Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
volonteri svih zemalja
Svi za kamenje, kamenja za sve

Traže se slobodni suhozidari volonteri:
Suhozidaj, krči, istražuj, bicikliraj, roštiljaj, spavaj, ptice fotografiraj…

Svi za kamenje, kamenja za sve

-Traže se suhozidarke i suhozidari. Uključite se u volontersku obnovu suhozida najvećeg maslinika Dalmacije u Parku prirode Vransko jezero. Naučite tradicionalno znanje, savladajte tehniku i izgradite kulturnu i biološku raznolikost Modravskih maslinika. Zainteresirani? Prijave za ovaj program u 2019. godini su otvorene do 22. 3. 2019. ili do popunjavanja mjesta! – javljaju i zovu iz Parka prirode Vransko jezero. 

Više informacija o volonterskom programu pogledajte na sljedećoj stranicia evo ih i u nastavku teksta.

Naime, što će to raditi volonteri suhozidari? Obnavljat će suhozide – građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja betona, morta ili veziva, krčiti i čistiti vegetaciju koja je obrasla suhozide, istraživati i georeferencirati postojeće suhozidne strukture (bilježiti koordinate i fotografirati suhozide), doprinijeti očuvanju kulturne baštine Parka.

Pet sati rada, 19 sati ostaloga

Potrebno je sedam volontera koji će svoj volonterski obol dati od 1. do 6. travnja 2019. godine na svježem zraku. Izgleda da se neće baš ubijati od posla, jer će raditi oko 5 sati dnevno, ukupno 30 sati kroz 6 dana trajanja programa. No nema izmotavanja: danas hoću, a sutra mi se ne da – obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa.

Evo što se očekuje od volontera: spremnost na zahtjevan fizički rad i boravak na suncu (i u travnju sunce zna upeći), sposobnost za rad i nalaženje samostalne uloge u grupi, strpljivost i predanost, spremnost na cjelodnevni boravak na otvorenom i pješačenje, te čvrsta volju za učenjem i snažne ruke. Gotovo da traže ‘superman’ i ‘superwoman‘.

U kamenjaru, na čistom zraku…

Uz to bi bilo dobro da volonter zna hrvatski ili engleski jezik, ali ne za razgovor sa kamenjem, nego (volonteri iz stranih zemalja moraju znati engleski jezik) kako bi se mogli sporazumijevati s djelatnicima u Parku, supervizorom volontera i drugim volonterima.

Na žalost, zbog terenskih uvjeta i mjestimične teške pristupačnosti, ovo volontersko radno mjesto nije prikladno za osobe s težim invaliditetom te s fizičkim i motoričkim poteškoćama, jer će volonteri raditi na terenu prostora Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, a posebice na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidom, na predjelu blizu lučice Prosika.

Smještaj gospodski i besplatan

Dakako, volonteri nisu roblje, pa će biti smješteni gospodski i besplatno u apartmanima Zvonimir u naselju Prosika. Smještaj uključuje dva apartmana za tri, odnosno četiri osobe. Potrebno je dijeliti sobu. Izvor električne energije u apartmanima je iz solarnih kolektora, stoga nije moguće neograničeno korištenje svih električnih aparata. U dvorištu apartmana dostupan je roštilj za pripremanje hrane.

Svi za kamenje, kamenja za sve

Volonteri neće morati raditi na prazan želudac jer će im Park  nabavljati i dostavljati namirnice koje pripremaju samostalno u kuhinji apartmana, a troškove nabavke namirnica snosi Park prirode. Lokalni prijevoz unutar Parka je prema potrebi također osiguran – Park će sukladno prethodnom dogovoru osigurati prijevoz volontera od/do kolodvora te do obližnjeg dućana.

Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami, što je dobra informacija za potencijalne volontere iz Japana ili SAD-a.

Ptice, kajaci, otoci…

I za kraj, volonteri moraju znati kako ovaj program ne nudi samo rad, rad i prehranu. Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju? Što hoće, ali i istraživati Park prirode Vransko jezero,  promatrati ptice, iznajmiti i voziti se biciklom ili kajakom, upoznati pješačke staze Parka te posjetiti atraktivni vidikovac “Kamenjak” s kojeg se pruža pogled na cijelo jezero i Jadransko more, kupati se u Vranskom jezeru i Jadranskom moru udaljenom 1 km, posjetiti obližnje otoke – Murter i Vrgadu, na povratku ili odlasku posjetiti gradove Zadar, Biograd, Pirovac ili Šibenik…

S prijašnjih suhozidarenja

– Zašto volontirati u našem Parku?  Kroz volontiranje ćete ovladati tradicijskim znanjem gradnje, upoznati ćete mediteransku močvaru i njenu bioraznolikost, snažiti ćete tijelo i duh kroz aktivni rad u prirodi, doprinijet ćete lokalnoj održivosti te jačanju lokalne zajednice, uvjerit ćete se u moć timskog rada i steći ćete samopouzdanje u vlastite mogućnosti – pojašnjavaju iz PP Vransko jezero. 

Zainteresirani?

Sve znate, javite se ako ispunjavate uvjete jer prijave traju do ‘isteka zaliha’, odnosno dok se ne javi prvih sedam volonterki i volontera. odnosno do 22. 3. 2019.  

Prosika…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI