Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
TORTURIZAM
Bojni helikopter na turističko-prometnom terminalu u Splitu (foto printscreen)

Militurizam:
Sladoled i tenkovi na rivi, bombastično jedrenje kod Rogoznice, planinarenje uz bojevo gađanje ispod Dinare

Bojni helikopter na turističko-prometnom terminalu u Splitu (foto printscreen)

Teško da ima luđe zemlje. Svima je poznato kako je Hrvatskoj, unatoč brojnim štetnim popratnim pojavama, turizam manje-više jedina preostala gospodarska grana. Ostale gospodarske grane od osnutka neovisne nam države su se posušile te su sistematski sasječene, a gospodarski subjekti raspačani,  privatizirani, rasprodani…itd. Mutikaše na vlastima su iscjedile gotovo sve naše zajedničke resurse. Od napaćene Hrvatske ostala je samo mjestimično dobro očuvana priroda,  more, obala.. itd.  Zbog navedenog je (još uvijek) privlačna za turiste.

No, zašto mi ne bi i taj turizam također sasjekli, neutralizirali? Iako zbog nakaradne prekomjerne gradnje na obali, uništavanja priobalnog pojasa radi profita šačice, eksploatacije mora u službi nečijih biznisa i sličnoga već na tome radimo dulje vrijeme, kucnuo čas da mu zadamo još koji udarac.  Dakako, najučinkovitija domaća bojna snaga za taj zadatak je naša hrvatska vojska. Najbolje da se bavimo dosad neviđenim miltarističkim turizmom ili militurizmom. Neka kod nas dolaze ubuduće samo poremećeni Amerikanci zaluđeni teškim i lakim naoružanjem. Mogu i svi drugi  iz drugih zemalja koji obožavaju puške i granate, te oni koji u skrivenim ili neskrivenim snovima zapravo žele jednog dana biti teroristi.

Piće s raketnim bacačem

Tako se ovih dana splitska riva, srce grada koji je doduše posljednjih godina već prekomjerno granatiran turizmom, pretvorila u parkiralište za tenkove, oklopna vozila, borbene helikoptere i bojne brodove. Tako zbunjeni turisti upravo obilaze ližući sladolede oko sivomaslinastih željeznih grdosija s topovskim cijevima, preskaču jurišne puške, pijuckaju piće i gledaju u raketne bacače itd.

Military turist show na splitskoj rivi (foto: printscreen HTV)

Dakle, u tijeku je proslava 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnice ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci – Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a koja se održava nekoliko dana u Kninu i Splitu. U svrhe proslave tako je osvojena i okupirana splitska riva, a na nju se čak spustio i helikopter.

Dakako, u ionako prometno kaotičnom Splitu nastao je još veći nered, jer zbog slijetanja helikoptera i dolaska tenkova stotine autobusa nisu imali gdje zaustaviti se i iskrcati turiste, kako se žale u Društvu turističkih vodiča.

Premda nije pametno žaliti se protiv onih koji voze tenk.

No, jedno je sigurno, oni koji su zbiljski okusili Domovinskog rata sigurno nisu sanjali da će u Splitu na rivi vidjeti jednog dana tenkove i takvo što im nije ugodan prizor.  Pobogu, pa zahvaljujući upravo zbiljskim braniteljima četnički tenkovi nikada nisu dospjeli ni na splitsku, ni na šibensku, ni na zadarsku, ni na dubrovačku rivu.

No nema u nas pameti, proces agresivne militarizacije društva se nastavlja, čak i po cijenu da se ugrozi jedina profitabilna gospodarska grana u državi.

‘Utvrđivanje unutarnjih balističkih karakteristika perspektivnih raketnih ubojitih sredstava’

Inače splitska izložba opreme za uništavanje žive sile i svega ostaloga nije naša jedina milituristička operacija. Slično je upriličeno  i u Virovitici na ‘svečanom obilježavanju 25. obljetnice osnutka 81. gardijske bojne ‘Kumovi’, a tamo je bio i  izaslanik predsjednice RH Ante Gotovina.

I tamo su tenkovi izašli na ulice. 

Bojni helikopter na turističko-prometnom terminalu u Splitu (foto printscreen)

Radnici Ante Gotovine u njegovim ribogojilištima su vjerojatno čuli kako danas nešto tutnji iz pravca Zečeva, odnosno Rogoznice.

-Na vojnom poligonu “Zečevo” Rogoznica do 27. travnja 2019. godine, od 8 do 16.30 sati pripadnici Oružanih snaga RH provodit će plansku aktivnost unutarnje balističkih ispitivanja raketnih motora. Navedena aktivnost provodi se u cilju utvrđivanja unutarnje balističkih karakteristika perspektivnih raketnih ubojitih sredstava – javili su iz MORH-a.

O nevjerojatnoj navadi da se u akvatoriju Rogoznice, otoka Žirja vježba gađanje ubojitim sredstvima iako je more prepuno nautičara već smo izvještavali više puta.

Tenkovi u Virovitici (nije rat) – foto MORH

Jednako tako i o izvođenju vježbi ispaljivanja i bombardiranja na predjelu Crvena zemlja kod Knina, nedaleko od izvorišta rijeka i nacionalnih parkova, podno planine Dinare, jedne od posljednjih oaza relativno očuvanog okoliša. Unatoč tome što stanovništvo tog zapuštenog kraja jedinu šansu za opstanak ima u kapitalizaciji prirodnih znamenitosti: bavljenju ekološkim poljodjelstvom, stočarstvom i pametnim turizmom, svako malo se i tamo provodi redovita milituristička operacija.

Čeka se milituristički bum

– Zabrana kretanja provoditi će se isključivo kod bojevih gađanja dana: u dane 2., 3. i 22. svibnja 2019 u vremenu od 08.00 sati do 16.00 sati. Ograničenje kretanja(koje podrazumijeva zaustavljanje i propuštanje prolaznika od strane osiguranja) u ranije navedenom području ovog dopisa, provoditi će se tijekom odvijanja vježbovnih vojnih aktivnosti ili kretanja vojnika po poligonu, gađanja protuoklopnim sredstvima i naoružanjem kalibra do 12.7 mm, pri čemu postoji mogućnost nailaska na grupe vojnika, vozila, prepreke i dr., u periodu u dane od 6. od 10. svibnja 2019 svakodnevno osim vikendima u vremenu od 08:00 do 17:00 sati – vele u MORH-u. 

Ministar u Kini (foto MORH)

Što bi na sve ovo rekao aktualni ministar obrane D. Krstičević, poznat po propaloj kupnji rabljenih ratnih aviona, nemamo pojma, jer je u Kini.

– Upravo 27. travnja 2019. Hrvatska i Kina obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa – reče danas slavodobitno u Kini ministar Krstičević koji se tamo nalazi s kolegama Uzbekistana, Sirije, Somalije, Grenade, Tajlanda, Trinidad i Tobaga, Tadžikistana i Bangladeša.

Eto prigode za ispaliti još koji počasni plotun ili lansirati kakvu svečanu raketu na zagrebačkoj zračnoj luci dr. FranjoTuđman, pri povratku ministra iz Kine.

Dakle, milituristička sezona je započela uspješno.

Nadajmo se kako je nešto neće minirati, te kako neće biti lipanjskih rupa. 

Čeka se milituristički bum u srpnju.

TV-javljanje sa splitske rive (foto prinetscreen HTV)

.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI