Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
aktivisti / EKOLOGIJA / ptičice
Reality “show”-Let za opstanak: Divlje grlice, rode, prepelice, orlovi…na nišanu krivolovaca

Reality “show”-Let za opstanak:
Divlje grlice, rode, prepelice, orlovi…na nišanu krivolovaca

Ovog proljeća BirdLife i partneri prate spektakularnu migraciju sedam ptičjih ikona i upoznaju vas s prijetnjama kojima su izložene tijekom svog afričko-euroazijskog puta. Na milijune ptica selica strada u krivolovu za vrijeme najčarobnijeg putovanja koje nam priroda pruža.

U tijeku je proljetna migracija ptica selica, koje se iz Afrike vraćaju u Europu. Svake godine 25 milijuna ptica  bude nezakonito ubijeno na Mediteranu, a Hrvatska jedna od crnih točaka po broju nezakonito ubijenih ptica!
Kako bi se podigla svijest međunarodne javnosti o problemu protuzakonitog ubijanja ptica tijekom njihovog afričko-euroazijskog preletničkog puta, istovremeno s početkom proljetne migracije, započela je zajednička kampanja BirdLife Europe & Central Asia i ostalih BirdLife partnera pod nazivom Flight For Survival (Let za opstanak).
U stvarnom vremenu prati se seoba sedam veličanstvenih vrsta: bijela roda, crkavica, crnokapa grmuša, orao krstaš, prepelica, škanjac osaš i divlja grlica i različite prijetnje s kojima se susreću u pojedinim zemljama, a ujedno se javnost osvještava o aktivnostima zaštite s ciljem suzbijanja krivolova koje se provode u tim zemljama.

Rode u Tanzaniji/Foto:BirdLife

Nezakonito ubijanje, uzimanje iz prirode ili trgovina pticama događaju se u mnogim zemljama EU. Kao crne točke na Mediteranu prepoznate su Cipar, Grčka, Italija i Hrvatska (zbog iznimno velikog broja nezakonito ubijenih ptica, između ostalog prepelica) te su uključene u međunarodni projekt LIFE Against Bird Crime (provođenje strategije EU-a o bioraznolikosti: podizanje svijesti i jačanje kapaciteta za borbu protiv krivolova na ptice u prioritetnim zemljama).
U Hrvatskoj projekt, koji je započeo krajem 2018. i traje do 2022., provodi udruga Biom. U sklopu projekta provest će se kampanja s ciljem informiranja javnosti i podizanja svijesti o razmjerima i značaju problema krivolova. Istodobno će se raditi na jačanju suradnje s institucijama odgovornim za procesuiranje krivolovnih akcija (policija, inspekcija zaštite prirode i lovna inspekcija, odvjetništvo, sudstvo).
Aktivnosti u pojedinim zemljama pridonijeti će zajedničkom cilju smanjenja nezakonitog ubijanja, hvatanja i trgovanja divljim pticama, što je, nakon gubitka staništa, druga po veličini prijetnja preživljavanju divljih ptica, čime će se pomoći ostvarenju provedbe EU Direktive o pticama i EU Strategije za biološku raznolikost.

U kampanji Let za opstanak, trenutno se prate bijela roda i crkavica

-Svake godine u Hrvatskoj strada najmanje 200.000 ptica u krivolovu, od čega najviše prepelica. Prema Biomovom izvješću iz 2014. procijenjeno je da u Hrvatskoj godišnje u krivolovu strada minimalno 40.000 prepelica, a stvarni broj je vjerojatno veći, objašnjava Mate Zec iz udruge Biom, voditelj projekta LIFE Against Bird Crime u Hrvatskoj. –
Iako je prepelica vrsta koja se smije loviti, prilikom lova prepelice uobičajena praksa je da se koriste zabranjene vabilice kojima se privlače ptice i umjesto nekoliko jedinki u lovu, odstrijeli se i do nekoliko stotina jedinki u krivolovu. Zbog toga su udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode 2019. proglasili “Godinom prepelice“.
Korištenje vabilica: cjelonoćno ili višesatno puštanje zvuka glasanja ptica iz elektroničkog zvučnika, kojim se dozove i nezakonito ubije stotine i tisuće ptica više nego što bi ih normalno bilo na pojedinoj lokaciji. Vabilice se po Zakonu o lovstvu smatraju nedopuštenim pomoćnim sredstvom, a za njihovo korištenje u lovu predviđena je kazna zatvora u trajanju do tri godine.
-U kampanji Let za opstanak, trenutno se prate bijela roda (Ciconia ciconia, White Stork), koja je trenutno iz Ugande ušla u Južni Sudan, i crkavica (Neophron percnopterus, Egiptian Vulture), koja se nalazi u Turskoj. Ptice ne poznaju granice i njihovo stradanje u bilo kojoj od zemalja tijekom migracije, naš je zajednički problem jer ugrožava globalnu bioraznolikost, poručuje Mate Zec iz udruge Biom.
Više informacija potražite na web stranicama kampanje (www.flightforsurvival.org) te na kanalima društvenih mreža Bioma i BirdLife Europe & Central Asia.

Putovanje divlje grlice na stranici flightforsurvival.org

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI