Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
(NE)RED / HRVATSKA / POLITIKA
Zločin na Pagu i odgovornost institucija: Kriv je sustav, dakle, nitko!

Zločin na Pagu i odgovornost institucija:
Kriv je sustav, dakle, nitko!

Slučaj monstruma s Paga koji je umalo usmrtio svo četvero svoje djece bacajući ih kroz prozor, po tko zna koji put stavlja u fokus pitanje političke i moralne odgovornosti čelnih ljudi sustava koji je zakazao. Ali ne s namjerom da se konkretna odgovornost utvrdi, nego s namjerom da se ospori. To je Hrvatska! Paradoksalna i neodgovorna zemlja s golemim deficitom političke kulture, nevjerojatnim izostankom profesionalne i građanske pristojnosti. Jer, odgovornoj osobi, nakon ovakve tragedije koja je potresla cijelu Hrvatsku, ne bi trebao nitko govoriti, ni iz pozicije ni opozicije, o tomu što mora činiti.

Svijest i savjest nalagala bi da trenutno odstupi. Jer, to je najmanja konzekvencija za propust u sustavu koji je generirao zločin. I u uređenim državama od takve konzekvencije ministri ne bježe, niti ih Vlada pokušava od toga zaštititi. A kod nas ministrica Nada Murganić veli “bilo bi komotno dati ostavku”, ali treba raditi na sustavu, upozoravati na probleme, priznati grešku. Zašto ona ne prizna svoju političku odgovornost? Zašto to nije učinila i dosad, kad je morala korigirati Obiteljski zakon, kad je na nasilje nad ženama reagirala besramnim “tako je to u braku”…?

Umjesto toga, kod nas se cijeli državni vrh upeo dokazati da ministrica Nada Murganić nije ni na koji način odgovorna. Po uzoru na njih i djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb stali su u obranu svoje ravnateljice Vesne Burčul. Kriv je sustav. Ima rupe. U koje bi častan čovjek najrađe propao kad vidi što se od ove zemlje radi…

 

 

                          Nada Murganić i Vesna Burčul

Odgođena smjena

Ministrica Nada Murganić konstatira ekspresno da su uočeni “teški propusti u radu Centra” i odmah, ne čekajući rezultate istražnog nadzora, predlaže smjenu ravnateljice Burčul. Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru , kako donosi N1, sastaje se u ponedjeljak i raspravlja o radu ravnateljice, ali odluku o smjeni odgađa. Čeka se izvješće o provedenom nadzoru nad radom Centra, veli predsjednica UV-a Marina Dujmović Vuković. Ministrici nije trebalo nikakvo izvješće kad je smjenu predložila. Bio je to njezin obrambeni mehanizam koji ju je tjerao da nešto promptno napravi, da se gnjev javnosti ne usmjeri na nju.

Ravnateljica Burčul se javno brani kako se tragedija nije mogla predvidjeti, nije bilo spoznaja o zlostavljanju, takvo bezumlje se, tvrdi, nije moglo prevenirati. Centar za socijalnu skrb ne može pomoći svakom djetetu, kaže. No, činjenica je da je sud još 2014. odlučio da se djeca oduzmu obitelji koja je optužena za njihovo zanemarivanje. Ali je Centar za socijalnu skrb odluku suda suspendirao. Djeca su vraćena u problematičnu obitelj. A za sve su krive rupe u sustavu…

Unatoč svemu tome, 40-ak djelatnika zadarskog Centra za socijalnu skrb javno je danas demonstriralo svoje neslaganje s prijedlogom smjene ravnateljice koja je dobila potporu i Hrvatske udruge za medicinsko pravo. Za njih je smjena neargumentirana i paušalna “prije realnog, objektivnog i temeljitog sagledavanja svih okolnosti nekog slučaja te njihovo prezentiranje u javnosti dopušta stvaranje slike o krizi stručnosti i profesionalnosti pripadnika pojedine zdravstvene ili socijalne profesije, premda je općepoznato da se sustav zdravstvene i socijalne skrbi temelji na bespogovornom i požrtvovnom radu upravo tih pojedinaca- ocijenit će čelnik udruge Miran Cvitković.

                         Djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb u potpori ravnateljici

Sport traženja ostavki ( ?! )

I sindikat djelatnika u socijalnoj skrbi upozorava na nezadovoljstvo djelatnika načinom rada i kroničnim manjkom radnika, a ravnateljica je, smatraju, osuđena i prije odluke Upravnog vijeća. Iz Zadra upiru prstom u Zagreb, u Ministarstvo, nefunkcionalan i visokobirokratizirani sustav.

A iz Zagreba, premijer Plenković poručuje kako nema nikakvih dvojbi oko odgovornosti ministrice Murganić.

– Apsolutno sam uz ministricu, ona ima moju čvrstu podršku. A na sport traženja ostavke, na to sam se naučio radeći u Vladi- zajedljivo će Plenković, kojemu su zahtjevi za ostavkama sport koji ne prati, niti “doživljava”.

I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na istom valu.

-Ne mislim da je ministrica mogla znati što se događa na terenu- kaže KGK.  ” Sustav treba reformirati”, ali ministrica ne treba ostavku davati, smatra predsjendica.

Jer “time se ne mogu riješiti problemi u sustavu. Može ona dati ostavku, ali problemi u sustavu i dalje postoje. Treba sustav reformirati od samih početaka. Pratiti rad socijalnih radnika. Svakome se dogode nesreće. Ponekad jesu izravno povezane prema ministrima, ponekad nisu. Moj interes, ono što držim da treba učiniti, je ne rješavati to tako da smijenimo ministricu, nego da riješimo problem na terenu. Nije ministrica kriva za to što se dogodilo na Pagu, ma koliko to strašno bilo”.

Ministarstvo sjajno radi svoj posao ( ???)

Dakle, sustav je kriv!
A ako je kriv sustav, kako to da nije kriva ministrica koja je na čelu tog i takvog nefunkcionalnog sustava?!

Filozofiju ove vlade ipak najbolje ilustrira izjava šefa HDZ-ovog kluba zastupnika Branka Bačića koji će se pozvati na stav premijera ( nije uputno u HDZ-u imati vlastiti stav ), a premijer je rekao da ” nema u ovim događajima političke odgovornosti ministrice” koja je vrlo promptno otputovala u Zadar i ispitala sve okolnosti (  kako to, a Upravno vijeće čeka nadzor i izvješće ?! ). Bačić ministricu podržava i tvrdi da njezino ministarstvo sjajno radi svoj posao (???) .

E , Branko, crni Branko, reći da ministarstvo sjajno radi svoj posao uz tolike probleme u njemu, pa i skandalozne propuste ( od Obiteljskog zakona, definicije braka, Zakona o udomiteljstvu, ministričine percepcije nasilja u obitelji koje je, valjda, dozvoljeno u braku, pa do nečuvenog zločina na Pagu ), doista je sramotno poltronstvo i oportunizam. Potpuno neprimjereno!

I Pažani su ogorčeni na sustav. Nema socijalnih radnika, nema novaca. Problem nije samo socijalna skrb nego i hitna pomoć koja im dolazi iz Novalje.

Ostavka nije bauk

HDZ-ovi ministri nikad nisu odgovorni, čak ni “zapovjedno”, čak ni moralno i politički. Kriv je sustav, treba ga reformirati, kako veli predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Pa ako ministrica ode, tko će provesti reformu…

Nije ostavka bauk. Ni pribijanje ministrice na stup srama.  Ostavka bi morala biti dobrovoljan čin i gesta odgovorne osobe koja ima punu svijest o vlastitom sukreiranju i kontroliranju politike i prakse koja je rezultirala zakazivanjem sustava. To je i stvar kulture, građanske pristojnosti, poštenog odnosa prema poslu i svim korisnicima usluga koji se na njega naslanjaju. Ostavka se ne bi trebala iznuđivati, ona ne bi smjela biti pitanje pozicijsko-opozicijskog verbalnog obračunavanja, ona bi se morala podrazumijevati kad sustav zakaže i to još na štetu najosjetljivijih društvenih skupina.  Svi prozivaju sustav. Oko toga, izgleda, nema prijepora. Ali, ako je sustav kriv, ministrica ne može biti bez odgovornosti. I alibi joj ne može biti da je sustav takav već skoro tri desetljeća. Što je njezino ministarstvo učinilo da se taj loš sustav promijeni i  reformira?

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI