Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
književno
'Šta je ovo?' (foto TRIS)

Knjigom na knjigu:
Doknjiženja!

'Šta je ovo?' (foto TRIS)

-Evo ja sam uzela nove, a tamo sam ostavila one koje sam donijela. Vratit ću ja i ove kad pročitam. A mislim da ću sljedeći put donijeti puno više svojih, jer se selim, a imam previše knjiga – rekla je jedna gospođa i u torbu spremila nekoliko knjiga, pa otišla iz prostorija HND-a u Šibeniku, Božidara Petranovića 16.

Gospođa knjigoljupka je bila jedna od posjetitelja sinoćnje premijerne akcije nazvane ‘Knjigom na knjigu’ u režiji Hrvatskog novinarskog društva – Ogranka u Šibensko-kninskoj županiji.  Kao i oni prije i poslije nje, na konferencijski stol koji je jučer glumio štand neke knjižare, poslagala je knjige koje je donijela sa sobom, te je krenula razgledati ranije donešene naslove, a koji su nekome bili višak po prašnjavim kućnim policama.

Brzo je pronašla što je zanima: već letimičnim ali znalačkim ‘skeniranjem’ ponude došla je do njoj zanimljivih svezaka. Slično je postupila i Ana Bebić, inače knjižničarka u Srednjoj strukovnoj školi u Šibeniku.

‘Šta je ovo?’ (foto TRIS)

– Doznala sam za ovu inicijativu preko portala, a kako sam knjižničarka i imam jako puno knjiga koje sam već pročitala, smatram da je ovo odlično mjesto za razmjenu. Svakako je ovo jedan od načina da se knjiga vrati u ruke čitatelja, jer knjige su skupe i toliko se ne kupuju. Ovim putem pozivam ljude da dižu knjige u knjižnici, da sudjeluju u ovakvim akcijama jer svašta se može pronaći. Kao knjižničarka imam doma dosta građe koja se pročitala i više se ne otvara i ovo je pravo mjesto za razmjenu. Prošli tjedan smo dobili i prvu knjižnicu na otvorenom gdje također planiram ostaviti neke knjige, a smatram da će sve ove akcije pomoći da se knjiga vrati u ruke čitatelja. Zbog cijene papira, knjige su skupe i ljudi ne kupuju toliko knjiga i zato su ovo idealna mjesta gdje svatko može naći nešto za sebe. Donijela sam osam knjiga, a evo pronašla sam 3 zanimljiva naslova, tako da ću doći ponovno za mjesec dana na sljedeću akciju razmjene – kazala je Ana Bebić. 

No vratila se već pola sata kasnije: s novim naramkom knjiga za novopečenu knjižnicu u šibenskom HND-u.

-Evo… donijela sam još. Idem uskoro na otok pa me neće biti neko vrijeme. A kad bude sljedeća razmjena… svakako dolazim – rekla je u odlasku Ana Bebić. 

Koliko doneseš, toliko odneseš (foto TRIS)

Inače, princip razmjene je otprilike ovakav: koliko knjiga doneseš, toliko odneseš.

– Cilj je prije svega bio oživjeti jedan prostor u centru grada i privući ljude, a bez ugostiteljsko-turističkih sadržaja. Dakle mi kako novinari teško da možemo ponuditi nešto osim riječi. Čitati novine na kraju dana postalo je besmisleno pa smo se odlučili za knjige. Napravili smo akciju u kojoj svi kolekcionari mogu svoja izdanja koja čuvaju po policama, a neće ih nikad pročitati, mogu donijeti knjige i zamijeniti ih po jednostavnim principima. Dakle dužina, težina ili debljina, koliko se donese, toliko se i uzme. Jednom mjesečno imat ćemo akciju, družiti se oko knjiga, razgovarati o knjigama, razmjenjivati ih i nadam se da će to trajati – kaže Emir Imamović Pirke, novinar i književnik.

‘Vidi ovo…’ (foto TRIS)

Treba napomenuti kako su ovaj ‘projekt‘, kako se to sada zna reći i za postupak kada se odlazi po mlijeko i kruh u obližnju trgovinu, podržali Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija, TZ Grada Šibenika i krovno Hrvatsko novinarsko društvo, no najvažnije da su ga podržali i neslužbeni Šibenčani, kojima je i namijenjen.

Razmjena knjiga će se događati otprilike jednom mjesečno zadnjeg utorka u mjesecu, no oni koji se zbog izvanrednih okolnosti žele riješiti ‘šlepera’ knjiga viška mogu primopredaju dogovoriti na e-mail: hnd-sibenik@gmail.com ili na telefon 091 6300062 (Goran Šimac).

Na kraju, službeni pozdrav ‘projekta’ Knjigom na knjigu:

Doknjiženja!

Gle koliko knjiga (foto TRIS)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI