Neovisni novinarski portal
23.1.2020.
POLITIKA
Foto: FacebookGreens/EFA in the European Parliament

EU izbori:
Povijesni uspjeh zelene ljevice u Europi, u Hrvatskoj ispod izbornog praga

Foto: FacebookGreens/EFA in the European Parliament

Stranke zelene ljevice diljem Europe ostvarile su povijesni uspjeh na jučerašnjim izborima za Europski parlament, dok u Hrvatskoj u kojoj jačaju desni populistički pokreti nisu ni prešle izborni prag.

Grupacija Zelenih/EFA u Europskom će parlamentu brojati  69 zastupnika, značajno više nego u prošlom sazivu, kada su na europskim izborima prije pet godina osvojili pedeset mandata. Pokazuje to da je Europu očito zahvatio ‘zeleni val’, trend jačanja zelene ljevice, dobrim dijelom potaknut osviještenosti europskih birača o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i mnogih drugih ekoloških tema te golemog utjecaja koje imaju na njihove živote.

-Hvala svim građanima koji su glasali za promjenu, koji su glasali za novu Europu koja se bori protiv klimatskih promjena, koja potiče ekološku tranziciju na društveno pravedan način i bori se za očuvanje demokracije i vladavinu prava. Sada smo četvrta najveća grupacija u Europskom parlamentu i nećemo vas iznevjeriti – poručili su na svom službenom Facebooku europski Zeleni/EFA.

Najveći uspjeh Zeleni su ostvarili u Njemačkoj gdje je za njih glasalo oko 21 posto birača i gdje su postali druga politička snaga. Sa osvojenih 15 posto glasova drugoplasirani su i u Irskoj, a sa 13 posto glasova u Francuskoj su se Zeleni plasirali na treće mjesto.

Trend jačanja zelene ljevice u Hrvatskoj u kojoj jačaju desni populistički pokreti nije se osjetio. Koalicija zelene ljevice predvođena platformom Možemo nije prešla izborni prag, osvojivši oko dvadeset tisuća glasova birača koji su izašli na izbore, manje od dva posto.

Nositelj liste Tomislav Tomašević na svom se Facebook profilu zahvalio svima koji su im dali glas i povjerenje da nastave u Hrvatskoj graditi lijevo-zelenu političku opciju.

-Rezultat je dobar imajući u vidu da velika većina hrvatskih glasača još ni ne zna da postojimo jer je platforma Možemo! nastala prije samo tri mjeseca, a koalicija s Novom ljevicom i ORaH-om prije manje od dva mjeseca. Isto tako, gledajući izvanparlamentarne liste na ovim izborima (koje nisu imale saborske i europarlamentarne zastupnike) imamo drugi rezultat nakon Kolakušića koji je posebna priča. Veseli i da smo u Zagrebu iza sebe ostavili Živi zid, Bandića, Most, Amsterdamsku koaliciju, Start, Pametno i druge tako da su tu postavljeni odlični temelji, a sad imamo dovoljno vremena da ih s partnerima postavimo za parlamentarne izbore u drugim dijelovima Hrvatske. Uključite se u politiku i pridružite nam se jer jedino zajedno možemo graditi bolju budućnost Hrvatske – napisao je Tomašević.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI