove godine, a predstavio ga je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku  Jakov Bilić.

Ovogodišnji festival na ljetnoj pozornici otvorit će gostujuće kazalište iz Poljske, Teatr Baj Pomorski iz Toruna s predstavom nastaloj prema književnom klasiku Rudyarda Kiplinga – ‘Knjiga o džungli’.

Svečano otvorenje 55. MDF-a (Foto: MDF Press)

‘Riječ je o naslovu koji je dobar i poznat, a sama predstava je atraktivna za djecu. Jezična barijera neće biti problem jer će u predstaviti biti narator, a tu je i životinjski jezik lako razumljiv svima. Festival će zatvoriti Zagrebačko kazalište mladih s predstavom ‘Djevojčica koja je previše čitala’ koja je svojevrsna parodija na nagrađivani mjuzikl nastao u produkciji šibenskog HNK-a, ‘Matildu’ – kazao je ravnatelj Bilić.

Tijekom dva tjedna na ulicama i trgovima izmjenjivat će se kazališni umjetnici iz nekoliko europskih zemalja – Mađarske, Rumunjske, Belgije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske. Na kazališne pozornice vraćaju se glavni likovi najpoznatijih svjetskih priča poput Pepeljuge, Pinocchia, Ivica i Marica Vuka i sedam kozlića, Kralja lavova, a oživit će i autor basni, La Fontaine.

-Stiže hollywoodska franšiza, predstava Madagaskar nastala prema istoimenom svjetskom kinu hitu! ‘Tendencija je da u budućnosti imamo naslove koji su jaki i popularni, ali imaju i umjetničku vrijednost. Naravno, financije su i dalje te koje diktiraju tempo’, potvrdio je Bilić.

U službenom programu Festivala očekuje se 28 predstava s ukupno 52 izvedbe. Radionički program boji 41 dječju radionicu te jednu za odgojiteljice.. Radionice će voditi i međunarodni umjetnici poput gostiju iz Japana, Italije te Crne Gore, a bit će inkluzivna plesna radionica i radionica yoge za djecu te JUPI beba – Moj prvi MDF za mame i bebe.

‘Novost ove godine je online upis u radionice. Roditelji koji budu htjeli upisati dijete u radionice to će moći napraviti putem Interneta, ali ćemo isto tako ostaviti mogućnost osobnog upisa u Kazalištu u popodnevnim satima. Imali smo prigovore roditelja djece koja žive izvan Šibenika, a koji bi djecu poslali bakama i djedovima za vrijeme festivala, da ne stignu upisati dijete pa to ove godine ispravljamo. Od noviteta valja pohvaliti povratak Večeri folklora dječjih KUD-ova za što je zaslužan umjetnički suradnik, etnomuzikolog Joško Čaleta, a koji će okupiti 130 mališana. U program je uvršten i koncert ‘Djeca pjevaju Arsena’. ‘Dječji zborovi Cvrčak i Zdravo maleni iz Šibenika i Music Talent iz Splita pjevat će Arsenova pjesme, dok će njegove pjesme za odrasle pjevati Gabi Novak i Matija Dedić koji je naš ovogodišnji umjetnički suradnik u glazbenom programu’, istaknuo je Bilić.

Stadardni filmski program na Gorici obogaćen je o filmskom premijerom našeg nagrađivanog filma ‘Moj dida je pao s Marsa’

I ove godine festivalske zastavice, djelo dječjih ruku, krasit će povijesnu jezgru Šibenika koja će tijekom dva tjedna biti centar dječje kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva za djecu. 

Vraća se i Noćni program za roditelje, kažu.

Ovogodišnji program košta 2,2 milijuna kuna.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI