Neovisni novinarski portal
26.6.2019.
PRAVDOSUĐE
(Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN/Hina)

Stravični zločin i doživotna kazna:
Radovan Karadžić bi ostatak života trebao provesti u zatvoru

(Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN/Hina)

Radovan Karadžić, srpski ratni zločinac, ostatak života će provesti u zatvoru. Ako ga u međuvremenu zbog nečega ne puste iz zatvora. Naime, Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) izrekao je pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Sudac je ustvrdio kako je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Za njih je u prvostupanjskom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen na 40 godina zatvora.

Uz to što je proglašen krivim po točki optužnice koja ga je teretila za genocid u Srebrenici, Karadžića je raspravno vijeće ICTY-a označilo odgovornim i za progon, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

To je barem mala zadovoljština za svjedoke i preživjele žrtve stravičnog terora srpskih ratnih postrojbi nad civlima i ratnim zarobljenicima, javljaju mediji u BiH.

Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice a ubili su ih vojnici tzv. Vojske Republike Srpske i srpske vojne postrojbe Škorpioni.

Arhiva: Karadžić u sudnici (Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN/Hina)

 

Tags:

VEZANE VIJESTI