Neovisni novinarski portal
24.5.2020.
POLITIKA
Jasenovac, komemoracija II : Treba osuditi zločine ustaškog režima i poštovati zakon  kad je u pitanju isticanje ustaških simbola

Jasenovac, komemoracija II :
Treba osuditi zločine ustaškog režima i poštovati zakon kad je u pitanju isticanje ustaških simbola

U Jasenovcu je danas održana službena državna komemoracija u spomen na žrtve zloglasnog ustaškog logora, u kojoj su uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića sudjelovali i brojni ministri te preživjeli zatočenici i zatočenice ovog stratišta. Komemoracija je održana u organizaciji Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

-Sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti. Jedno je pijetet prema žrtvi, a drugo osuditi zločin- kazao je, kako donosi N!, predsjendik Sabora Gordan Jandroković, napominjući da se došao pokloniti žrtvama zločina ustaškog režima, ljudima koji su nevini ubijeni samo zato što su drugačiji, zbog svoie vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja.
Naglasio je kako bi volio da nema podjela, da nisu i ove godine dvije kolone u Jasenovcu, umjesto jedne, da je više uključivosti i razumijevanja.

-Teško mi je shvatiti ljude koji ne razumiju patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju dovoljno snage prihvatiti da i oni drugi imaju svoje boli i traume. Moramo raditi na tome- rekao je šef Sabora- da se više uvažavamo i slušamo jedni druge.
Nije propustio priliku oponirati porukama predsjednika Koordinacije židovskih općina u RH Ognjena Krausa, odaslanim s nekidašnje komemoracije antifašista i “manjinaca”, kako bi zasigurno bila jedna komemoracija da se vlast trudila oko Jasenovca koliko se trudila oko Bleiburga.
-S tom ocjenom se uopće ne slažem- izjavio je Jandroković.  -Vlada premijera Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti, kako bi komemorirali žrtvu. Posebno u Jasenovcu. Za dogovor je potrebna volja svih koji su uključeni. Moja je poruka da pokušamo shvatiti jedni druge, uvažavamo bol i patnju svih koji imaju gubitke, pogotovo obiteljii onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i u Jasenovcu.

Kad je riječ o ustaškom pozdravu Za dom spremni Jandroković smatra da treba osuditi zločine ustaškog režima i poštovati zakon kad je u pitanju isticanje takvih simbola.

– Došli smo još jednom izraziti naše poštovanje žrtvama ustaškog režiuma u Jasenovcu, još jednom smo tu da osudimo zločin, da osudimo režim u kojem su postojali ovakvui logori poput Jasenovca i da kažemo danas, više od 70 godina nakon zločina, da moramo raditi na njegovanju kulture sjećanja, na toleranciji i pomirbi, uključivosti i na učenju mladih u školama o tekovinama Drugog svjetskog rata, i zato mi je drago da ide Kurikularna reforma – rekao je Plenković, dodajući da za njega nema nikakvih dilema oko antifašizma i tu temu ne doživljava kao temu koja ima dvije strane.

Osvrnuo se i na prijepore oko dviju kolona sjećanja u Jasenovcu te kazao kako bi za društvo bilo zdravije da je komemoracija jedinstvena, zajednička, u što je Vlada, tvrdi premijer Plenković, uložila puno napora, ali bi ga više trebala uložiti i druga strana. Ali s predstavnicima manjina vode se razgovori, uspostavljen je dijalog i osobno se nada da će taj dijalog uroditi plodom naredne godine, poručio je Plenković nakon komemoracije u Jasenovcu.

Inače, u petak je održana odvojena komemoracija koju su organizirali predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašiusta, Srba, Židova i Roma, s koje je poslana poruka da jedinsvene kolone sjećanja neće biti, sve dok vladajući toleriraju reustašizaciju Hrvatske.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI