Neovisni novinarski portal
18.9.2019.
POLITIKA
Družina u 'Ciboni' - foto HDZ

Egzaltirani Plenković i hrvatsko (Stracheovo) “s**nje”

Družina u 'Ciboni' - foto HDZ

Egzaltirani Andrej Plenković happeningom u Ciboni htio je, prije svega, pred njemačkom kancelarkom Angelom Merkel demonstrirati vlastitu snagu i veličinu. Pobrinuo se da središnji predizborni skup HDZ-a bude što dojmljiviji i po masovnosti, i euforičnoj atmosferi, dekoru i političkom naboju. Nije to primarno Plenkovićeva investicija u europske izbore i potporu Manfredu Weberu, vodećem kandidatu “pučana” za novog šefa Europske komisije, nego u vlastitu političku budućnost i karijeru. A Plenković svoju budućnost ne vidi u Hrvatskoj. Njegove ambicije nadilaze ovo “s**nje po Stracheu” koje nam velikodušno ostavlja da se u njemu davimo do mile volje, iako ga je dobrim dijelom proizvela i njegova vlada. Mogao bi, prije odlaska, bar svoje počistiti za sobom…

Sve što nam već dvije godine dokazuje da nije, Plenković je u Ciboni prikazao kao izvorno svoje. Čak je i Thompson pripušten na ovaj spektakl, doduše samo kao motivacijska glazbena podloga, na koju je čak i kancelarka Merkel oduševljeno pljeskala, stojeći na nogama u dvorani prepunoj odabranog HDZ-ovog društva iz cijele Hrvatske. U jednom trenutku je udarala ritam Thompsonovoj ekspanzionističkoj budnici “Lijepa li si”, a već u idućem, prononsirane nacionaliste iz HDZ-a upozoravala s bine na opasnosti nacionalizma koji pokušava uništiti Europu i protiv kojega se treba boriti.

Nacionalizam

-Biti ponosan na svoju zemlju, a istodobno izgrađivati Europu, nije kontradiktorno- govorila je kancelarka, podsjećajući kako u Njemačkoj živi sto tisuća Hrvata ( daleko više, gđo.Merkel! ) , i oni su most između dvije prijateljske zemlje, ali “moramo raditi na tome da Hrvati imaju blagostanje i u svojoj zemlji”. Eto, spitzenkandidat Manfred Weber je Europljanin, i on treba biti novi predsjednik Europske komisije, ali on voli svoju domovinu i svojim građanima želi blagostanje, i zna da ljudi diljem Europe moraju dosegnuti to isto blagostanje, govorila je Merkel.

Tu je kancelarkinu kamilica-poduku HDZ-ova svita u Ciboni lako mogla popiti. Njima je bilo važnije da im se šef vratio. Da je Plenković grmio retorikom standardnog “zajedničara”, da se spomenuo i Tuđmana i Bleiburga kao mjesta posebnog pijeteta za hrvatske žrtve, da je kao jedini praznik hrvatske državnosti apostrofirao 30.svibanj, da je veličao snagu HDZ-a, njihovu nepobjedivost, sposobnost i navodna postignuća, što drugi, veli, ne mogu,  što je guslao u nacionalističke HDZ-ove diple i bio baš ono što ove dvije godine od njega traže i žele. Napokon su u Ciboni Plenkovića prihvatili kao “autentičnog HDZ-ovca”, kao jednog od njih, kao svoga. Samo dokle će trajati ta “pomirba”? Zna li Plenković već datum svoga odlaska, rok svoga političkog trajanja kod kuće, pa bez suzdržanosti u svojoj nominacijskoj predstavi daje sve od sebe kako bi napokon osvojio i najsumnjičavijeg stranačkog kolegu? Jer, njihovu podršku treba, koliko i onu kancelarkinu.

Stracheov video

Malo ga je štrecnulo kad se, nakon subotnjeg “velebnog” stranačkog skupa kojemu je svjedočila njemačka kancelarka i uvjerila se u snagu HDZ-a i njezina vođe, suočio s video snimkom bivšeg austrijskog vicekancelara Heinza Christiana Strachea u kojoj ovaj savjetuje bogatoj Ruskinji da ni pod koju cijenu ne investira svoj ilegalni, “crni novac” u Hrvatsku, jer je Hrvatska “jedno s**nje” i da bježi glavom bez obzira od nje. Očito Strache, makar se brani da je to govorio pod utjecajem alkohola, ima i neka izravna iskustva s tim “s**njem”, pa govori iz prve ruke. Ne bi bio prvi.

Merkel, HDZ… (foto HDZ)

Hrvatska je potpuno kapitulirala pred korupcijom, a institucije sustava, za koje naši visokoetični politički kapitalci redovito govore kako “rade svoj posao”, vjerojatno predmnijevajući onaj “posao” za koji su se s njima dogovorili, odrekle su se proklamirane neovisnosti i slušaju samo naputke vladajućih. Nema te afere državnih dužnosnika koja ne bi mogla biti relativizirana i bezmalo proglašena trivijalnom. I od pravosuđa i od Vlade. Svako propitivanje imovinskih kartica, kršenja zakona, možebitnog sukoba interesa vladinih ( Plenkovićevih ) ministara proglašava se trivijalnim i banalnim. Tomislav Tolušić može mirno spavati unatoč svojoj lažiranoj imovinskoj kartici, bahatom vjenčanju u najelitnijoj istarskoj stanziji, nikomu ne pada na pamet pitati ga odakle mu novac za sve to, kao ni ostale iz ove razmetne premijerove ekipe za završno devastiranje Hrvatske .

Plenković A. (foto: TRIS)

Povjerenstvo 

Lovro Kušćević, ministar uprave, očito s razlogom minorizira lažno prijavljivanje nekretnina kolege Tolušića, kad i sam, kako izgleda, prakticira isti model dezavuiranja zakona i sustava kojega bi mogao braniti iz petnih žila. Gabrijela Žalac i sutra može, prohtije li, voziti kakav novi model mercedesa, bez straha da bi je netko mogao izvesti pred Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Koje je, nota bene, izgubilo svaki autoritet, relevantnost i smisao. Destruirali su ga oni koji su ga morali najodlučnije braniti. Kuščević već najavljuje izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojima bi, i sadašnje skromne, manje-više simbolične ovlasti s tek etičkim konzekvencijama, mogle otići u povijest. Bilo bi zapravo najpoštenije ukinuti samo Povjerenstvo, umjesto što se od njega radi katikatura, smokvin list za samovolju moćnika. Dok je Povjerenstva uvijek se mogu pozvati na njihovu odluku koja se svodi na simboličnu novčanu kaznu od par tisuća kuna, a nakon toga slobodno nastaviti jednako drsko s pogodovanjem, lažima, obmanama.

Premijeru to nimalo ne smeta. On svojim proskribiranim ministrima i dalje ukazuje poštovanje i čast kao da su najpošteniji i najsposobniji ikad viđeni na ovim prostorima. Uz njega su bili i u Ciboni, kao hrvatska elita s kojom se Plenković ponosi i pred kancelarkom Merkel.  Nijednog se kompromitiranog člana Vlade nije odrekao, i kad su uhvaćeni u onom Stracheovom “s**anju” do grla. On možda može začepiti nos, ali to doista ne može očekivati od drugih. Bio Strache pijan ili ne, nema sumnje da je znao što govori…

Družina u ‘Ciboni’ – foto HDZ

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI