Neovisni novinarski portal
29.5.2020.
PROSVJED
Prosvjed u Dugopolju: Zaustavimo trovanje vode, dolje žive ljudi!

Prosvjed u Dugopolju:
Zaustavimo trovanje vode, dolje žive ljudi!

U Dugopolju kod Splita, 200 metara od bezinske postaje Crodux, sutra, u subotu, 13. travnja, u 10 sati će se prosvjedovati protiv zagađenja voda u prosvjedu nazvanom  Zaustavimo trovanje vode.

Ante Janković, član građanske inicijative „Ne daj se Cetino“ i pokretač peticije protiv plinske termoelektrane Peruća, alarmira javnost zbog pretpostavke da se česta zagađenja pitke vode za stanovništva Splita i okolice imaju veze s tzv. upojnom jamom u koje se skupljaju oborinske vode s obližnje autoceste, a nalazi se nedaleko od izvora rijeke Jadro. U nastavku je u cijelosti poziv i obrazloženje prosvjeda. Inicijatori se nadaju kako će se građani priključiti prosvjedu jer se to neposredno tiče svih, te kako će poslati poruku i zahtjev odgovornima  mjerodavnima da istraže i ispitaju njihove navode.

 

DOLJE ŽIVE LJUDI!

Dragi ljudi, dragi ekološki aktivisti, ljudi dobre volje, dragi svi,

Prilikom izgradnje Autoceste Zagreb – Split – Ploče, problem slivnih voda riješen je na najgori mogući i posve neprihvatljiv način. – Upojnim jamama.

Upojne jame u kršu, posve su neprihvatljiva rješenja, obzirom da je krš spužva, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da su u neposrednoj blizini izvora rijeke Jadro, praktično na samom izvoru.

Posebno se ističe upojna jama ispod benzinske postaje Crodux Jug gdje je bušenjem dubinskih mina i enormnom količinom eksploziva, zabijen nož u srce rijeke Jadro. – Posljedice danas pijemo svi.

Goleme količine najgorih sastojaka: ulja, masti, gumene prašine, kočionih obloga, kočionih tekućina, antifriza… dospijevaju izravno u izvor rijeke Jadro, truju vodu i nanose nesgledive posljedice po zdravlje široj okolici drugog grada u Republici Hrvatskoj.

I svi se prave da ne znaju ništa… – A, znaju i ne čine ništa! I svaki dan je sve gore i gore.

Umjesto da ovaj Božji dar i prirodni biser, sa vodovodom starim dva milenija bude naš ponos i dika, te prva stvar koju prikazujemo turistima, Jadro se pretvorio u milenijsku katastrofu i sramotu.

Ne manja sramota je i odlagalište smeća u Muću, gdje se velika jama najprije punila gnojem sa peradarske farme, a zatim pretvorila u divlje odlagalište, posve iznad toka rijeke Jadro, za većih kiša se čuje kako huči voda, kada se nasloni uho na zemlju.

Ovo jednom mora prestati! Ovakva voda, koja ulazi u upojne jame se ni potkornjacima ne bi smjela davati, a kamo li ljudima.

Zato, dragi svi – dođite u subotu 13. Travnja u 10 sati na Dugopolje, 200 metra ispod benzinske postaje Crodux Jug na najgoru i najstrašniju upojnu jamu i kažite svima koji su za ovu sramotu krivi i nadležni da ovo više nećemo trpjeti.

DOLJE ŽIVE LJUDI!

Ante Janković, član građanske inicijative „Ne daj se Cetino“ i pokretač peticije protiv plinske termoelektrane Peruća

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI