Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
ekopis / POLITIKA
Girk Kalun i Ministarstvo zaštite okoliša uložili žalbe na presudu Upravnog suda : Što radi Ćorićevo ministarstvo kad mu redom okolišne dozvole padaju?

Girk Kalun i Ministarstvo zaštite okoliša uložili žalbe na presudu Upravnog suda :
Što radi Ćorićevo ministarstvo kad mu redom okolišne dozvole padaju?

Upravni sud u Splitu donio je tijekom ožujka i travnja ove godine dvije presude u korist Grada Drniša kojima se osporavaju dozvole Ministarstva zaštite okoliša i energetike izdane tvrtki Girk Kalun d.d. Drniš za gospodarenje opasnim otpadom. Sud je u oba slučaja zaključio da je Ministarstvo okoliša Kalunu nezakonito izdalo dozvole. No, na prvu presudu Upravnog suda i Ministarstvo okoliša i Kalun su se, kako saznajemo, žalili Visokom upravnom sudu RH u Zagrebu. Za očekivati je da će isto učiniti i u slučaju druge presude Upravnog suda. Za Kalun je jasno zašto, brane svoj poslovni interes, ali čiji interes brani Ministarstvo okoliša…?

Prije recentnih presuda US-a u Splitu, još u studenome 2017. Visoki upravni sud, kojemu se sada obraćaju nezadovoljne strane u sporu, pravomoćno je osporio dozvolu drniškoj Tvornici vapna ( Girk Kalun ) za gospodarenje opasnim otpadom, između ostalog i zbog činjenice da je riječ o lokaciji koja je od Nacionalnog parka Krka udaljena samo 5 kilometara! No, to nije spriječilo niti pokolebalo ni Kalun da traži, a bogme ni Ministarstvo da ponovo, 31. srpnja 2018., izda dozvolu spomenutoj tvrtki za zbrinjavanje i spaljivanje opasnog otpada. Protivno Prostornom planu županije, Grada Drniša i Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, nasuprot peticiji stanovnika drniškog kraja koji su se žestoko pobunili protiv spaljivanja koječijeg opasnog otpada u njihovom “dvorištu”.

A u Drnišu se “zbrinjavao” svakojaki opasni i neopasni otpad- od troske i opasnog fenolnog otpada iz bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura, preko kontaminiranih željezničkih pragova, do mulja iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Svi su to gurali dalje od sebe, a od Drniša se očekivalo da tuđe smeće, opasno po zdravlje ljudi i okoliš, stoički prihvati.
Ali, Drnišani nisu pognuli glave ni odšutjeli tu nepravdu i nebrigu države za njihov opstanak u tom kraju. I kako rekosmo, treba razumjeti Kalun koji je samo na poslu s “Bandićevim muljem” ugovorio 50 milijuna kuna za uslugu “zbrinjavanja” njihovog otpada, ali koja je uloga Ministarstva zaštite okoliša u tome? Kakav je njihov interes ako ne zaštita okoliša i zdravlja ljudi? Na koji način, dozvoljavajući protivno zakonu i prostorno-planskoj dokumentaciji, nota bene i volji građana, da se u Tvornici vapna spaljuje opasni otpad, štite prava Drnišana na zdrav život i okoliš?

Uzgred, Upravni sud u Rijeci je u četvrtak poništio i okolišnu dozvolu za novo postrojenje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina nakon što su udruga Krizni eko stožer Marišćina i građani Viškova pokrenuli spor protiv Ministarstva okoliša. Predmet je vraćen na ponovni postupak. Sud je i ovdje utvrdio nezakonitosti u dijelu izdane dozvole Ministarstva zaštite okoliša i energetike, pa se doista treba zapitati, ali s neke druge, a ne tek medijske , razine, što to rade u ovom ministarstvu i za čiji račun ignoriraju zakone?

Visoki upravni sud je već jednom rekao što misli o drniškom slučaju, a okolnosti se nisu promijenile, mada vrsta ( opasnog ) otpada jest. No, svi znamo da je moć vlasti iznad svake druge. Hoće li je vlast iskoristiti protiv interesa svoga naroda?

foto Girk-Kalun

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI