Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
vijesti iz svemira
Fotografija 'crne rupe'

Crna rupa uspješno privukla novac iz EU fondova

Fotografija 'crne rupe'

Nema tog medija koji jučer nije objavio fotografiju, kako kažu, crne rupe. Pa eto da je i mi objavimo. Skeptici su smjesta primjetili kako im je crna rupa malo mutna te kako im malo liči na američku krafnu (s rupom u sredini).

Međunarodna znanstvena zajednica je ushićena. Ipak je to, tvrdi se, prva fotografija crne rupe uopće… Ikada.

Tako će u svijetu 10. travnja 2019. godine biti upamćen po fotografiji crne rupe. Istovremeno, gle ti te prostorno-vremenske podudarnosti, na drugom kraju univerzuma, tj. u Splitu, pamtiće se po selfeijima skupine muškaraca u crnim košuljama.

– Ovo je slika na koju svi Europljani mogu biti s pravom ponosni: prva slika crne rupe, u središtu galaksije M87, udaljene oko 550 milijardi milijardi kilometara, mase 6.5 milijardi puta veće od Sunca! Slika je napravljena Event Horizont Telescopeom, kombinacijom 8 teleskopa u raznim krajevim zemaljske kugle tako da je praktički velik kao cijela Zemlja, a kombinirano je nekoliko desetaka tisuća slika. A zašto europski ponos: jer je eksperiment najvećim dijelom financiran iz EU sredstava, to znači da smo ga svi mi pomogli 🙂! Budite ponosni na to 🙂! – objavio je međunarodni znanstvenik i domaći političar Ivica Puljak na Facebooku.

Fotografija ‘crne rupe’

Eto ga, našim novcem iz EU-fondova se ne plaća samo popravak naše kanalizacije te farbaju ljuljačke i ograde na dječjim vrtićima, nego se financira i fotografiranje crne rupe.

Crna rupa u svim udžbenicima

Kako se pojašnjava, slika je nastala iz međunarodne suradnje oko 250 znanstvenika nazvanog Event Horizon Telescope. Šest godina je međunarodnim istraživačkim organizacijama i opservatorijama trebalo kako bi stvorili instrument sposoban za mjerenje emisijskih područja na dvije supermasivne crne rupe.

Ali, za fotografiju rupe trebalo je štogod i potrošiti. Nije to jeftino. Ujedinjeni donatori fotosessiona s rupom su Nacionalna zakladu za znanost SAD-a, Europsko istraživačko vijeće Europske unije i Agencija za financiranje u istočnoj Aziji. A prema priopćenju Europske komisije, ERC je financirala tri vodeća znanstvenika i njihove timove, te je ujedno i glavni sponzor projekta BlackHoleCam vrijednog oko 13,975,744 eura, odnosno oko 19,3 milijuna dolara. Sitnica, zapravo, kada se zna da u nas višestruko veće EU-sume namijenjene poboljšanju bliže zemaljske infrastrukture također završe u svojevrsnim crnim rupama.

Evo ćemo i mi kao ilustraciju ekskluzivno obaviti jednu mutnu fotografiju radova financiranih našim EU-novcem.

Mutna fotografija kopanja rupa usljed radova s novcem iz EU-fondova (foto Tris)

U svakom slučaju, ni ovoj pravoj crnoj rupi se ne može prigovoriti kako nije vrlo uspješna u privlačenju, odnosno usisavanju novca iz EU fondova. Za neke pak nema nikakve dvojbe kako je to dobro utrošen novac, jer će ova fotografija biti u udžbenicima. Možda i u vjeronaučnim. 

– Naše je stajalište bilo da će nam financiranje omogućiti da napravimo prvu sliku crne rupe i ova slika će ići u svaki udžbenik. Nadam se da će se to dogoditi. Sada znamo kako izgleda crna rupa – reče Luciano Rezzolla, istraživač tvrtke BlackHoleCam sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Megausisavač

Istraživači kažu kako je projekt bio “veliki izazov”, a jer su morali nadograditi i povezati osam teleskopa koji su stacionirani na velikim nadmorskim visinama diljem svijeta, uključujući vulkane na Havajima i Meksiku, planine u Arizoni i španjolsku Sierra Nevadu, čileansku pustinju Atacama i Antarktiku.

-Postigli smo nešto što se pretpostavljalo da je nemoguće prije samo jedne generacije. Otvorili smo potpuno novi prozor prema crnim rupama – izjavio je u direktor EHT projekta Sheperd Doeleman.

Pa sad, koliko je bilo dobro otvoriti prozor prema crnoj rupi, koje većina nas laika doživljava kao neumoljivi megausisavač, ostaje da vidimo u budućem vremenu i prostoru.

A za vječne megaskeptike koji su razočarani rezultatima takve investicije, EHT istraživački tim je poručio kako ‘to nije sve’, nego da uskoro pristiže još fotografija, ali koje bi trebale biti malo oštrije.

Za one koji su zaboravili, crne rupe su tijela koji imaju najveću gravitaciju, odnosno privlačnu silu. Kada te crna rupa zahvati, nema mrdanja. Ta kozmička provalija je brža od svjetlosti, smatra se.

Čak ni svjetlost navodno ne može uteći kad ju usisa crna rupa, koja se valjda zato i zove crna rupa.

S obzirom kako će i ovaj tekst možda završiti u crnoj rupi, najpametnije je da ga smjesta završimo.

Fotografija ‘crne rupe’

 

Tags:

VEZANE VIJESTI