Neovisni novinarski portal
14.7.2020.
šokantno
Tragedija Notre Damea i tragedija zlog ljudskog uma

Tragedija Notre Damea i tragedija zlog ljudskog uma

Katastrofalan požar u kojem je nestao toranj osam stoljeća stare pariške katedrale Notre Dame i cijelo krovište ovog iznimnog svjetskog spomenika kulture, izazvao je nevjerojatne reakcije na društvenim mrežama. Iako je golema većina iskreno pogođena tragičnim događajem, vatra koja je 8 sati neprekidno gutala ovaj sakralni ali i neprocjenjiv spomenik jedne civilizacije, pobudila je kod nekih najniže strasti. Da jedna katastrofa može pokrenuti takvo kolo uskogrudnosti, zla i gluposti, uistinu je teško prihvatiti. Ali, to je ta kvarna ljudska vrsta koja i u nesreći nađe povoda za likovanje…

Mada još nije poznat uzrok požara, spekulacije su sveprisutne. Mnogima bi najlakše bilo za tragediju Notre Damea optužiti teroriste ISIL-a, možda migrante, u najgorem slučaju “žute prsluke”. Najgora im je varijanta – slučajnost. Htjeli bi dramu s optuženima i osuđenima. Po mogućnosti onima koji im najviše smetaju, koji su im po sebi najodiozniji, pa bi im rado natovarili i ovaj zločin. No, čini se da je u pitanju ipak ono “najgore”- nesretni slučaj.

Pokušalo se plasirati i tezu kako je Notre Dame žrtva nemara, neodgovorno prepuštena propadanju, unatoč, isticali su neki, vapajima Crkve za pomoć koji se, navodno, čuju godinama. I sam je hrvatski veleposlanik u Francuskoj, gostujući na nekim nacionalnim televizijama opovrgnuo takve glasine, napominjući kako se katedrala već dugo sustavno obnavlja. Dakle, o nemaru nema govora.

Mnogi su se čudili zašto u gašenju vatre ne sudjeluju helikopteri pa i kanaderi, zgražali se nad tromošću i neučinkovitošću vatrogasne intervencije, odjednom su veličali naše vatrogasne snage koje bi takav požar, da su bile u prilici, začas ugasile. Tipično naše hvastanje u situaciji kad nije moguće samohvalu provjeriti i praktičnim djelovanjem.

U svojim ad hoc teorijama zasnovanim na mentalnom sklopu njihovih autora, a ne činjenicama, najdalje su otišli mediji iz našeg susjedstva u Srbiji.

I dok su jedni u gorućem Notre Damu vidjeli poruku i opomenu samog Svevišnjega, pozivajući se na biblijsku knjigu Otkrivenja ( Otk 2, 4- 5. 7 ), drugi su u tim prizorima prepoznavali zasluženu kaznu kvarnoj Crkvi koja je u posljednje vrijeme u epicentru brojnih afera, od seksualnih skandala i pedofilije, do financijskih inkriminacija.

-Jedna od najljepših crkava svijeta je uništena pred očima svih naroda. Presveta, prepuna vjerskih tišina i otajstava koja su pripadala, nama Djeci Božjoj. Ona je pala. I iako će se govoriti o raznim teorijama, tko, što, kako, sigurno je da je Bog dopustio da ova veličanstvena katedrala kao simbol Božje prisutnosti među nama gori, i izgori. Stoga ne bismo trebali žalovati nad ovom građevinom, nego vidjeti što nam Bog time želi poručiti. A jasno je, posve, onome koji vidi…- samo je jedan je od komentara na Facebooku.

– Šokiran sam racionalizacijom sinoćnjeg požara. Koji ide od usporedbe koje djelo/nedjelo je primjerenije žaljenju i tu stvarno ima svega i svačega.

Od susjednih političara koji revanšistički kažu neka gori, gorjeli smo i mi (srbija u bombardiranju), tako im i treba, pa sve do puka vulgaris koji su našli pčele pogibiteljice, Jemenski puk, čak i žrtve Križarskih ratova i Inkvizicije. Ta količina revanšističkog jara, ta buka osvetničkog i pravedničkog gnjeva rijetko je viđena. Stvarno!
Neka gori jer su gorjeli i drugi.
Pa dobro, hajmo prstom ne maknuti kad netko u zrak digne Coloseum ili pulsku Arenu, gladijatorima u čast. Ili još bolje, upravo rijetkim kršćanima koji su tamo smaknuti. Ajmo prst ne dignuti u zrak protesta kad potaracaju neku južnoameričku piramidu, u spomen žrtvama koje su tamo prinosili.
Stvarno?!”

Oglasili su se teisti i ateisti, fanatični vjernici i agnostici.

-Ja sam ateist. No, nisam “militanti” ateist. Često ću se našaliti na račun religije, jer za mene ne postoje nedodirljive teme. No, ne pada mi na pamet na silu objašnjavati vjernicima svoja uvjerenja, niti ratovati s njima na bilo koji način, pa ni na internetu. Dajem svakome osobno pravo da sam izabere hoće li vjerovati ili ne.
I zato me još više ljuti kada vidim da se neki naslađuju požarom crkve Notre Dame. Ja na to prvenstveno gledam kao na katastrofu u kojoj nestaje jedno veličanstveno djelo arhitekture i dio ljudske baštine. Nije bitno što ja tamo ne bih nikada otišao na misu, ali osjećam tugu jer pred našim očima nestaje ljepota- još je jedan u moru komentara nesvakidašnjeg, katastrofalnog požara.

Pozivajući se na francuski Le Figaro, neovinsi saborski zastupnik Marko Vučetić, tzv. uvjetni predsjendički kandidat, objavio je na Facebooku podatak da je lani vanadalizirano čak 875 crkava.

-Radikalni sekularizam se ni po čemu ne razlikuje od religijskog fundamentalizma. Nasilje je nasilje, ono nikada ne staje. Radikalne akcije i radikalisti, revolucije i revolucionari ne umiju živjeti i osmisliti ‘dan poslije’ jer ih na djelovanje ne motivira izgradnja buduće sadašnjosti, nego destrukcija sadašnje prošlosti. Kultura je mjesto susreta različitosti, ona pripada svima. Kultura nastala iz religijskih motiva jednako pripada onima koji različito vjeruju, kao i onima čiji se život rukovodi autonomijom uma. Ne postoje naši i njihovi vandali. Sve što pripada kulturi je naše, svaki udar na kulturu je udar na nas – jednokratna bića svijeta. Svaki udar na čovjeka udar je je na egzistencijalnu kulturu jednokratnih bića svijeta- napisao je Vučetić.

Nasuprot tome, na režimskoj srbijanskoj TV Pink, koja se smatra Vučićevim megafonom, likovanje je neukusom i primitivizmom doseglo kulminaciju.

– Stigla ih Božja kazna- trijumfirao je Pink, suludom pakosnom retorikom, jer su Francuzi prije nekoliko mjeseci, za proslavu okončanja Prvog svjetskog rata, na katedrali Notre-Dame izvjesili zastavu neovisnog Kosova.
Za TV Pink to je dovoljan razlog da nad vatrom koja guta simbol Pariza, remek djelo gotičke arhitekture, plešu svoj ritualni “osvetnički ples” .

S druge strane, svjetski državnici redom su izrazili žaljenje zbog ove dosad nezabilježene katastrofe i ponudili pomoć u njezinoj obnovi.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je obnoviti Notre Dame i najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za taj zahtjevni pothvat.

– Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života-  izjavio je Macron ispred katedrale u trenutku dok je još uvijek nestajala u plamenu.

Znamenita pariška katedrala, s oko 14 milijuna turista i hodoćasnika koji je godišnje posjete, spada u krug najposjećenijih kulturnih spomenika u Evropi.


VEZANE VIJESTI