Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
(NE)RED / ekopis / eu
Zabranjeno od 2021.: Nema više rođendana s plastičnim čašama i tanjurima, niti čačkanja ušiju plastičnim štapićima

Zabranjeno od 2021.:
Nema više rođendana s plastičnim čašama i tanjurima, niti čačkanja ušiju plastičnim štapićima

Za dvije godine neće više biti moguće slaviti dječje rođendane s plastičnim čašama i tanjurima, vilicama, žlicama i slamkama, niti će s smjeti koristiti  plastični držači za balone. Od 2021. u EU-i će biti će zabranjeno čačkati uši plastičnim štašićima za uši. Naime, zastupnici Europskog parlamenta su danas su podržali zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoje alternative, veće recikliranje plastičnih boca te smanjenje filtera za cigarete koji sadrže plastiku za 50 posto do 2025. godine. 560 zastupnika je glasovalo za dogovor postignut s ministrima EU-a, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih.

Po direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koje su dogovorene između tri glavne institucije EU-a još u prosincu, uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za sve zemlje članice od 2021.g.

To se odnosi na proizvode, kao što su slamke, štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, oksorazgradiva plastika, spremnici za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena te štapići za pridržavanje balona, koji zajedno s izgubljenom opremom za ribolov čine 70 posto otpada na europskim obalama i u morima.

Opušci, čaše i maramice

-Države članice će do 2029. godine morati omogućiti ponovno prikupljanje 90 % upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 % materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će biti prikladno za recikliranje. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30 %. Ovim se dogovorom ujedno daje prednost primjeni načela „onečišćivač plaća”. To se osobito odnosi na proizvođače duhana, koji će morati preuzeti veću odgovornost. Novi će se režim primjenjivati i na ribolovni pribor kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih na moru.Ovim zakonodavstvom predviđa se i obvezno postavljanje oznaka o negativnom utjecaju koji na okoliš ima bacanje cigareta s plastičnim filterima, te plastičnih čaša i vlažnih maramica – javljaju iz EU-e.

Plastično smeće pluta u dubrovačkoj luci (foto Facebook)

Popušili su i pušači među nama: filteri za cigarete sadrže celulozni acetat, plastični materijal koji čini do 60 posto njihovog sastava, i drugi su po redu među plastičnim onečišćivačima koji se nalaze na europskim plažama. U izvješće je stoga dodan članak u kojem stoji da države članice moraju postaviti ciljeve za smanjenje filtera za cigarete za 50 posto do 2025., odnosno za 80 posto do 2030. godine.

Jednokratna ljudska vrsta

“Ako ne promijenimo svoj stav prema proizvodnji, potrošnji i otpadu, ljudska vrsta će postati potrošna kao jednokratna čašica za kavu. Ova direktiva će nam pomoći da napustimo plastiku za jednokratnu upotrebu na putu prema manje potrošnje, bolje dizajniranim proizvodima za višekratnu upotrebu, više inovacija i čišćem okolišu”, smatra hrvatski zastupnik i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec (Zeleni).

I druga naša EU-zastupnica socijaldemokratkinja Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javnog zdravlja i sigurnosti hrane, zaključila je kako se “ovdje radi o problemu koji se samo dijelom može riješiti zakonima, no ako svatko od nas ne odluči biti odgovorniji s plastikom, naši unuci će nas jednog dana pitati gdje nam je bila pamet”.

No ne treba čekati daleko potomstvo da bi se pitali gdje nam je (bila) pamet.

Začepi pa recikliraj

Dakle, nema više ni frcanja opušaka gdjegod: Direktiva uključuje mjere kojima se od država članica traži da uspostave i sustav za prikupljanje opušaka, pri čemu bi trebale uzeti kao uzor talijanski model i uvesti novčane kazne za pušače koji svoje opuške bacaju na tlo ili u kanalizaciju.

Izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE) predložila je i izmjenu odredbe koja se tiče odvojenog prikupljanja plastičnih boca. One su zajedno s vlastitim čepovima najveći izvor plastike za jednokratnu upotrebu koja se nalazi u moru, odnosno, jedna petina sve plastike za jednokratnu upotrebu.

Komisija je postavila cilj za njihovo prikupljanje od 90 posto do 2025. godine, a izvjestiteljica predlaže da čepovi i poklopci ostanu pričvršćeni na spremnik te da se uvede mjera o minimalnom recikliranom sadržaju od 25 posto za te čepove i poklopce do 2025. godine.

Eto, nešto se ipak događa.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI