Neovisni novinarski portal
30.5.2020.
zvonka radost
Jazz kofein: Black coffee u Azimutu

Jazz kofein:
Black coffee u Azimutu

“Black Coffee” sutra (četvrtak 18.travnja 2019.) svira u Azimutu. Jedan od naših dugovječnijih jazz sastava svirat će od 21 sat, pa nemojte kasniti. Još danas možete kupiti karte po 40 kuna. Ili još bolje, možete poslati poruku u naš poštanski sanduk na Facebooku, jer će dvoje najbržih koji se jave i naišu svoje ime i prezime dobiti besplatan ulaz.

-Black cofee jedna je od naših najstarijih i najznačajnijih jazz grupa promovirati će u Šibeniku svoj novi album.
Nakon suradnje s talijanskim jazzistom Danieleom Di Bonaventurom i izdana dva albuma u Italiji, grupa izdaje novi album za venecijansku diskografsku kuću “Caligola Records”. Izdanje sadrži jazz standarde i djela europske glazbene tradicije, izvedena na originalni način u kojem spajaju elementa jazza i raznih drugih stilova.
Nastupa u sastavu: Martine Thomas – vokal, Ivan Ivić – klavijature, Renato Švorinić – bas, Jadran Dučić Čićo – bubnjevi. Ulaznice u pretprodaji  po cijeni od 40 kn – vele u Azimutu. U nastavku pronađite više podataka Black cofeeu koje prepisujemo sa stranice Jazz.hr

Black Coffee je poznati splitski jazz sastav, koji djeluje od 1993.
 Sastav je nastupio na 1. Splitskom jazz festivalu, na kojem su nastupili i McCoy Tyner, Michael Brecker i Trilok Gurtu, te na jazz festivalu Jazz For Peace u Pescari pored Jamesa Williamsa, Larry Willisa i Bobby Watsona. Godine
1996. izlazi prvi nosač zvuka pod nazivom “Black Coffee”.

Od tada do danas grupa je nastupala na mnogobrojnim jazz i etno festivalima, te izdala 5 nosača zvuka. Na albumima im gostuju poznati hrvatski umjetnici kao što su Boško Petrović, Matija Dedić, Zdenka Kovačiček i drugi. Imaju višestruke nominacije za nagradu Porin, a grupa je poznata po velikoj koncertnoj aktivnosti i suradnji s mnogim hrvatskim i stranim jazz zvijezdama.
Okosnicu grupe čini ritam sekcija basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo.

1996. izlazi prvi nosač zvuka pod nazivom ” BLACK COFFEE “. Na albumu gostuju zvijezde hrvatske glazbe Oliver Dragojević i Gibonni, te poznati glumac i umjetnik Božidar Alić. Za kompoziciju “Night & Day “u suradnji s Oliverom, grupa dobiva diskografsku nagradu “Porin “za najbolju jazz izvedbu.

Od tada do danas grupa je nastupala na mnogobrojnim jazz i etno festivalima (Lagano, lagano; Hrvatski Jazz Sabor; Springtime Jazz Fever; Liburnia Jazz Festival; Alpe-Adria Jazz Festival; Baloon 2; Porin itd.), te izdala 5 nosača zvuka. Od nastupa treba istaknuti uvodni koncert 1. SPLITSKOG JAZZ FESTIVALA, na kojem su nastupili imena kao što su McCoy Tyner, Michael Brecker i Trilok Gurtu, JAZZ FOR PEACE jazz festival u Pescari pored Jamesa Williamsa, Larry Willisa i Bobby Watsona, te gostovanja u susjednim zemljama.

Na albumima im gostuju poznati hrvatski umjetnici kao što su Boško Petrović, Matija Dedić, Zdenka Kovačiček i drugi. Imaju višestruke nominacije za nagradu Porin, a grupa je poznata po velikoj koncertnoj aktivnosti i suradnji s mnogim zvijezdama hrvatske glazbe (Gabi Novak, Arsen Dedić, Tedi Spalato, Divas, Meri Cetinić, Bruno Kovačić, TBF itd.).

Okosnicu grupe čini ritam sekcija basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo. Njih dvojica nastupaju u raznim all star postavama i sviraju sa inozemnim glazbenicima kao što su Miles Griffith, George Makinto, Csaba Deseo, Tony Pancella, Beppi D’Amato, Primož Grašič i drugi. 
Renato Švorinić, više puta nominiran za najboljeg basistu, poznat je kao aranžer i producent više projekata u pop glazbi, a nastupao je sa velikim imenima hrvatske pop glazbe kao što su Gibonni i Vanna. 
Jadran Dučić Čićo je izdao nekoliko vlastitih projekata, a 2000. je nominiran za fusion glazbenika godine. Sa Matijom Dedićem čine poznati Telletubies Jazz Trio.

2002. grupa pokreće novi projekt GLASOVI DALMACIJE .

2003. godine izlazi album “Krijanca”, po prvi puta u povijesti hrvatske glazbe, dalmatinska pjesma vezala se uz jazz izričaj.

2004. godine album “Krijanca” nagrađen s dva Porina, te promoviraju album na mnogobrojnim festivalima u Hrvatskoj – Grožnjan jazz festival, Novigrad etno-jazz festival, Špancir fest Varaždin, Večer dalmatinske pisme Kaštela, a najznačajniji koncert je u 2004 održan u HNK Split pod nazivom “10. godina zajedno” gdje su kao gosti grupe nastupili pred prepunim gledalištem kazališta u Splitu, Boško Petrović, Matija Dedić, Gibonni, Klapa “Mendula”, te Dražen Vrdoljak kao moderator večeri.
Projekt “Glasovi Dalmacije” promoviran je i u inozemstvu u Italiji, Austriji i Sloveniji, na prestižnim jazz festivalima u Pescari, Chieti etc.

2006. godine zajednički projekt s Meri Cetinić, CD pod nazivom “Tiramola” u izdanju Croatia Records. Također treba naglasiti kako od 2006. godine sastav surađuje s niz inozemnih glazbenika poput:
Tammy McCann – američka jazz pjevačica poznata po suradnji sa Ray Charles i George Duke, 
Robin Brown – jedna od najboljih američkih gospel pjevačica, 
Carlos Werneck – brazilski glazbenik dugogodišnji suradnik Tanie Marie, 
Georgie Fame – britanska glazbena legenda, 
Marcelo Godoy – brazilski kantautor, 
Nico Menci – jedan od ponajboljih talijanskih pijanista nove generacije

Posljednjih nekoliko godina Black Coffee najviše surađuje s talijanskim bandoneonistom – Daniele di Bonaventura, s kojim 2009. godine objavljuju CD za talijansku etiketu “Caligola Records” iz Venecije pod nazivom “Dall altra parte del Adriatico” / “S druge strane Jadrana”. CD je promoviran na nekoliko festivala u Italiji (Venezia,Pesaro,Bologna,…), te isto tako dobiva izvanredne kritike u glazbenim magazinima “Musica Jazz” i “Jazzit”. Album, na kojem se po prvi put u novijoj glazbenoj povijesti nalaze zajedno hrvatske i talijanske kompozicije, promoviran je na niz domaćih festivala (Splitsko Ljeto, Dani Matice Hrvatske Mostar, Jazz festival Lošinj, Zadarsko Kazališno Ljeto itd.).

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI