Neovisni novinarski portal
13.7.2020.
HRVATSKA / POLITIKA / predsjedničin kutak
Kolinda Grabar Kitarović o iseljavanju i migrantima : Propuštanjem migranata pomagali smo trgovinu ljudima… (?!)

Kolinda Grabar Kitarović o iseljavanju i migrantima :
Propuštanjem migranata pomagali smo trgovinu ljudima… (?!)

Kad hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović govori, ma gdje bila i ma koliko prigodu ( ne)ozbiljno shvaćala, teško da to ostaje bez odjeka. Uglavnom negativnog. Što samo u hrvatskoj biračkoj logici i matematici može rezultirati percepcijom sasvim suprotnog predznaka- pozitivnog! Pa se tako KGK nakon svog najnovijeg javnog istupa u petak, na panelu debatnog kluba zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, gdje je problematizirala, na doista osebujan način, iseljavanje i migracije, može samo nadati dodatnom rastu popularnosti. Čime je to ovog puta zaslužila?

Prema izvješću Hine, bila je to prava niska bisera što ih je KGK neštedimice prosula na panelu. Konstatirala je da su migracije i iseljavanje prirodna pojava, “ali ne smiju biti kaotične i licemjerne”. A KGK licemjernim ocjenjuje tvrdnje da bi se pomoglo svim migrantima slobodnim propuštanjem svih 700 tisuća ljudi. Mi smo, pak, veli naša nevjerojatna šefica države, propustili one ” koji su brzi, koji imaju novaca, koji su mladi, koji su zdravi, koji mogu brzo hodati, trčati, a uz to smo pomagali svima onima koji potiču trgovinu ljudima”.
Hm, to bi značilo da predsjednica misli kako smo u svojoj politici prema migrantima bili i diskriminatorni i nesmotreni. Zapravo, želi kazati da nismo trebali nikog propustiti preko Hrvatske, pa ni one najvitalnije, u punoj snazi i punih džepova, jer smo tako izravno suportirali trgovinu ljudima ( ?! )
Očigledno je da KGK migrantima apsolutno ne vjeruje, da ih drži prevarantima, “sumnjivim elementima” skrivenih namjera, ukratko, u Hrvatskoj nedobrodošlima. Jer, uz ostalo također kaže:
-Kad bih gledala migrante, često sam se pitala, da li je to dijete, koje izgleda prestrašeno i drži nekoga za ruku, da li je to doista njihovo dijete, ili je to neko dijete koje je uzeto samo zato da bi se ta skupina ljudi predstavila kao obitelj.
Pred ovakvim opservacijama jedne “državnice” čovjek i s minimumom humanosti i solidarnosti može se samo posramiti. Još samo da se javno založi za podizanje zidova i postavljanje žilet-žice na hrvatskim granicama. I zaboravi na tisuće hrvatskih izbjeglica tijekom domovinskog rata, kojima je svijet nesebično otvorio svoje granice i pružio siguran dom…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI