Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
POLITIKA
Veliki prosvjedi u Srbiji: Nakon sinoćnjeg upada prosvjednika u zgradu RTS-a, danas je glavni zahtjev oporbe Vučićeva ostavka

Veliki prosvjedi u Srbiji:
Nakon sinoćnjeg upada prosvjednika u zgradu RTS-a, danas je glavni zahtjev oporbe Vučićeva ostavka

Beograd vrije. Petnaest tjedana trajali su prosvjedi u Srbiji protiv aktualne vlasti, pod motom ” 1 od 5 milijuna “, a onda su sinoć, eskalirali upadom u zgradu Radio televizije Srbija ( RTS ) stotinjak demonstranata, predvođenih liderom ekstremno desničarskog pokreta Dveri, Boškom Obradovićem. Novi prosvjed održan je danas, na poziv Saveza za Srbiju, ususret obraćanja predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, javnosti. No, ovog puta demonstranti izrijekom traže Vučićevu ostavku…

Prosvjednici su se, javlja N1 Beograd, okupili ispred zgrade Predsjedništva Srbije i blokirali sve ulaze. U jednom trenutku srušili su i zaštitnu ogradu, pa su eventualni novi nasilni upad prosvjednika u zgradu sprječavale jake policijske snage. Vučiću lopove, skandiralo se uglas, i pozivalo policiju da se pridruži svome narodu, dok se predsjednik Srbije na konferenciji za novinare obraćao javnosti.

-Naišli su na tvrd orah, na nekog tko se nikog ne plaši. Od početka znamo da im je meta taj koji se ne boji u lice im reći da su lopovi, da su sve opljačkali i meta sam ja jer provodim nacionalnu konsolidaciju Srbije- kazao je na konferenciji za novinare Vućić.

– Jer Srbija nije više siromašna kao kad su oni bili bogati. U ovakvim uvjetima nikad nitko nije održao konferenciju za novinare. Želim pokazati ljudima da ne smije postojati strah od huligana, batinaša- poručio je Vučić, prenosi N1, pozivajući građane , “obične, normalne ljude” da ne sudjeluju u nasilju. “Ne plašim se sile batinaša koji napadaju jer je moj posao da branim Srbiju od tajkunskih siležija i fašističkih batinaša”, rekao je.

-Zemlju su opljačkali baš Đilas i Jeremić– nastavio je s optužbama Vučić.- Ovaj Boško Obradović je obični sitni fašist- dodao je.

-Fašist Obradović i tajkuni Đilas i Jeremić moraju se vratiti na vlast da bi nastavili pljačkati- ustvrdio je Vučić, napominjući da ih se ne boji jer može izgubiti samo život i ništa više. Ali Srbija neće dozvoliti da se nasiljem bilo koga ugrožava, a oni koji misle da se siledžijstvom i napadom na ljude mogu ostvariti politički rezultati, rekao je, grdno se varaju. Oni koji su pokrali milijune viču “Vučiću, lopove”, i to mi je najsmješnije, kazao je srbijanski predsjednik, poručujući da on želi nastavak dijaloga za reziliku od nekih koji to ne žele .

Prosvjednicima su se obratili i brojni lideri oporbe, među kojima i Vuk Jeremić koji je poručio Vučiću da je “gotov”,   a mislio je da će prosvjednici danas ostati kod kuće jer su se uplašili. Iznenadili smo Srbiju, iznenadili smo cijeli svijet, stvari više neće biti kao prije. Gotov je, gotov je, gotov je- skandiralo se egzaltirano najavljujući da će to biti već do Uskrsa ako ostanu zajedno i budu solidarni, jer s Vučićem više nema razgovora.

Sinoćnji upad u zgradu RTS-a se dogodio neplanski, tvrde lideri oporbe. Ušli su nasilno, s električnom pilom i razbijanjem ulaznih vrata kroz koja je nahrupila skupina prosvjednika. Tražili su ostavku direktora RTS-a Dragana Bujoševića, jer im nije omogućeno izvanredno uključenje u program RTS-a i prilika, koju traže već tri mjeseca, da organizator prosvjeda govori o razlozima izlaska na ulice, a ne, kako je kazao Obradović, političari i zastupnici. Tvrdili su da će, dočim se udovolji njihovom zahtjevu, i osigura im se obraćanje, uživo, građanima preko RTS-a, napustiti zgradu javnog servisa Srbije.
Zbog ignoriranja njihovog zahtjeva i podupiranja policijske intervencije i nasilnog izbacivanja prosvjednika, tražili su i ostavku direktora RTS-a.

Bujošević se, inače, ispričao zaposlenicima što im ni on ni država nisu omogućili da rade svoj posao, a u izvanrednim vijestima RTS-a nešto prije ponoći, izjavio je da su prosvjedi, vođeni mjesecima pod geslom “1 od 5 milijuna”, sinoćnjim upadom nasilne skupine izgubili legitimitet i da su predstavnici oporbe htjeli silom, nezakonito uređivati program i uređivačku politiku javnog servisa.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić oštro je osudila ovaj događaj, nasilje Saveza za Srbiju i dijela aktera prosvjeda “1 od 5 milijuna” koji su upali u zgradu RTS-a prijeteći pritom novinarima i urednicima.

-Ovaj vandalski čin ( Dragana ) Đilasa , ( Boška ) Obradovića, ( Vuka ) Jeremića, jasno pokazuje da od prvog dana planiraju da izazovu nerede i da na nasilan način smijene legitimno izabranu vlast- izjavila je premijerka Brnabić za Tanjug.

Prosvjednici su se razišli oko ponoći s najavom da će se danas okupiti pred Vučićevim uredom i nastaviti prosvjed.
Je li bila riječ o ulasku u zgradu RTS-a, kako je tvrdio Obradović, napominjući da su im zaposlenici otvorili vrata i pustili ih unutra, ili se radilo o nasilnom, agresivnom upadu razbijanjem stakla i električnom pilom, kako tvrde s javnog servisa? Oko te kvalifikacije lome se koplja i u ostatku medija koji izvještavaju o sinoćnjem događaju, a dio građana ne želi da ih se identificira s ekstremističkim Dverima i njihovim vođom Boškom Obradovićem, pa je, kažu, za očekivati da u prosvjedu više neće sudjelovati.

Policija je prosvjednike koji su upali u zgradu televizije pozivala da mirno napuste zgradu jer su upali protupravno i demolirajući javnu imovinu, prijeteći novinarima i urednicima, kako je ustvrdio ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Najavio je da će prekršajno i kazneno odgovarati svi oni koji su sudjelovali u nasilju, a naveo je čak i da su neki novinari pretučeni, što je Obradović oštro demnatirao.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI