Neovisni novinarski portal
22.10.2019.
POLITIKA
Da je HDZ ozbiljna i ugledna demokratska stranka, Brkić bi “odletio” već kao dokazani falsifikator diplomskog rada

Da je HDZ ozbiljna i ugledna demokratska stranka, Brkić bi “odletio” već kao dokazani falsifikator diplomskog rada

Milijan Brkić zasad nema razloga za brigu. Stranka mu nije “presudila”, a kako stvari stoje u hrvatskom pravosuđu, vjerojatno neće ni ono. Prema tome, baš kao i u slučaju ministrice Gabrijele Žalac koja je vozeći s nevažećom dozvolom, automobilom oborila na cesti 10-godišnje dijete i pritom mu nanijela teške ozlijede, prosula potom nekoliko suza i nastavila nesmetano raditi ministarski posao, tako bi moglo biti i s Brkićem. Njegova pozicija ni potpredsjednika HDZ-a, a ni Sabora, ovog trenutka nije ugrožena. Čekaju se institucije i epilog njihove istrage koje bi za Plenkovića i ekipu oko njega trebale odraditi Vasinu eliminaciju ili rehabilitaciju. Tipično za HDZ:

Afera eskalira, javnost se digne na noge u iščekivanju, uže vodstvo stranke zasijeda radi zauzimanja stava o “nepoćudnom drugu iz Partije”, i nakon svega, brda ostaju na svom mjestu, a iz rupe istrči- miš. I niš’…

Vaso živ i zdrav!

Uže Predsjedništvo HDZ-a ( ma što to značilo, jer ili je Predsjedništvo ili nije !) danas se sastalo, “slučaj Brkić” je brzo apsolviralo i sve je ostalo kao i prije. Kako reče sam “inkriminirani” Vaso nakon “velikog vijećanja” : Sve je super, kao što vidite, živ i zdrav sam.
Bogme jest. I dobro raspoložen. O njegovoj ostavci nije bilo govora, što je Brkiću podiglo samopouzdanje toliko da je novinarima na pitanje je li bila spomenuta i opcija njegovog odlaska iz stranke, glasno i uz smiješak , u prolazu, dobacio odlučno: Nikada!
Ufa se Brkić u “demokratičnost” svoje stranke, za koju je uoči “presude” znakovito izjavio:
– Ovo je HDZ, nije Komunistička partija, hvala Bogu. U državi postoje institucije koje se bave progonom, time se ne bave političke stranke.
Hm, baš Vaso da to kaže, i nije neka referentna vrijednost. Jer, upravo on je ovaj koloplet i pokrenuo jednom sasvim drugačije intoniranom izjavom.
-Cirkus koji je počeo prije deset mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije- kazao je nedavno, očitujući se o tome je li ispitan u predistražnom postupku u slučaju Franje Varge, zbog osnovane sumnje da je neovlašteno presretao, ili poticao na presretanje, računalne pošte četiriju ( ženskih ) osoba. Zanimljivo je da se sada ipak poziva na te institucije, podvrgnute “sramotnim” manipulacijama očigledno moćnih pojedinaca, besumnje, njegovih stranačkih kolega…

Medijski pritisak?!

No, lako za to što Brkić kaže. Važnije je što nakon Predsjedništva ima za reći šef stranke, Andrej Plenković. A nema bogzna što…
Ispada da je na sjednicu užeg vodstva stranke ovu temu stavio zbog medijskog pritiska?! Pa otkad to samodopadni, arogantni Plenković djeluje pod pritiskom medija? Nije li dosad u ovakvim situacijama, kad bi se našao pritisnut aferama svojih prvotimaca, na medijske prozivke gledao s prezirom i ignorancijom? Izazivali su mu nervozu, ali ne i respekt. Sada, pak, kaže kako je vidio da je Brkić glavna tema u svim medijima, pa je na sjednici otvorio i to pitanje. Valjda da nahrani gladnu javnost…

Kolega Brkić je rekao svoje, a vodstvo stranke svoje. U najkraćem, institucije trebaju nastaviti sa svojim poslom, zakonito i neovisno ( ma, mo’š mislit’!), i “vidjet ćemo dalje kako će se ta cijela priča razvijati”- vrlo sadržajno prenosi zaključke Predsjendištva Plenković. Zapravo, Brkić im je bio danas usput, uže Predsjedništvo primarno se našlo sa županijskim čelnicima radi pripreme izborne kampanje za europske izbore. I da bi im premijer ponosno priopćio kako je drugu godinu zaredom Hrvatska ostvarila proračunski suficit, unatoč isplaćenim državnim jamstvima za propali pulski Uljanik. Čime se, dakako, lukavo hvalio i pred novinarima, gurajući problem Milijana Brkića u drugi plan.
Glavni tajnik stranke, Gordan Jandroković ne odbacuje apsolutno mogućnost Brkićeve ostavke na dužnost potpredsjednika Sabora, za to mu manjkaju informacije o eventualnim inkriminacijama kolege.
– Očekujem da ćemo u idućim danima saznati o čemu se točno radi i nakon toga možemo raspraviti i vidjeti kako dalje- veli oprezni Jandroković,  a nema dokaza ni da bi netko zloupotrebljavao institucije za političke obračune, kako je to ustvrdio Brkić. Nije da mu je Brkić mio i drag, ali, najbolje je ostati na distanci. Zar itko to radi bolje od njega?

Horvat: Nemam nikakvog razloga ne vjerovati kolegi Brkiću

Potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat, koji dokazano voli medijske nastupe i gotovo ih nikad ne izbjegava, danas je a propos Brkića, upravo medije optužio za nepotrebnu hajku. Institucije su se prihvatile posla, kaže, a i on ponaosob i stranka, imaju povjerenja u te isntitucije i strpljivo čekaju rezultat istrage, što savjetuje i medijima. U ovom trenutku, reći će Horvat, “nemam nikakvog razloga ne vjerovati kolegi Brkiću”.

Kolegu Brkića su na sjednici Predsjendištva saslušali, nikakvih ključnih ili drastičnih odluka nije bilo, “niti je bio napadnut niti se trebao braniti”. U Hrvatskoj, dodaje Horvat, vjerovali mi ili ne, “postoji trodioba vlasti, i u odluke sudova ja se miješati neću, kao što ni sudovi ne komentiraju političke odluke, ni izvršne ni zakonodavne vlasti”.
Dakle, Milijan Brkić je trenutno zamjenik prdsjednika HDZ-a i potpredsjendik Sabora, sudjeluje u izbornoj kampanji kao i ostali članovi stranke, od njega se očekuje da dade svoj doprinos, i “tako dugo dok ne dobijemo rezultate istrage, niti ćemo koga proglašavati krivim, a niti nevinim”.
I eto, tako to biva u HDZ-u. Da je Milijan Brkić u kakvoj ozbiljnoj europskoj stranci demokratske tradicije i uzusa, “odletio” bi već onog trenutka kada je razotkriven kao falsifikator diplomskog rada. Jer je to eklatantno nanošenje štete ugledu stranke, a kako HDZ nije ni ozbiljna ni ugledna stranka, nego klasična autoritarna partija, sve dok vođa stoji iza svoga proskribiranog zamjenika, taj ne mora strahovati. Ali, procijeni li Plenković da mu Vaso smeta, i da bi ga bez većih posljedica mogao eliminirati, letjet će preko noći bez objašnjenja i milosti. Sudbina Vase Brkića apsolutno je, dakle, u rukama Andreja Plenkovića. I ostanak i odlazak ovog suspektnog tipa sa špijunsko-policijskim bacgroundom diktira šef HDZ-a, vodeći se dominantno vlastitim interesima i političkom koristi ili štetom.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI