Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
kineski kutak
Kumrovec: Bivša partijska škola i bivši hotel Zagorje

Lepe ti je, lepe ti je… Zagorje kineske:
Gospođa Yu dobila kumrovečki kompleks za 70 eura po ‘kvadratu’ i gradi Titoland?

Kumrovec: Bivša partijska škola i bivši hotel Zagorje

Lepe ti je, lepe ti je… Zagorje kineske… – možda uz gemište danas pjevaju vesele Kineskinje i Kinezi iz poduzeća Zhongya nekretnine d.o.o. Imaju razloga, jer su upravo sklopili dobar posao u Zagorju: kupili su kumrovečki kompleks ukupne površine 26.285 m2 za oko 1,8 milijuna eura, odnosno za oko 70 eura po ‘kvadratu’. Kako je javilo Ministarstvo državne imovine na čelu s ministrom G. Marićem, zgrada bivše političke škole, pa bivšeg hotela Zagorje u Kumrovcu prodana je navedenom poduzeću koje je za oronuli kompleks ponudilo 14.095.400,00 kuna.

-Na temelju Odluke Vlade, Ministarstvo državne imovine objavilo je 23. ožujka 2019. godine Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske 4/2019 „Hotel Zagorje“ (bivša politička škola u Kumrovcu). Ponude su se prikupljale do 7. svibnja 2019. godine. Za kupnju „Hotela Zagorje“ koje se prodavalo za 11.960.000,00 kuna, pristigla je jedna pravovaljana i potpuna ponuda trgovačkog društva ZHONGYA nekretnine d.o.o. Trgovačko društvo ZHONGYA nekretnine d.o.o. ponudilo je iznos od 14.095.400,00 kuna – javili su danas iz Ministarstva državne imovine. 

Titoland

Naime, bivša “Politička škola Josip Broz Tito” u Kumrovcu koju su pohađali i mnogi koji su danas visoko u državnoj i lokalnoj politici, ali te podatke nerado ističu u svojim biografijama, ukupne je površine 26.285 m2, od čega je dvorište površine 20.384 m2 i poslovna zgrada površine 5.901 m2. Razvaljeni Hotel Zagorje je ukupne građevinske bruto površine 11.310,00 m2 raspoređene na četiri etaže i bruto volumena 34.464,20 m2, kako kažu tehnički podaci.

‘Bajka na dlanu’ – Gospođa Yu u Krapinsko zagorskoj županiji -foto KZŽ

Kineska poduzetnica Jiang Yu, vlasnica pekinške kompanije Z-Run WellTon Industry, već je nekoliko puta puta bila po Hrvatskoj i u zelenom Zagorju, a vrlo srdačno su je primali i ugošćavali ministri, župani i ostali, a mediji i tamburaši pratili u stopu.

Posebno je zanimljiva bila njezina najava kako će od bivše škole napraviti svojevrsni zabavni park oslonjen na lik  J.B. Tita. Svojevrsni Disneyland, odnosno Titoland.

No čini se i kako za gospođu Yu nije bitan samo Tito, nego i geotermalni izvori itd. Naime, navodi se i kako gospođa Yu nije zainteresirana samo za zgradu političke škole, već bi u njezinu nastavku gradila još jedan isti takav objekt.

Kumrovec: Bivša partijska škola i bivši hotel Zagorje (foto Ministarstvo državne imovine)

Također, zanima je i kupila bi usput spomen dom u Kumrovcu, lokalni nogometni stadion, a voljela bi dobiti i pristup geotermalnim izvorima, toplicama itd.

-Zainteresirani smo za turizam, kulturu, obrazovanje, sport i neke industrije – rekla je za nedavnog posjeta Kumrovcu gospođa Yu čiji se posjeti Hrvatskoj pomno prate i na stranicama kompanije zhongrunhuatong.com.  

Mogu se očekivati i fuzije kineske i zagorske kulture, primjerice u gastronomiji, npr. pekinška purica z mlincima.

– Zaljubila sam se u ovu zemlju i ljude koji ovdje žive. Mislim da je sada najbolje vrijeme za ulaganje u Hrvatsku – rekla je također gospođa Yu.

U njen poslovni instinkt ne sumnjamo, jer je rasprodaja u tijeku.

Zasad nema interesa za Veliko Trgovišće

Inače, bivša “Politička škola Josip Broz Tito”, odnosno njena zgrada sagrađena je 1981. godine. U svrhe tzv. političkog obrazovanja korištena je do 1990., odnosno raspada Saveza komunista Jugoslavije.  Kasnije više nije bile potrebe za njom, jer značajan onih koji su je pohađali zauzeo ključne pozicije u neovisnoj Hrvatskoj, ali kao članovi novooformljenih stranaka (HDZ, SDP… itd.).

Obrasli šank u školi – foto
Urbex & EDC Croatia

Potom u je preuzeo MUP, pa MORH, pa su u njoj neko vrijeme živjeli prognanici iz Vukovara, pa je pod nazivom Hotel “Zagorje” pripala Hrvatskom fondu za privatizaciju. Sastojala se od predavaonica, kabineta za nastavu, restorana, dvije male i jedne velike dvorane, 12 radnih kabineta, osam kabineta za nastavnike, 145 jednokrevetnih soba, pet čajnih kuhinja, ambulante, velike sportske dvorane, trafostanice, igrališta, okolnog parka i još koječega te atomskog skloništa, za slučaj atomskog napada na političke školarce i nastavnike.

Atomskog napada nije bilo, no zgrada danas svejedno izgleda kao jest, a što se najbolje može vidjeti u efektnoj fotogaleriji na Facebook stranici Urbex & EDC Croatia du albumu: Napuštena politička škola Kumrovec / Abandoned political school.

Gospođa Yu zasad nije spominjala ništa kako bi kupila štogod i u obližnjem Velikom Trgovišću, rodnom mjestu dr. Franje Tuđmana, gdje također postoji spomen kuća i spomen škola s njegovim imenom (vidi TRIS). 

Dobar posel v Zagorju?
Kak se zeme…

Gospođa Yu i zagorsko-krapinski župan foto ZKŽ)

 

Kao da je pala atomska bomba foto
Urbex & EDC Croatia

foto
Urbex & EDC Croatia

foto
Urbex & EDC Croatia

foto
Urbex & EDC Croatia

foto
Urbex & EDC Croatia

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI