Neovisni novinarski portal
28.5.2020.
POLITIKA
Ministar Kuščević : Dobro je da Sabor zatraži od Ustavnog suda mišljenje o svakom referendumskom pitanju, pa i Inicijative “67 je previše”

Ministar Kuščević :
Dobro je da Sabor zatraži od Ustavnog suda mišljenje o svakom referendumskom pitanju, pa i Inicijative “67 je previše”

Onog trenutka kad su se organizatori referendumske inicijative “67 je previše” pohvalili kako imaju 700 tisuća potpisa građana koji se protive vladinom prijedlogu da se u redovnu mirovinu odlazi sa 67 godina, premijer Andrej Plenković je ostao bez riječi. I doslovce. Novinarima je uskratio odgovor na bilo koje pitanje koje se odnosi na ovu inicijativu sindikata ( “već sam vam na to odgovorio”, “odgovorio sam” … ), implicite i onaj o tome hoće li se tražiti ocjena ustavnosti za ovo referendumsko pitanje.
No, ministar uprave Lovro Kuščević, u intervjuu za RTL, nije bio tako “zakopčan”. Ministar misli da je dobro uvijek, kad se radi o referendumu, da Sabor zatraži od Ustavnog suda mišljenje…

Znači li to da se već sada može računati s opstruiranjima sindikalne akcije iza koje je stalo , kako se tvrdi, preko 700 tisuća građana, ili gotovo dvostruko više od potrebnih za raspisivanje referenduma? Uostalom, ministar Kuščević je već pokazao kako se to radi kad su bile u pitanju neke druge referendumske inicijative ( “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj ” ). Mada, neka njihova pitanja, s obzirom da zadiru u Ustav RH, nisu ni trebala biti na “dnevnom redu” da je odmah zatraženo očitovanje Ustavnog suda. Primjerice, u paketu promjena izbornog sustava, posebno pitanje se odnosilo na zabranu manjinskim zastupnicima da odlučuju o proračunu i povjerenju Vladi, što je besumnje diskriminatorno i protuustavno.

No, ostao je dojam da je Ministarstvo manipuliralo s njihovim potpisima, opirali su se uvidu u neispravne i nevažeće potpise, a kad je sve regularno i bjelodano, nema razloga da se uvid svakom zainteresiranom građaninu ne odobri.
Ministar Kuščević sklon je provjeravanju svih prikupljenih potpisa i najnovije referendumske inicijative ” 67 je previše”, jer, kako je rekao za RTL, “potrebno je provjeriti potpise, pa i kad ih je dvostruko više od potrebnih, makar do onog broja koji je potreban za raspisivanje referenduma”.

Na pitanje hoće li se ići na ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, Kuščević bez puno premišljanja kaže: – Osobno smatram da je kod svakog referenduma dobro da Hrvatski sabor zatraži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti, pa tako i za ovaj.
Potvrdio je da postoji i mogućnost da se ide u izmjenu zakona bez referenduma, koji znači trošak od 40-50 milijuna kuna, no odluka o tome je na Saboru. Osobno ne misli da bi to bila dobra odluka, jer bi trebalo čuti, veli, što hrvatski građani imaju reći o mirovinskoj reformi.

Najavio je da će već krajem svibnja novi Zakon o referendumu na prvo čitanje, te odbacio mogućnost da bi u njemu mogle biti odredbe, recimo o manjinskim pravima, oko kojih se ne može raspisati referendum .

-Sukladno važećem Ustavu RH to nije moguće, za takvo nešto bi trebale izmjene Ustava, a znamo da to nije opcija- rekao je Kuščević.


VEZANE VIJESTI