Neovisni novinarski portal
10.4.2020.
POLITIKA
Vlada sustavno transferira novac Hrvatima u BiH, a oni se sustavno transferiraju u – Hrvatsku!

Vlada sustavno transferira novac Hrvatima u BiH, a oni se sustavno transferiraju u – Hrvatsku!

Hrvatska je vlada dobre ruke kad su u pitanju Hrvati u BiH. Daje im se šakom i kapom. Nikad nije previše za našu “dijasporu”. Pa je tako ove godine u državom proračunu za “posebne projekte” od interesa za Hrvate u susjednoj “tronarodnoj državi”, rezervirano 25,8 milijuna kuna, ili 7,5 posto više (  1,8 milijuna kuna ) nego prošle godine. Vlada je osnovala i posebno Povjerenstvo koje će skrbiti o financijskim potrebama BiH Hrvata bilo da je riječ o kulturi, znanosti, obrazovanju, zdravstvu.  Ima da ima!

Predsjednica Grabar Kitarović i Dragan Čović (Foto: H. Pavić)

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Zvonko Milas, kaže kako je to odgovorna politika prema susjednoj BiH kao prijateljskoj, suverenoj državi, jer ako se pomaže Hrvatima kao jednom od tri konstitutivna naroda, onda se pomaže i BiH.
Premijer je još eksplicitniji. Veli da se financijskom potporom projektima BiH Hrvata čuva njihov identitet i njihova konstitutivnost. No, tko će dobiti novac i za koje projekte odlučit će Povjerenstvo temeljem javnog natječaja. Hm, tkogod bi pomislio da politika neće imati svoje prste u tome, kao da bi mogao proći kakav projekt, primjerice, Olivera Frljića u smislu doprinosa i obogaćivanja kulturne ponude hrvatskog entiteta, a da se o tome ne pita HDZ-ova počasnog doktora Dragana Čovića. Ma koliko da u Predsjedništvu BiH u ime hrvatskog naroda sjedi Željko Komšić. Kojega, pak, Hrvati ne pitaju ni za zdravlje, kamoli za projekte koje će nominirati za financijsku podršku iz državnog proračuna RH. No, to je Bosna ponosna. I u njoj Hercegovina, o “matici” trajno, napose financijski, ovisna…
Prisjetimo se, nedavno je Vlada s dodatnih 40 milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika stimulirala BiH zdravstvo, konkretno za Sveučilišnu bolnicu u Mostaru dabi se pokrile obveze dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog materijala, kako isporuka ne bi bila blokirana.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, zatražilo je od Ministarstva financija, također, otpis čak 217 milijuna kuna potraživanja prema mostarskom Sveučilištu, a sve pod motom osiguravanja jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, u odnosu na Bošnjake i Srbe.
Hrvatska vlada je 2006. investirala i u izgradnju i obnovu kontroverznog sveučilišnog kampusa u Mostaru, za što je izdvojeno čak 360 milijuna kuna. Čak dupo više negoli je osigurano za osječko Sveučilište, a taman koliko za splitsko. I dok se otpisuju milijuni mostarskom Sveučilištu,  sveučilišna bolnica u Zagrebu desetljećima glumi instalaciju osebujne “anarhističke arhitekture”. Zbilja, kakvog to smisla ima? Zar to nije jedino doprinos, ne opstanku Hrvata u BiH, nego animozitetu Hrvata u Hrvatskoj prema njima?

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI