Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
HRVATSKA / MEDIJI
Arhiva: Novinarski dom - novinarski prosvjed (foto TRIS/G.Šimac)

Sve je ozbiljnije:
Policajci došli u redakciju i legitimirali novinarku na zahtjev sisačkog župana Ivana Žinića (HDZ)!?

Arhiva: Novinarski dom - novinarski prosvjed (foto TRIS/G.Šimac)

Izgleda kako represija na medije i novinare postaje sve ozbiljnija, istodobno dok premijer države Andrej Plenković (HDZ) lakonski i ignorantski podrugljivo relativizira prosvjed nekoliko tisuća novinara koji se prošle subote dogodio u Zagrebu i ispred njegovog ureda na Markovu trgu. Umjesto da tada smiono i časno izađe pred tisuće prosvjednika, on se faraonski o prosvjedu osvrnuo s govornice jedne u nizu ‘truć-trać, bla-bla, tralala’  konferencija, ovaj put s naslovom: Hrvatska kakvu trebamo.

Posve je jasno i zna se kako vladajućem HDZ-u i satelitima, ali i njihovim prethodnicima odgovara Hrvatska bez slobodnih medija i novinara, bez onih koji će prozivati njihove općedruštveno štetne poteze, o čemu svjedoči i sljedeći slučaj kojega je doživjela novinarka Đurđica Klancir. 

Prosvjed novinara (foto TRIS/G. Šimac)

-Danas mi je nepoznat netko kome sam valjda nanijela duševne boli u nekom od tekstova poslao u redakciju policiju. Dva uniformirana policajca, i oni pomalo zbunjeni, tražili su moje podatke s osobne karte. Rekli su da su zaduženi “za postupanje” na zahtjev sisačke policije. A od sisačke policije to je zatražio stanoviti odvjetnik. Imali su samo ime odvjetnika. Nisu mi znali reći tko tuži… Dakle, to je dovoljno da vam ujutro dođu policajci.( Ne moram vam reći što sam sve pomislila prije nego što sam saznala da “postupaju” za nekog odvjetnika). Zbilja sam svašta prošla od kada se bavim novinarstvom, ali ovo mi je definitivno bila novost. Da netko pošalje policiju samo zato da utvrde moju privatnu adresu na koju će mi slati tužbu. Zašto mi uvaženi g. odvjetnik nije htio poslati tužbu na redakcijsku adresu? Ni prva niti posljednja, na žalost. Ali policija je doista novi element. Što je sljedeće? Hapšenje na licu mjesta? Sprovođenje u pritvor dok se vještače duševne boli onih o kojima pišemo? – objavila je Durđica Klancir što joj se desilo. 

Normalno, među razumnim pučanstvom ovaj je izazvao zgražanje. Dobro se pita Đurđica Klancir: ‘što je sljedeće?’. Kućni posjet tajne policije u kožnatim mantilima u 3 ujutro? Odvođenje na rub šume jer je neki političar ili podesni poduzetnik uvrijeđen jer je o njemu objavljena istina?

U svakom slučaju, u nastavku j reakcija Hrvatskog novinarskog društva na još jedan događaj koji bi svakoga tko razmišlja vlastitom glavom trebao zabrinuti i osvijestiti mu kako se ovdje ne radi o nekom tamo bezveznom kukanju nekih novinara, nego da se radi o nečemu što je u najtješnjoj vezi s njima i budućnošću njihove djece, ako ostanu živjeti u ovako uneređenoj državi.

Markov trg: novinarski prosvjed (foto TRIS/G. Šimac)

Evo priopćenja HND-a:

Dvojica uniformiranih policajaca došla su 5. ožujka u redakciju portala Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika. Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje.

Novinarstvo je javni posao pa je javna i lako provjerljiva činjenica da je istaknuta novinarka Đurđica Klancir iza koje je tridesetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, danas novinarka portala Net hr. Imajući navedeno na umu, doista je teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju.

Ovo je također jedinstven slučaj da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu. S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara.

U zemlji u kojoj optuženici za najteža kaznena djela neometano izmiču ruci pravde bijegom u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj brojni sudski postupci pokrenuti zbog teških kaznenih djela padaju u zastaru jer se optuženici izbjegavaju pojaviti na sudu, a policija ih ne uspijeva pronaći na njihovim kućnim adresama, trošenje policijskih resursa na dolazak u medijsku redakciju zbog privatne tužbe političkog moćnika koja još nije ni podignuta, potez je koji duboko uznemiruje i šokira.

Za Izvršni odbor HND-a,

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Novinarski dom – novinarski prosvjed (foto TRIS/G.Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI