Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
S današnje press-konferencije na Stradunu

Ujedinjenje nasred Straduna:
Možemo! i Srđ je Grad zajedno protiv eksploatacije javnih dobara i prostora

S današnje press-konferencije na Stradunu

Nacionalna politička platforma Možemo! i dubrovačka Srđ je Grad održali su jutros u Dubrovniku nasred Straduna zajedničku konferenciju za medije na kojoj su najavili suradnju ovih dviju političkih grupacija, javnosti poznatijih po tome jer se među rijetkima u Hrvatskoj godinama kontinuirano i vrlo aktivno bore protiv eksploatacije i uništavanja javnih dobara i prostora. Nerijetko su pripadnici ovih političkih platformi bili posljednja crta obrane interesa građana i javnosti, u srazu s vrlo moćnim političko-poduzetničkim skupinama.

Kako je naglasio Đuro Capor (Srđ je naš), ta je suradnja prirodan nastavak dugogodišnjeg zajedničkog zalaganja pojedinaca u obje političke organizacije za očuvanje javnih dobara i javnog prostora od komercijalizacije i eksploatacije. Podsjetio je na zajedničku borbu u kampanjama vezanima za Zakon o golfu, Zakon o strateškim investicijskim projektima, HE Ombla, monetizaciji autocesta te borbi za Srđ i protiv eksploatacije nafte i ugljikovodika u Jadranu.

Duro Capor

-Već duži niz godina mi se zalažemo da se našim prostorom, lokalnom ekonomijom i svjetskom baštinom upravlja u skladu s najboljim praksama i kriterijima UNESCO-a, čija se baština i prostor eksploatiraju bez ikakvih ograničenja, a nauštrb kvalitete života stanovnika tih zajednica. Upravo će Možemo! takve politike zastupati i provoditi na nacionalnoj i europskoj razini – kazao je Capor.

Igor Miošić (SJG) naglasio je da su kroz godine rada na lokalnoj razini spoznali da se najveći problemi lokalne zajednice generiraju na nacionalnoj razini.

Igor Miošić

-Zarobljavanje lokalne zajednice dešava se na dva načina: kroz nacionalni parlament, poput primjerice Zakona o strateškim investicijskim projektima kojim je okupiran gruški zaljev bez da su se građani Dubrovnika o tome imali priliku izjasniti. Osim toga, lokalne podružnice tzv. velikih stranaka servisiraju klijente stranačkih središnjica bez obzira na interese lokalne zajednice. U suradnji s platformom Možemo! vidimo priliku utjecati na te procese na državnoj i europskoj razini – veli Miošić.

Sandra Benčić (Možemo! – politička platforma) naglasila je da će jedna od ključnih tema kampanje i rada u Europskom parlamentu biti borba za jednakost pristupa zdravlju svom građanima Hrvatske i Europske unije te aktivnosti  usmjerene na značajno smanjenje cijene inovativnih terapija za rijetke i teške bolesti i njihove dostupnosti.

Sandra Benčić

-Naše polazište je da zdravlje i život ne smije ovisiti o milosrđu i humanitarnim akcijama, već da je to pravo nas kao građana Hrvatske i kao građana Unije, a na nama koji predstavljamo građane je zadatak da nađemo sustavne modele kako to pravo ostvariti. Možemo! će predlagati uspostavu zajedničke nabave skupih lijekova na razini Europske unije, kako bi se smanjila njihova cijena te ograničavanje monopola farmaceutskih kompanija u proizvodnji i distribuciji novih lijekova. Osim toga, borit će se da se izdvajanja europskih javnih sredstava za istraživanje i razvoj u području zdravlja povećaju, ali da, s druge strane, rezultati tih istraživanja budu javno dobro koje farmaceutske kompanije ne mogu privatizirati i tretirati kao vlastito intelektualno vlasništvo nad kojim ostvaruju ekstraprofit – ustvrdila je Benčić. 

Tomislav Tomašević (Možemo! – politička platforma) govorio je o problemu stanovanja koji se ne može riješiti samo na razini lokalne vlasti.

Tomislav Tomašević

-Ekscesivni turizam u kombinaciji s nereguliranim tržištem stanova dovodi do prisilnog iseljavanja lokalnog stanovništva iz turističkih gradova jer je jednostavno isplativije rentati kratkoročno stanove turistima umjesto dugoročno stanovnicima grada, a zbog toga i cijene stanova za kupnju lete u nebo. Na nacionalnoj razini mijenjat ćemo porezni sustav na način da se drugačije oporezuju biznismeni koji rentaju desetke apartmana u odnosu na građane koji popunjavaju kućni budžet. Podržavamo i Europsku građansku inicijativu koja od europskih država traži mjere za osiguravanje priuštivog stanovanja, umjesto prepuštanja pitanja stanovanja divljanju na tržištu nekretnina. Na razini EU ćemo se zajedno s progresivnim snagama boriti za reguliranje korporacija poput Air B’n’B-a koji vodi žalbe pred EU institucijama protiv Barcelone, Berlina, Pariza i Amsterdama koji pokušavaju regulirati tržište kratkoročnog najma. Air B’n’b uskraćuje podatke državnim i lokalnim vlastima i taj problem se mora riješiti na razini EU – poručio je Tomašević, dugogodišnji aktivist i aktualni (najaktivniji) oporbeni vijećnik u Skupštini Grada Zagreba.

Zajedno…

S današnje press-konferencije na Stradunu

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI