Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Hod do birališta koalicije Možemo – Nova ljevica – ORaH: Ako vam je dobro, onda ništa!

Hod do birališta koalicije Možemo – Nova ljevica – ORaH:
Ako vam je dobro, onda ništa!

-Kao što je rekao naš nositelj liste Tomislav Tomašević: ako vam je dobro, onda ništa! Ali ako se s nama želite boriti protiv politika mržnje, protiv diskriminacije i nasilja nad ženama, seksualnim i rodnim manjinama, onda ove nedjelje hodajte do birališta! Ako smatrate da moramo hitno djelovati u sprečavanju klimatske i ekološke katastrofe, i da trošak te prilagodbe prije svega trebaju snositi korporacije, onda ove nedjelje hodajte do birališta! Ako vam je važno da osiguramo dostupno stanovanje, jednak pristup zdravstvenim uslugama i zaštitimo prava svih nas koji živimo od svog rada, onda ove nedjelje hodajte do birališta! Svojim glasom poručite da je došlo vrijeme za suvremenu ljevicu 21. stoljeća! – poručili su s današnje zagrebačke akcije kandidati za europarlamentarne izbore s liste broj 18 koju čini koalicija Možemo – Nova ljevica – ORaH.

Tako su danas ispred crkve sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, a između zgrade Vlade RH i Hrvatskog sabora razvukli golemo platno na kojem piše: Hodaj do birališta, pobijedi fundamentalizam!

Čini se kako tim činom nastoje animirati građanstvo koje je nesklono izlasku na izbore, posebno one za europarlamentarce, da ipak izađu  daju svoj glas opcijama za koje drže da bi Hrvatskoj mogle donijeti neke pozitivne promjene, te da zaokruže liste na kojima su osobe koje nisu okaljane različlitim nedjelima i štetnim politikama.

Usput je to, reklo bi se, i parafraza naziva skupa kojega za sutra priređuju politički angažirane konzervativno-desne udruge i udruženja koja navodno promiču kršćanske vrijednosti, te kojima se, među ostalime,  nastoje umanjiti prava žena te afirmirati nazadnjački svjetonazor kakav je, prema nekima, znatno bliži razdoblju mračnog srednjeg vijeka nego 21. stoljeću.

Inače, koalicija Možemo – Nova ljevica – ORaH, a koju se povremeno skupno naziva i Zelena ljevica, u značajnoj mjeri se razlikuje od svih ostalih lista. Na njoj se u pravilu nalaze osobe koje se donedavno nisu aktivno bavile politikom, niti im je to bila profesija, kao većini drugih kandidata s drugih lista. Naprotiv tome, mnogi od njih su u Hrvatskoj poznati kao stručnjaci u svojemu profesionalnom djelokrugu, te kao dokazani višedesetljetni aktivisti i društveno angažirani pojedinci u borbi za prava građana, za ljudska prava, za prava potlačenih, protiv ekoloških prijetnji, protiv korupcije, klijentelizma, oduzimanja i privatiziranja javnih dobara itd.

Svi odreda na toj  listi, a koju predvodi Tomislav Tomašević, odnedavno i najglasniji oporbeni vijećnik u zagrebačkoj Skupštini u politiku su ušli jer su smatrali kako je krajnje vrijeme za to, budući da više nisu htjeli, kako se to obično kaže, da se politika bavi njima i ostalim građanima Hrvatske.

Inicijativni odbor platforme “Možemo”/Foto:Facebook

Valjda su takvo što zaključile i brojne javne osobe iz znanosti, umjetnosti, obrazovanja, profesori, glumice, glumci, pjevači, redateljice, režiseri, istraživači, aktivisti, spisateljice i pisci itd. Njihova zajednička nit i zaključak kako u hrvatskoj politici konačno ‘nisu svi isti’, te kako je spomenuta lista sastavljena od onih koji su se provjereno zalagali za opći boljitak.

Tako su se najčešće u kratkoj videoporuci u kojoj objašnjavaju zašto su za listu broj 18 koalicije Možemo-OraH-Nova ljevica pojavljuju, primjerice: Jurica Pavičić, Mile Kekin, Zoran Badurina, Damir Urban, glumice Mira FurlanDoris Šarić-KukuljicaTihana LazovićLucija ŠerbeždijaAlma Prica, Lana BarićGorana Marin, glumci Leon LučevDamir Markovina, spisateljica Ivana Bodrožićamerička spisateljica i feministkinja Eve Ensler, mirovni aktivist Goran Božičević i docent na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Zoran Grozdanov.

Time je lista 18 jedina lista za Europski parlament koja je dobila toliko široku podršku javnih osoba. Podrške nastavljaju pristizati, a redovito ćemo ih objavljivati na webu i našoj facebook stranici. – vele.

Inače, ova je koalcija dobila i međunarodnu potporu Pamele Anderson, Yanisa Varoufakisa spitzenkandidata europskih Zelenih Basa Eikhouta, donedavnog švedskog ministra obrazovanja Gustava Fridolina i drugih. 

Dio javnih osob akoji podržavaju koaliciju Možemo!-Nova ljevica-OraH (foto Facebook)

U međuvremenu im stižu i potpore drugih osoba iz javnog života, od kojih su mnogi za sebe do sada isticali kako su apolitični, no sada su valjda, uostalom i kao mnogi s liste broj 18, zaključili kako je takva potpuna apolitičnost i stajalište ‘ne tiče me se‘ zapravo i društvena neodgovornost, posebice u društvu poput hrvatskog, bremenitom problemima koji se gomilaju, ponajviše zbog nesposobnosti i loše vladavine političkih elita koje su na vlasti posljednjih desetljeća.

Može li lista Možemo!-OraH-Nova ljevica postići značajniji uspjeh na nedjeljnim izborima?

Oni kažu: Možemo, a jesu li u pravu doznat će se za otprilike 60 sati jer to ipak naviše ovisi o biračima, tj. o onima koji će izaći na birališta i glasati ‘svojom glavom’.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI