Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
KULTURA / POLITIKA / UMJETNOSTI
Lana Stojićević izlaže u Jelsi na Hvaru: “Bilo koje mjesto u bilo kojem gradu”

Lana Stojićević izlaže u Jelsi na Hvaru:
“Bilo koje mjesto u bilo kojem gradu”

“Bilo koje mjesto u bilo kojem gradu” naziv je izložbe osebujne vizualne umjetnice, Lane Stojićević, koja se najčešće izražava u mediju fotografije, tekstila i arhitektonske makete. Otvaranje izložbe najavljeno je za nedjelju, 26. svibnja, s početkom u 20:00 sati, u galeriji Kravata, u Jelsi na Hvaru, a moći će se pogledati do 13. lipnja. Riječ je o umjetnici koja je svojedobno na provokativan i pomalo apokaliptičan način problematizirala “crno brdo” u Biljanima Donjim, nastalo od otpadne, opasne troske iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura. Postala je prepoznatljiva i svojom zagrebačkom izložbom “Sunny Side ” ( sunčana strana)  na kojoj tematizira domaću percepciju turizma svedenu na razinu sunca i mora, a koja ju je dovela i na naslovnicu portala čuvenog Guardiana.

Crno brdo/Lana Stoićević

“Bilo koje mjesto u bilo kojem gradu” je naziv je za kazališnu kulisu koja se nalazi u hvarskome kazalištu, stoji u predgovoru izložbe koji potpisuje kustos Vedran Perkov. Radi se, dakle, o zidnoj slici koja je služila kao univerzalna scenografija, a prikazuje “nedefinirane vedute primorskoga grada, scene koja se zbog ograničenih tehničkih mogućnosti nije mijenjala iz predstave u predstavu, već je ostajala nepromjenjiva bez obzira na sadržaj i radnju”, pa bi se moglo reći, piše Perkov, da predstavlja prikaz idealnog grada. Slika je i inspiracija i kulisa radovima izloženim na izložbi koja otok Hvar definira kao mjesto radnje.

– Od Grapčeve špilje – mirskog mjesta borbe između Kiklopa i Odiseja, preko legende o kraljici Teuti i njenom blagu, sve do romantičke tragedije Dimitrija Demetra Teuta u kojoj se Hvar uprizoruje kao mjesto povijesnih bitaka između Ilira i Rimljana. Povijesno daleke i nepovezane priče sjedinjuju se u spektaklu bez početka i kraja. Spektaklu koji je sam sebi svrha, mogli bismo pomisliti. Ali nije tako- kaže se u predgovoru izložbe.

A kako je, valja otići u nedjelju ( ili narednih dana, sve do 13. lipnja ) u galeriju Kravata i pogledati što to Lana Stojićević želi poručiti svojim radovima, inače, izvorno zamišljenim kao eksponatima za likovnu izložbu, ali onako kako ih prezentira, prije su kazališnog ili filmskog karatkera. A kako se čini, ova društveno angažirana umjetnica ima jasnu poruku: U potrazi za zlatnom kokom koja nese zlatna jaja, sve su sredstva dopuštena: Izvući dobit jedino je bitno!

Izložba je realizirana sredstvima Općine Jelsa, Ministarstva kulture i Turističke zajednice općine Jelsa.

Lana Stojićević je rođena u Šibeniku ( 1989. ), diplomirala je slikarstvo 2012. na Umjentičkoj akademiji u Splitu, gdje je od 2015. do 2018. radila kao vanjska suradnica u zvanju asistentice. Svojim multimedijalnim radovima kritički istražuje raznolike lokalne teme poput divlje gradnje, nebrige za ( arhitektonsko ) naslijeđe i ekološkog zagađenja.
Dobitnica je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Osvojila je Metro Imaging Mentorship Award na izložbi New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London, 2016.), godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladu umjetnicu (2015.), drugu nagradu izložbe Young Contemporary Photography: Different Worlds (Galerija Photon, Ljubljana, 2015.), Erste Grand Prix na izložbi Erste fragmenti (2015.), Rektorovu i Dekanovu nagradu (2012.) i prvu otkupnu nagradu Zavičajnog muzeja grada Rovinja (2011.). Bila je nominirana za New East Photo Prize (2016. i 2018.), HT nagradu (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2013., 2016., 2017. i 2019.) i Nagradu Radoslav Putar (Institut za suvremenu umjetnost, 2015.).

Realizirala je brojne samostalne izložbe i intervencije u javnom prostoru, među kojima su: Kulturni centar Beograda (Beograd, 2019.), Galerija VN (Zagreb, 2018.), Galerija PM (Zagreb, 2018.), NMG@Praktika (Split, 2017.), Galerija Krševan (Šibenik, 2017.) Galerija Kranjčar (Zagreb, 2016. ), Galerija Umjetnina (Split, 2016. i 2012.) , Galerija SC (Zagreb, 2015.), Galerija Contra (Koper, 2013.), a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama. Živi i radi u Splitu.

Više o ovoj intrigantnoj umjetnici i njezinom zanimljivom, angažiranom stvaralaštvu možete pročitati OVDJE.

Foto:Tris(J.Krnić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI