Neovisni novinarski portal
14.7.2020.
GRAĐANI
Zajedništvo ispred Rojca, bivpe pulske vojarne koja je sada u službi građana

Pulski Rojc je moguć i u Šibeniku:
Trodnevni skup o zajedništvu za bogatiju kulturu i bolje društvo

Zajedništvo ispred Rojca, bivpe pulske vojarne koja je sada u službi građana

 „Sudioničko upravljanje u kulturi“, zove se trodnevni edukativni skup koji će se održati od 13. do 15. ožujka 2019. godine u Gradskoj vijećnici  u Šibeniku. Edukacija je organizirana u sklopu projekta KREŠIMIR – KREativna ŠIbenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja, kojeg provode JU Tvrđava kulture Šibenik, Grad Šibenik te udruge ŠUM, Feniks i Mladi u EU.

-Edukacija je namijenjena članovima/zaposlenicima lokalnih udruga u kulturi i umjetničkih organizacija, djelatnicima ustanova u kulturi čiji je osnivač Grad Šibenik te djelatnicima Grada Šibenika. Edukaciju će provesti stručnjakinje iz tvrtke Stanica Rojc d.o.o., koju je osnovao Savez udruga Rojca, Pula. Savez udruga Rojca (SUR) u fokusu djelovanja ima aktiviranje potencijala zajednice i njihovo umrežavanje unutar Društvenog centra Rojc koji predstavlja značajan kulturni i društveni kapacitet Grada Pule. Smješten je u najvećoj zgradi u Puli, bivšoj vojarni, s više od 16500 m2, gdje djeluje 108 udruga različitih djelatnosti, a najviše iz područja kulture (42%). SUR posebnu pažnju posvećuje razvojnim projektima za DC Rojc, poticanju suradnje i umrežavanja te unapređenju upravljanja. U partnerstvu sa Gradom Pula su-upravlja zgradom u mješovitom tijelu Koordinacija DC-a Rojc koju sačinjavaju 3 predstavnika Grada i 3 predstavnika SUR-a. – pojašnjavaju organizatori.

Zajedništvo ispred Rojca

Pulska iskustva, gotovo jedinstvena u Hrvatskoj, zasigurno mogu pomoći sličnim budućim udruživanjima u Šibeniku, gdje također postoji veliki broj neiskorištenih prostora koji su  prazni i nesvrhoviti. Pulski Savez također upravlja jedinim zajedničkim, javnim prostorom u zgradi, Dnevnim boravkom Rojca gdje se godišnje provede oko 160 programa. Jedini je kulturni centar iz Hrvatske s punopravnim članstvom u europskoj mreži nezavisnih kulturnih centara Trans Europe Halles (TEH). SUR je aktivan je u području umrežavanja civilnog sektora pa surađuje s brojnim organizacijama, koordinira Otvorenom platformom Rojca koja povezuje dionike u zajedničkom cilju unapređenja i razvoja Centra Rojc otvorenog prema zajednici.

Ilustracija: jedno od događanja u Dnevnom boravku Rojca – foto TRIS/G. Šimac)

Nedavno je pokrenuo vrlo slušani radio zajednice – Radio Rojc, sudjelovao je kao partner u brojnim EU projektima, a trenutno provodi dva ESF projekta – projekt FreeZURA, u području Umjetnost i kultura za mlade i projekt GRAD(imo) Rojc, u području Kultura u centru.

Podsjetimo, projekt KREativna Šibenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja – KREŠIMIR započeo je 29. listopada 2018. godine i predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 737.252,18 kuna, od čega je EU sufinanciranje u iznosu od 626.664,35 kuna.

Šaroliki Rojc noću

Inače, nakon početnog upoznavanja sudionika skupa, razgovarat će se o tome koje su pretpostavke za uključivanje u odlučivanje ili upravljanje javnim dobrima, te će se pojasniti kako je došlo do ostvarenja DC Rojc, kako je postignut taj model upravljanja Društvenim centrom Rojc, kako je pokrenut radio zajednice – Radio Rojc itd.
Slijede radionice na kojima će se procjenjivati stanja, potrebe i potencijali za umrežavanje u kulturi, te će se potaknutu razvoj sudioničkog upravljanja, te oformiti tzv. Fokus grupe za izradu Akcijskog plana za razvoj sudioničkog upravljanja u kulturi grada Šibenika.

U nastavku predstavljamo predavačice na ovom edukativnom skupu.

Redakcija Radio Rojca: za dobar radio trebaju dobre ideje i dobri ljudi, a ne puno novca (foto TRIS/G. Šimac)

Danijela Poropat – magistra ekonomije, savjetnica za transakcijsku analizu. Menadžer je u Savezu udruga Rojca i direktorica Stanice Rojc. Predsjednica umjetničke udruge Gradska radionica. Osnovala prvu banku vremena u Hrvatskoj. Su-osnivačica Prvog hrvatskog clustera za ekološku proizvodnju. Ekspertize: projektni menadžment, metode razvoja zajednice, društveno poduzetništvo i umrežavanje. Koautorica je platforme za društveno poduzetništvo Društveno poduzetnički generator. Koautorica platforme učenja The Origin of Spaces – modul Participatory Governance. Organizirala i/ili vodila više edukacijskih programa neformalnog učenja u zemlji i inozemstvu, uglavnom iz područja upravljanja društveno-kulturnim centrima i koprodukcije.

Prije/polsije – dvorište u Rojcu – foto Radio Rojc

Mirjana Radulović – profesorica psihologije i apsolvent fizioterapije pri Mariborskom sveučilištu. Posjeduje dvadesetogodišnje iskustvo u nevladinom sektoru. Predsjednica je udruge „Kontakt“ iz Pule koja provodi projekte iz područja socijalne skrbi i zdravstva, kulture i razvoja civilnog društva. Voditeljica je i moderatorica niza javnih programa i projekata te radionica. Posebna područja interesa: novi mediji koji stvaraju novu publiku u okruženju i područjima u kojima se primjenjuju, zaštita i promocija ljudskih prava, zaštita i promocija prava osoba sa invaliditetom, volonterstvo i društveni kapital zajednice. Suradnica je u projektima Saveza udruga Rojca.

Zgrada Rojca s velikim dvorištem

Dušica Radojčić – dipl. politolog, predsjednica Zelene Istre. Kao članica SUR-a sudjeluje u radu suupravljačkog tijela Koordinacija DC-a Rojc, kojom i predsjedava. Provodi projekte na nacionalnoj i europskoj razini, bavi se raznim javnim politikama u kojima zagovara modele suradnje i participacije. Uspješno je aplicirala i provela brojne projekta s područja sudjelovanja javnosti, procjene utjecaja na okoliš, gospodarenja otpadom i zaštite prirode te pružila podršku mnogim građanskim inicijativama.

Organizacija edukacije je sufinancirana u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.” iz Europskog socijalnog fonda.

Prije/poslije – zeleni krov na Rojcu

Dvorište u Rojcu – foto Radio Rojc

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI