Neovisni novinarski portal
6.7.2020.
POLITIKA
Kako ćemo u Europi bez Marijane i Ruže “hrvatske”…

Kako ćemo u Europi bez Marijane i Ruže “hrvatske”…

Kakva drama u predvečerje europskih izbora! Marijana Petir, dojučerašnja HDZ-ova uzdanica, danas izdana i od HDZ-a odbačena , u “5 do 12”, skuplja glasove za svoju neovisnu kandidaturu. Jer, neće se valjda odreći zastupničkog stolca u Europskom parlamentu samo zato što joj šef “zajedničara” postavlja ultimatum: aut HDZ aut nihil! Nije njoj potreban HDZ, može Marijana i sama. Pa zar nije na prošlim izborima HDZ-ovoj listi prinijela svojih 43 tisuće preferencijalnih glasova? I tako joj vraćaju?! To je zahvalnost? E, pa dobro, onda će sama, ali ta domoljubna, smjerna Hrvatica i katolkinja, veća i od same ikone hrvatstva Dubravke Šuice, neće se nikome klanjati, pa ni Andreju Plenkoviću! Tako treba, bravo Marijana! Ne znam kako noćas zaspati, a još nije sigurno hoće li Marijana Petir uspjeti . Bit će to duga, besana noć…

Sad, je li baš stvar u tome da je Petir ucijenjena stranačkom iskaznicom koja će joj otvoriti naglo “zamandaljena” HDZ-ova vrata, ili se ona nadala biti dio Plenkovićeva odabira za Europu, iako nije imala njegovo obećanje , teško je reći. Uostalom, na vrijeme je iz HDZ-a najavljeno da na ove izbore idu samostalno, bez svojih desnih satelita, među koje spada i “odmetnuta” HSS-ovka, drčna, prgava, u svojoj prepotenciji odbojna i iritantna  Zbog čega Marijana nije ranije provjerila kakav je njezin status, nego je čekala posljednji trenutak? Je li se pribojavala upravo ovakvog kraja “ljubavi” s HDZ-om?

Možda je scenarij rastanka sasvim drugačiji. Recimo, zar ne bi moglo biti da je sama Marijana Petir tražila razgovor sa šefom HDZ-a da bi utvrdila kako joj stoje dionice,  i  je li joj sigurno mjesto na listi te stranke za još jedan “europski” mandat? I onda doznala da se u HDZ-u više ne računa s “uvoznim kadrovima”. Što je , možebitno, prevela kao ultimativnu ponudu: Uđi u HDZ,  pa možeš na listu! Da, moguće je da joj je takvu “nemoralnu ponudu” Plenković uistinu stavio na stol. Računajući da će je time uvrijediti i izazvati njezin prkos. Ako je s time računao, pogodio je.

Kako god, HDZ-u Marijana Petir više ne treba. Andrej Plenković je filtrirao stranku i kirurški uklonio sve priraslice na stranačkom tkivu. No, Marijana, koja je u međuvremenu postala stranačka beskućnica, bez HDZ-a nema nikakve šanse na izborima. I toga bi, da je iole racionalnija, morala biti svjesna.

Baš kao i Ruža Tomašić. Bivša kanadska policajka koja je karijeru izgradila na borbi protiv korčulanskih dilera koji uništavaju otočku dokonu mladež, čime je senzibilizirala dobar dio biračkog tijela, toliko se “ufurala” u ulogu neustrašive heroine da je pomislila kako joj više ništa ne može stati na njezin put uspjeha i slave. Koji će trajati vječno. Na tom je kapitalu osvojila doista impresivan broj preferencijalnih glasova kao kandidatkinja za eurozastupnicu na listi HDZ-a 2014., čak 103 tisuće . Ali, to su tempi passati.
U međuvremenu, ta je beskompromisna dama, dakako čistokrvna Hrvatica i vjernica, katolkinja, izgubila i na vjerodostojnosti i na političkom sjaju. Jest, “ginula” je u Europskom parlamentu za hrvatske ribare, ali iznad svega i prije svega za sebe, za svoj opstanak u tom privilegiranom, preplaćenom klubu.

Populistica kojoj je glavna platforma i dalje nacionalistička i šovenska, a govor mržnje spontani način komuniciranja, odjednom se ne da iz Bruxellesa. A još nedavno je izjavljivala kako se povlači iz politike i da se ne namjerava više kandidirati za eurozastupnicu. Štoviše, još nakon prvih izbora puštala je dimne, demagoške signale kako bi svoj stolac rado na pola mandata podijelila s drugim kolegom. Kako je njoj dosta. Pa je sve što je tada, u nastupu lažne velikodušnosti i političke skromnosti, izgovorila, brzo zaboravila. I zgrabila novu priliku. Koju više nije namjeravala dijeliti. A kad je bruxelleskom putovanju došao kraj, umjesto u zasluženu mirovinu, Ruža se odjednom predomislila i odlučila da Hrvatska bez njezinih “usluga” u Europskom parlamentu ne smije biti. Jer, tko će se tamo za hrvatske interese boriti, ako ove pravašice i konzervativke par excellence ne bude!

I eto je sad u grupaciji suverenista s kojima puca na novi mandat koji bi joj donosio i dalje bar 10 tisuća eura mjesečno. Sirenskom zovu novca ni stamena Ruža ne uspijeva odoljeti…Mani ribare, mani službeni hrvatski jezik u EP-u i mrsku srpsku literaturu u parlamentarnoj knjižnici, to su “rekreativne političke aktivnosti”, važni su euri. A i teško se navika odreći…

Ruža i Marijana su otplesale svoje. U HDZ-ovom kolu. Izvan kola, ne mogu uhvatiti ritam. Soliranje im neće donijeti ništa. Ni Ruži koja se zaklonila iza smiješnog, rigidnog “suverenističkog štita”, a pogotovo Marijani koja je svoje političko poniženje dodatno potencirala nimalo dostojanstvenim moljakanjem potpisa birača u zadnji trenutak. A treba joj čak pet tisuća “autograma”. Da bi ostala u igri, makar do izbora. Koji će biti trenutak velikog razotkrivanja. I za Ružu i za Marijanu. Jer ne znaju kad je dosta. Nema većeg prokletstva od “imati, pa nemati”. No, imale su dovoljno dugo da ne bi trebale strahovati od besparice. A osjećaj moći i značaja, to će morati tražiti u sebi, umjesto u zastupničkoj poziciji…

Samo, ne čude ni Ruža ni Marijana svojim ambicijama i žeđu za moći. Ali, što je trebalo Mireli Holy da se vraća na listu SDP-a i time potpuno diskreditira, i osobno i politički? Bar ona bi trebala znati da je “trenutak slave” prošao…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI