Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Sudac Kolakušić podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika TS U Zagrebu Nine Radića

Sudac Kolakušić podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika TS U Zagrebu Nine Radića

Nositelj liste grupe građana za izbore u europski parlament, Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu ( do eventualnog izbora u EP ), podnio je, u ime udruge Antikorupcija, kaznenu prijavu protiv predsjednika toga suda, Nine Radića. Gostujući na N1 televiziji, Kolakušić je pojasnio kako je svojim ovlastima predsjednik suda izravno utjecao na dodjelu čak 7.113 predmeta jednom, konkretnom sucu.To nije ništa drugo doli manipulacija sudom, a ona je smrt Hrvatske- ustvrdio je Kolakušić.

– Mi imamo automatsku dodjelu predmeta ali na hrvatski način. Predmet dođe na sud i softver na temelju unaprijed određenih paramaetara daje sucu predmet. Postoji iznimka da predmet može doći isključivo jednom, unparijed određenom sucu-  rekao je Kolakušić, dokazujući time nedopustivu manipulaciju sudom. A manipulacija predmetima je smrt Hrvatske, poručuje.
Time sudac, naime, postaje osoba koja ima ogromnu moć, on postaje netko tko sve rješava, a time se poništava pravna država, jer pojedinci unaprijed znaju da će na sudu spor dobiti, baš kao što je drugima jasno da mogu samo izgubiti. Da bi hrvatsko pravosuđe ostvarivalo svoju ustavnu ulogu, da bi bilo nepristrano, mora biti odvojeno od politike, smatra Kolakušić.

– U Hrvatskoj je uvedena automatska dodjela predmeta- kompjutorski softver daje unaprijed nepoznatom sucu predmet. Kolega Turudić kaže da zbog toga nema manipulacije. Postoji i iznimka, ali da bi se iznimka aktivirala, o tome odlučuje predsjednik suda. Softver je predvidio da se atomatizmom nepoznatom sucu dodjeljuje predmet. Zašto? Da bi određeni krivci mogli biti nevini, da bi vi mogli izgubiti kad nekog tužite. Samo ako ste sa sucem u posebnim odnosima, možete spor dobiti- tvrdi Kolakušić, napominjući kako se neposlušnim sucima, koji nisu poput tri majmuna koja ne vide, ne čuju, ne govore, nego razmišljaju svojom glavom, daju najteži predmeti.
Kolakušić vjeruje da sudac Radić nije izolirani slučaj, a o kolikoj je koncentraciji moći riječ, dovoljno ilustrira podatak da je od 50-60 tisuća predmeta u razdoblju od vdije godine, jednom sucu ciljano bilo dodijeljeno 7.113 predmeta. Njemu osobno, kazao je, oduzeto je 300 predmeta koji su već bili dovedeni u završnu fazu, no dodijeljeni su temeljem iznimke, o kojoj odlučuje predsjednik TS-a, nekom drugom sucu kojem je preostalo samo kliknuti i na taj način ostvariti 50-60 posto norme.

-Moj cilj je očistiti Hrvatsku i pravosuđe od sveg tog zla, prvenstveno od korupcije koja uništava Hrvatsku- naglasio je, dodajući kako sudac Radić mora odgovoriti zašto je utjecao na dodjelu čak 7.113 predmeta jednom određenom sucu. Nakon ove prijave i objavljenog podatka, mnogi će se građani, dodao je, pitati “jesam li ja uopće bio na sudu”.

Hrvatska ne bi mogla biti opljačkana bez ovakvog načina rada pravosuđa. Sve pretvorbe, sve privatizacije, stečajevi, predstečajne nagodbe su prošle kroz pravosuđe- ističe Kolakušić, koji je s ovim podacima izašao tek sada, kako je rekao, jer ih je tek otkrio. No, vjeruje da većina sudaca na TS u Zagrebu nije znala za taj podatak, jer je itekako dobro skriven, i vjeruje da će to mnoge suce šokirati.

-Promjene u pravosudnom sustavu i svakom drugom sustavu su nužne. Svi su se mijenjali, a sustav je cijelo vrijeme bio isti. Suci Ustavnog suda su izabrani direktno od politike. A da bi Ustavni sud bio iole ustavni,mora biti odvojen od politike, i trebali bi Ustavni sud dislocirati u Vukovar, a Vrhovni sud u Knin, kako bi se i fizički odvojili, smatra Kolakušić.

Zalaže se za izravno odlučivanje građana na referendumu, pogotovo o ključnim svjetonazorskim pitanjima, jer su to pitanja naroda i države i nema ništa moralnije, tvrdi, nego dati građanima da o tome odluče na referendumu. To dakako podrazumijeva i referendum o pravu na pobačaj, kazao je.

Treba dati povjerenje jednoj osobi koja će sve to korupcijsko smeće pomesti. A to je moguće samo tako da se osvoji 76 mandata na parlamentarnim izborima. Bez toga nema ništa!- napominje Mislav Kolakušić koji anketama, što se sustavno objavljuju, ne vjeruje, i siguran je da će njegova lista na europskim izborima osvojiti najmanje dva, a možda i tri mandata.

Konstatirao je, također, da brojne afere koje potresaju vladajuću nomenklaturu ne umanjuju broj njihovih glasača jer je to onih 10-11 posto koji za njih glasaju i dovode ih na vlast, a koji imaju izravnu korist od svog glasa.
U EU svi moraju biti jednaki, navodi Kolakušić, i smatra da Hrvatska ima pravo zahtijevati novac koji joj pripada, ” a ne da mi stalno dajemo članarinu, a novac koji nas pripada koriste neki drugi jer mi nismo neku tablicu dobro ispunili.”

Mislav Kolakušić/Foto:TRIS/J.Krnić

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI