Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
vijesti iz drniša
Drniš gledan s jugozapada (foto Tris/G. Šimac)

Drniš:
Reciklažno dvorište, dječje rukotvorine i predstava ‘Eko jeka i čarobna planeta’

Drniš gledan s jugozapada (foto Tris/G. Šimac)

U okviru završnog predstavljanja projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša“, od 16. do 19. travnja od 11,30 do 13,30 sati, u predvorju kino dvorane u Drnišu organizirat će se izložba dječjih radova od recikliranog materijala, koje su izradila djeca na ukupno 8 provedenih projektnih radionica.  Otvaranje izložbe je planirano za utorak 16. travnja u 11,30 sati.

Inače, Grad Drniš provodi projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša“. No u Drnišu ne recikliraju samo čuveni drniški pršut, kako bi netko mogao šaljivo zaključiti…

-Projekt se provodi u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 3.219.850,62 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 3.039.188,12 kuna, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 2.583.309,90 kuna, što je gotovo 84,999999% ukupno prihvatljivih troškova. Cilj projekta je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta čime će se postići povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji će se odlagati na odlagališta. Kroz projekt su se provele i brojne informativno-obrazovne aktivnosti prilagođene odraslima i djeci. Kraj provedbe projekta je planiran za 27. travnja 2019. godine – pojašnjava Ivana Sučić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije  i društvene djelatnosti u Gradu Drnišu. 

Drniš gledan s jugozapada (foto Tris/G. Šimac)

Tijekom provedbe projekta organizirano je nekoliko radionica za djecu pod nazivom „Otpad nije smeće“ i „ART reciklaža“ za djecu iz Osnovne škole „Antuna Mihanovića Petropoljskog“ i Dječjeg vrtića Drniš.

-Na ovim radionicama djeci se približila tematika pravilnog zbrinjavanja otpada, odvajanja otpada u kućanstvima i ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. U praktičnom dijelu su djeca izrađivala torbe od tkanine, ukrase od vune, plastike, starog papira, koristeći i pribor koji je nabavljen u sklopu projekta – šivaći stroj, stroj za filcanje vune, tkalački stan. Djeci u školi u Drnišu i Područnoj školi u Drinovcima, te Dječjem vrtiću u Drnišu poklonjeni su  i mini kompleti kanti za odvojeno odlaganje otpada, te mini komposteri, kako bi znanje o odvojenom odlaganju otpada stečeno na radionici svakodnevno primjenjivali tijekom boravka u školi, te to svoje znanje prenijeli i na svoje ukućane kaže Ivana Sučić.

Drniš, Petrovo polje (foto Tris/G. Šimac)

Prije otvaranja izložbe dječjih radova za svu zainteresiranu djecu,  Grad Drniš je pripremio i  predstavu povodom Uskrsa i dana planete Zemlje – predstavu „Eko jeka i čarobna planeta“, a koja će priređuje 16. travnja u 11,00 sati u kino dvorani u Drnišu.

U predstavi na zabavan način djeca uče o korištenju ekoloških sredstava prijevoza ( bicikl, romobil ) umjesto vozila na fosilna goriva koje zagađuju okoliš, pošumljavanju  i  očuvanju šuma, važnosti vode i pravilnom korištenju vode, reciklaži smeća itd.

Sva djeca koja dođu na predstavu i koja posjete izložbu u predvorju kino dvorane, dobit će na poklon edukativnu bojanku o odvojenom odlaganju otpada, koja je izrađena u okviru projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša“.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI