Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
nagrađivanje / POLITIKA
4. Europska konferencija o prilagodbi klimatskim promjenama u Lisabonu: Glavna nagrada otišla u ruke “prilagođene” Šibensko-kninske županije

4. Europska konferencija o prilagodbi klimatskim promjenama u Lisabonu:
Glavna nagrada otišla u ruke “prilagođene” Šibensko-kninske županije

Na 4. Europskoj konferenciji o prilagodbi klimatskim promjenama, koja se održava u Portugalu (Lisabon) od 28. do 31. svibnja ove godine, Šibensko-kninskoj županiji dodijeljena je Glavna nagrada “Mediterranean Climate Change Adaptation Awards” za izniman doprinos u području prilagodbe klimatskim promjenama, za Plan integralnog upravljanja obalnim područjem ŠKŽ- Obalni plan s naglaskom na klimatske promjene i varijabilnost. Vijest zvuči dobro, još kad bismo imali “prijevod” da znamo što to točno znači i u čemu je to ova županija najbolja…

Županijskoj pročelnici za zaštitu okoliša i komunalnu djelatnost, dr.sc Sanji Slavici Matešić, nagradu su uručili Philippe Masset, zamjenik ravnatelja za europske i međunarodne poslove Francuske agencije za upravljanje okolišem i energijom ( ADEME ) i Arnault Graves, viši savjetnik za klimu tajništva Unije za Mediteran ( UfM).

Za Glavnu nagradu koja je otišla u ruke Šibensko-kninske županije konkuriralo je 28 kandidata iz 9 zemalja, a u užoj konkurenciji svoje su projekte osim Šibensko-kninske županije, prezentirali i Portugal, Maroko, Jordan, Palestina i Libanon.

Pobjednički Plan integralnog upravljanja obalnim područjem ŠKŽ prezentirale su pročelnica dr. sc. Sanja Slavica Matešić i Daria Povh Škugor iz Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija.

Šibensko-kninskoj županiji pripala je još jedna posebna nagrada u kategoriji “Metode za dizajniranje i javne politike” za izradu Plana integralnog upravljanja obalnim područjem županije- Obalnog plana s naglaskom na klimatske promjene i varijabilnost. Radi se, inače, kako u informacji za javnost navodi županijska v.d. pročelnica Senka Bilać,  o planu nove generacije kakvog na cijelom Mediteranu ima tek nekoliko regija, a prvi je te vrste u Hrvatskoj.

Ovogodišnja konferencija se održava pod sloganom „Radimo zajedno da se pripremimo na promjene“, a njezin je cilj osigurati dijalog između različitih aktera iz akademske zajednice, vlade i gospodarstva o višestrukim aspektima prilagodbe klimatskim promjenama; promicati komunikaciju i razmjenu znanja između istraživača, kreatora politike i struke; prezentirati integrirana rješenja i potaknuti nove aktivnosti; podržati stalna nastojanja da se poveća koherentnost i sinergija između istraživanja, politike i prakse smanjenja rizika od katastrofa te raspravljati o ključnim izazovima i rješenjima u gradovima. Inače, ovakve konferencije održavaju se svake druge godine.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI