Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
BANDIĆGRAD
Ilustracija: Zgubai (foto Tris)

Zgubai:
‘Poštovani gradonačelniče, moje je mišljenje da ste Vi potpuno ludi…’

Ilustracija: Zgubai (foto Tris)

Pošast dubaizacije gradova, kakav nalazi idealno tlo u državama s visokom stopom korumpiranosti, u kojima se ne poštuju drugdje uvriježene demokratske procedure, te ne postoje ili se ne poštivaju pametna urbanistička promišljanja i planiranja, stigao je u Zagreb. I to iz Beograda. Umjesto da se zove ‘Zagreb na vodi’, jer se u Beogradu zove ‘Beograd na vodi’, u Zagrebu se slična megalomaska građevinska zamisao planirala nazvati ‘Zagrebački Manhattan ili tako nekako. Mogu ga nazvati i Zgubai, ako se nas pita. No, nisu u Zagrebu baš oduševljeni s tim idejama, a nisu ni u Beogradu.

Neki od takvih će se sastati sutra (u srijedu 20.3.2019.) u 18 sati u sjedištu Društva arhitekata Zagreb na adresi Trg bana Josipa Jelačića 3/I. Tamo će se moći poslušati izlaganje profesora Tihomira Jukića i njegovih kolega iz Društva arhitekata Beograda, Udruženja arhitekata Srbije, te Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, izv. prof. Vesne Cagić Milošević, izv. prof. Milana Đurića i dr Igora Marića, kako kažu u DAZ-u.

Ilustracija: Zgubai (foto Tris)

-Prije nekoliko dana Grad Zagreb je odabrao tvrtku Eagle Hills, grupaciju investitora iz Abu Dhabija za strateškog partnera u mogućoj izgradnji tzv. zagrebačkog Manhattana ili ‘Grada u gradu’. Direktor ove tvrtke zastupa i tvrtku Emaar Properties koja stoji iza projekta ‘Beograd na vodi’. Projekt ‘Grad u gradu’ je prema pozivu Grada planiran ‘na prostoru omeđenu rijekom Savom, Avenijom V. Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana u Zagrebu, površine od oko 1,1 milijun kvadratnih metara‘. Svrha ovog projekta je ‘preobrazba prostora u novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi svojom raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba’. Da li je ovo bila svrha i beogradskog projekta? Što se stvarno realiziralo? Na koji način će se odrediti budućnost tako značajnog zagrebačkog prostora? Saznat ćemo u srijedu 20.3.2019. u DAZ-u. – vele organizatori ovog skupa.

Podsjetimo, projekt ‘Beograd na vodi‘ kontroverzan je za veliki dio beogradske javnosti, a protiv njega su provedene i brojne aktivističke akcije, poput one pod nazivom ‘Ne da(vi)mo Beograd’. O procesima koji su pokrenuti u Zagrebu, te o rezultatima takvih procesa posljednjih 4 godine u Beogradu, slušat će se od arhitekata, ujedno i uglednih profesora na zagrebačkom i beogradskom fakultetu.

Ilustracija: Megalomanski projekti

-Društvo Arhitekata Zagreba ovim predavanjem želi uvesti struku i javnost u temu najavljene gradske investicije kako bi pravovremeno pokrenuli i svojim stručnim statusom moderirali transparentan i smislen dijalog svih dionika, te shodno tome podržali kulturu razumijevanja procesa koji vode ka kvalitetnijem razvoju našeg grada – kažu u DAZ-u.

Inače, o nova akcija M. Bandića i njegove vlasti već izaziva strah među brojnim građanima Zagreba, jer nije jasno u što bi se takvo što na koncu moglo pretvoriti te hoće li Zagrepčani trpjeti dugoročnu eventualnu štetu, kao u slučaju nekih drugih ‘grandioznih’ projekata.  No, do sada u pravilu šutljivi intelektualci i stručnjaci sve češće istupaju u javnosti bez straha od eventualne odmazde političkih struktura. Tako sada društvenim mrežama kruži i čita se otvoreno pismo jednog arhitekta upućenu ZG-gradonačelniku Milanu Bandiću,

A Bandić možda uskoro dobije i počasni doktorat  – na prijedlog Muzičke akademije.

Evo pisma  u nastavku:

Milan Bandić na predizbornom plakatu (foto Facebook)

Poštovani gradonačelniče,

moje je mišljenje da ste Vi potpuno ludi. Nemojte se uvrijediti na taj izraz, nije mi namjera da Vas vrijeđam. Za djecu, kad naprave neku glupost , roditelji kažu “Vi ste potpuno ludi, što ste to napravili”.

Radi se o “Gradu u gradu”, sami ste danas (14.3.2019) na TV rekli da to nećemo više zvati Manhattan. Vi niste dovoljno obrazovani za donošenje takve odluke, a Vaši suradnici Vam se ne usude proturječiti. Zagreb je nastajao 1000 godina, a Dubai i svi ti Emiati su se razvili u 60-ak godina. Dakle, tko bi od koga trebao učiti, Zagreb od Dubaia ili Dubai od Zagreba ? Povijest je učiteljica života, a tradicija i kontinuitet razvoja garancija kvalitete i ljepote življenja.

Nema nikakvog razloga da se Zagreb razvija brzinom Dubaia. Mi se moramo razvijati polagano, prema našim mogućnostima i na naš način. Da je na prostoru “Grada u gradu” trebalo izgraditi takve gustoće koje se očito planiraju u suradnji sa stranim investitorima, to bi odavno ustanovili i naši planeri. Nije GUP kao plan bezvezan dokument koji svatko može mijenjati kad hoće i kako hoće. Grad Zagreb ima svoju ravnotežu, svoju centralnu os i svoja krila, istočno i zapadno. Tako je tekao i razvoj, otprilike proporcionalno na obje strane. Glavni zadatak razvoja Zagreba je nastavak tog ravnovjesja, konkretnije popunjavanje lokacija na području grada koje su ostale preskočene i zanemarene. Pomislite samo na prostor Gredelja, Zagrebačke klaonice, periferije oko zgrade Hrvatske radiotelevizije, Paromlina, bolnice u Blatu i mnogo drugih. Najprije to treba sanirati i privesti svrsi. Velika greška je bio neplanski razvoj i izgradnja Radničke ceste. Na krivom mjestu se izgradilo ono što je trebalo biti u zagrebačkoj osi, Aveniji Većeslava Holjevca. Tad bi imali pravi ulaz u grad s juga, dostojan Zagreba. Jelkovec je također jedna od nesretnih krivih odluka. To je izgradnja na livadi, umjesto da su se sve te zgrade pravilno raspodjelile po području izgrađenog Zagreba, od Španskog do Dupca. Na tom području ima još toliko mjesta, da je bilo nepotrebno ići tako daleko.

Ilustracija: M. Bandić: Nisam Batman (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

Ako ste toliko uvjereni u Vašu viziju, zašto ne organizirate nekoliko tribina po cijelom gradu da se stanovnici mogu upoznati s idejom Grada u gradu , dobiti potrebna obrazloženja i dati svoja mišljenja. Ako je sve tako čisto i pošteno, da li se nečega bojite kad tu ideju niste podijelili s građanima, već samo “von oben” i lakonski dali kratku izjavu što planirate. Još jednom Vam napominjem da se Vaši suradnici ne usuđuju izreći svoje mišljenje, jer su kukavice i dobro uhljebljeni.

Predlažem, u svoje osobno ime, da Vaše službe kroz mjesec dana pripreme materijal o “Gradu u gradu” koji bi se mogao prikazati na raznim tribinama i skupovima građana. Pa možda i referendum o tom vrlo važnom pitanju. Vi ćete otići, kako sami kažete, započeti ali ne i dočekati kraj te Vaše vizije ( ja još manje jer sam puno stariji od Vas) i, vjerujte mi da bi bili sretniji kad bi Vašu viziju podržala većina građana grada Zagreba. Tad bi bili sigurni da ste u pravu, da Vas građani, koje toliko volite, podržavaju i mirno bi Vas Bog mogao pozvati k sebi, kako sami kažete.

S poštovanjem

Boško Budisavljević, arhitekt i urbanist
Zagreb, 18. ožujka 2019.

Arhitekt Boško Budisavljević (78) je inače pranećak Nikole Tesle.

Ilustracija Radovi na Gornjem gradu potrajali su mjesecima (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI