Neovisni novinarski portal
12.7.2020.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
foto HV/V. Jovanovac

Militurizam:
Desant 17 helikoptera kod Plitvica

foto HV/V. Jovanovac

Militurizam, kako smo nazvali jedinstvenu turističku granu koju razvija Hrvatska koja učestalo u početku turističke sezone na svojeme teritoriju, posebice u priobalju i na moru priređuje vježbe bojevog gađanja, ispaljivanja raketa, te nasred splitske rive izlaže tenkove, teške strojnice i helikoptere, sada se širi i na kopnene turističke  zone. Tako se u blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera upravo odvija međunarodna vojna vježba engleskog imena Immediate Response 19,  u sklopu koje je 16. svibnja u kasnim poslijepodnevnim satima u vojarnu “Josip Jović“ u Udbini sletjelo 17 helikoptera iz sastava američkih zračnih snaga, koji će sudjelovati u vježbi, priopćeno je iz MORH-a.

U toj vojnoj vježbi sudjeluje 12 helikoptera UH-60 Black Hawk i pet helikoptera CH-47 Chinook koji su u Hrvatsku stigli iz zračne baze Aviano iz Italije, a planirano je da sudjeluju u provedbi zračnog desanta iz vojarne na Udbini na vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, kako kažu.

Upravo sada na području vojarne u Udbini u petak, 17. svibnja, u poslijepodnevnim satima, planirana je pak ‘provedba uvježbavanja zračnog desanta’.

foto HV/V. Jovanovac

Kako vele, vježba Immediate Response 19 provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja, dakle u vremenu kada turisti iz Japana, SAD-a i odasvud već u kolonama hrle na Plitvice,  i to na od nacionanog parka  nedalekom vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja i u vojarni “Josip Jović” u Udbini.

-U vježbi sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD-a, Albanije, Crne Gore, Kosova, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije,BIH, Italije i Njemačke. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. Hrvatska vojska sudjeluje u vježbi Immediate Response u sastavu multinacionalne bojne s mehaniziranom satnijom PATRIA,zapovjednom satnijom, satnijom za potporu i vodom vojne policije – kažu u MORH-ovu priopćenju.

Čini se kako se militurizam razvija odlično, a što je sljedeće u ponudi, nije poznato, jer ipak su to vojne stvari. Možda vježba okupacije Istre, oslobađanja Dubrovnika ili proboj na Zagreb, odnosno operacija potecijalnog naziva Mosquito bombing 19 u Kopačkom ritu.

Foto: HV/V. Jovanovac

 

Tags:

VEZANE VIJESTI