Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
FILM
Kinoklub prikazuje: Duboki rezovi u Šibeniku

Kinoklub prikazuje:
Duboki rezovi u Šibeniku

Vrlo aktivni Kinoklub Šibenik večeras (3. travnja) u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, s početkom u 20 sati, prikazuje domaći omnibus „Duboki rezovi“. O tome smo filmu u više navrata pisali i na Trisu, a posebice o filmu Trešnje koji je dio omnibusa, te je dobio brojna međunarodna priznanja. Posebno je zanimljivo što je  sniman u Šibeniku, Radoniću, Čogeljama, Mirlović Zagori i drugdje u okolici Šibenika.  Na večerašnjoj projekciji se očekuje i redateljica Trešanja Dubravka Turić, te producentica Dubokih rezova Dijana Mlađenović.

Inače, večerašnja projekcija je i dio zajedničkog djelovanja Kinokluba Šibenik i Centra za socijalnu skrb Šibenik kojime se nastoji ukazati na široko rasprostranjenu probematiku disfunkcionalnih obitelji, obiteljskog nasilja i neželjenih međuljudskih odnosa. Stoga su Nikica Šupe, predsjednik Kinokluba Šibenik i Davorka Grbac-Plavčić ravnateljica Centra za socijalnu skrb Šibenik, u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva – Ogranka Šibensko-kninske županije u Šibeniku, održali konferenciju za novinare.

Konferencija u šibenskom HND-u: Nikica Šupe i Davorka Grbac-Plavčić (foto TRIS/G. Šimac)

Govoriti o problemima je fundamentalna potreba

-Osjetili smo potrebu da se obratimo javnosti i upozorimo na neke probleme i teme o kojima se treba naglas govoriti. Nas u Kinoklubu veže ljubav prema filmskoj umjetnosti koja nam često u sat i pol trajanja film može prenijeti raširenu lepezu emocija i doživljaja, ali mi filmsku umjetnost iako jest zabava ne vidimo samo kao takvu već se trudimo da ono što biramo za prikazivanje tjera na razmišljanje, širi estetske i spoznajne vidike i u konačnici obogati gledatelja. Društvena osviještenost nešto je što je sastavni dio našeg pogleda na svijet kao i nešto što nas u radu usmjerava. Stoga je večerašnja projekcija filma ”Duboki rezovi” primjerena prigoda da usmjerimo pažnju na nas.Radnja filma, i zbilja ću pokušati biti što više kriptičan iz posve benignog razloga što ne želim pokvariti gledanje, je ispisana u formi omnibusa koji govori o međuljudskim odnosima i načinima kako se neke činjenice prešućuju. Film po mojoj procjeni ima emocionalnu težinu i prodire jasno u disfunkcionalnost modernih obitelji i pojedinaca bez da pritom gleda sa visoka svoje protagoniste. Razlog zašto smo vas danas ovdje okupili je naša fundamentalna ljudska potreba da govorimo o problemima koje primjećujemo u društvu i večerašnji film sjajan je primjer umjetničkog djela koji će dati dodatnu snagu onome na što ukazujemo – kazao je Nikica Šupe.

Djeca, mladi, osobe različitih životnih odabira, žene i obitelji kao cjelina se često nađu u nezavidnoj društvenoj poziciji i za to katkad i nema rješenja ni olakšavajuće okolnosti, oddaje on, a trenutak kada bi se mogle prevenirati ili izbjeći neželjene posljedice je prije nego li problem postane sveobuhvatan i razarajući i u tome mogu podjednako pomoći svi odnosno odgajatelji, učitelji, profesori, treneri, prijatelji, partneri i ništa manje bitno obitelji.

Mračna stvarnost, a ne mračna fantastika

Svi gore spomenuti su prvi koji mogu zamijetiti problem i reagirati, a sljedeći dio ove predviđene skupine koja je u mogućnosti pomoći onima kojima je pomoć potrebna je Centar za socijalnu skrb. Upravo taj Centar je prije 10-ak dana javno izrazio nezadovoljstvo stanjem u sustavu te su apelirali na resorno ministarstvo zbog gorućih problema. Iz razloga što Kinoklub posjeduje dio medijskog prostora i pažnje odlučili smo se za ovaj javni istup kao vid potpore i čin senzibilizacije javnosti- ističe Šupe.

Nikica Šupe i Davorka Grbac-Plavčić (foto TRIS/G. Šimac)

Kako je slikovito ustvrdila Davorka Grbac-Plavčić, priče o nevoljama u obiteljima nisu ‘mračna fantastika’, nego ‘mračna stvarnost’. Vrlo je važno pomoći disfunkionalnim obitejima, jer iz nje u pravilu, prema iskustvima Cenmtra, izčaze disfunkcionalne osobe, a na taj način se lanac nesreće širi i nastavlja, umjesto da se prekine.

– Upoznata sam sa sinopsisima ova tri kratka filma. Radi se o pričama o disfunkcionalnim obiteljima koji nažalost ne predstavljaju neku mračnu fantastiku, nego mračnu stvarnost. Akteri ovih filmova nisu došli u kontakt s Centrom za socijalnu skrb i nije bilo prilike da im se pomogne. No, iskustvo govori da iz disfunkcionalnih obitelji izrastu disfunkcionalne osobe. Mislim da je put jačati građansku svijest, da poradimo na osobnoj i institucionalnoj odgovornosti. I ovakve akcije, poput prikazivanja filmova, su jedan od primjera kako to raditi. Uvijek je bolje preventivno djelovati, educirati i sprječavati – izjavila je Davorka Grbac-Plavčić ravnateljica Centra za socijalnu skrb Šibenik.

A jedan od tih načina je i snimanje filmova s tom tematikom. A sada nekoliko rečenica o filmovima koje možete pogledati večeras.

Tri priče Dubokih rezova

Tri kratke hrvatske filmske priče nastale po scenarijima Jelene Paljan, Ksenije Kušec i Ivana Turkovića Krnjaka, nastalih na temelju tri domaća književna predloška s potpisima Olje Savičević Ivančević, Ksenije Kušec i Romana Simića, ujedinjene u omnibusu Duboki rezovi, povest će vas na filmsko putovanje tamnom stranom ljudske prirode.

‘Trešnje’ (foto: Trešnje)

Filmski triptih Duboki rezovi inteligentna je studija nasilja koja u fokus stavlja tri disfunkcionalne obitelji. Trešnje naše nagrađivane montažerke i redateljice Dubravke Turić, premijerno prikazan u Cannesu, tragična je priča o odrastanju u dalmatinskom zaleđu; u filmu Smrt bijela kost drami s elementima horora u režiji Filipa Mojzeša, bezazlena dječja igra iznenada prerasta u dramatičnu situaciju, a u segmentu Predmeti koji tonu Filipa Peruzovića upoznajemo brižnog oca koji sumnja da njegovu, sad već odraslu kćer zlostavlja suprug.

Glumački ansambl Dubokih rezova, među ostalima, čine: Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević, Donat Zeko (Trešnje); Glorija Pinturić, Lily Antić, Borna Fadljević, Živko Anočić, Jadranka Đokić i Asja Jovanović (Smrt, bijela kost); Vinko Kraljević, Mirela Brekalo, Marina Redžepović, Bernard Perić, Mladen Vasari, Ljiljana Bogojević, Nina Erak-Svrtan (Predmeti koji tonu).

Napomenimo i kako se Duboki rezovi prikazuju sutra, 4. travnja u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu od 20 sati., a u utorak 9. travnja, u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu u 20 sati.

Inače, večer ranije je Kinoklub u prostorijama HND-a održao i projekciju filma Terryja Gilliama Strah i prijezir u Las Vegasu, a slični događaji bi mogli postati i redoviti.

Valja napomenuti i da bi bez entuzijasta iz Kinokluba Šibenik Šibenčani bili posve zakinuti za filmsku umjetnost, budući da u gradu (izuzev multipleksa u trgovačkom centru na periferiji) ne postoje kinodvorane, a jer su privatizirane, zapuštene ili čak srušene, poput kina Tesla.

Plakat ‘Dubokih rezova’

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI