Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
HRVATSKA / MEDIJI / POLITIKA
Prosvjed novinara protiv cenzure: Oni koji žele ušutkati novinare, svjesno podržavaju kriminal i korupciju

Prosvjed novinara protiv cenzure:
Oni koji žele ušutkati novinare, svjesno podržavaju kriminal i korupciju

Prosvjed novinara protiv cenzure, pod egidom “Oteli ste medije.Novinarstvo ne damo”, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, a potaknut tužbama protiv novinara, okupio je danas pred HND-om i više od očekivanog broja što profesionalaca, a što onih koji su ih u ime solidarnosti došli podržati. HND je policiji prijavio okupljanje 200-tinjak novinara, no ta je brojka znatno premašena. Procjenjuje se kako je prosvjednika bilo više od 1500. 

Solidarnost s hrvatskim kolegama došli su posvjedočiti i novinari iz Srbije, BiH i Slovenije. I po običaju, među ogorčene novinare koji tvrde da stanje medijskih sloboda, i novinarstva generalno, nikad nije bilo gore, pa čak ni ranih 90-ih, u vrijeme vladavine Franje Tuđmana i autoritarne vlasti, u prosvjednoj povorci hodali su i političari, dakako oporbeni. Novinarima ta vrst solidarnosti i nije baš po volji, jer, kako mnogi ističu, političari će i ovu stvar iskoristiti za svoju promidžbu.

Počelo je s bubnjevima i zviždaljkama, a potom se okupljenima obratio predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko:

-Dragi prijatelji, kolegice i kolege, dragi gosti, dragi svi, hvala vam što ste došli u Zagreb, ispred zgrade HND-a kako bi dali podršku HND-u, našim kolegicama i kolegama iz drugih medija da kažemo :Dosta je bilo! Dosta je bilo progona novinara, dosta je uništavanja javne profesije! To traje desetljećima- rekao je Zovko- aktualna vlada se ponaša ignorantski, i misle da je ignoriranje rješenje problema. I kao mnoge druge prethodne vlade uništava ovo novinarstvo. Živimo u zemlji u kojoj možete biti osuđeni zbog objave istinite informacije. Zato je vrijeme da im kažemo dosta, i ono što svi ovdje morate znati je da s ovim prosvjedom ne završava naša akcija, akcija će krenuti idući tjedan i dane i mjesece koji dolaze.

I veliko vam hvala svima koji ste došli iz svih dijelova Hrvatske, a ja vas molim jedan veliki pljesak našim kolegama iz Srbije, BiH i Slovenije koji su došli, to je ljudska i novinarska solidarnost. Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati, to svima mora biti jasno. Ja poručujem vladi Andreja Plenkovića da ozbiljno shvati ovu temu, ovaj problem. Živimo u zemlji u kojoj ima najmanje 1163 tužbe, sudska procesa protiv novinara, i u kojoj javni servis vodi križarski rat protiv novinara, medija i HND-a. Gospodo draga, dosta je bilo terora, dosta je bilo! – poručio je predsjednik HND-a i pozvao svih da krenu prema Ministarstvu kulture kako bi im predali osam zahtjeva HND-a protiv cenzure u medijskom prostoru, a odatle ravno na Markov trg gdje su pročitali svoje zahtjeve

Prosvjedna povorka zastala je pred Ministarstvom kulture, Sveučilištem i na kraju pred zgradom Vlade. Nije im omogućen prolaz kroz Kamenita vrata, navodno jer je to crkveni objekt ( ?! ), iako su dosad mnogi prosvjedni skupovi bez zapreka dobivali dozvole da se kreću tuda, novinarima je, pak, zabranjeno…

Novinari od premijera Andreja Plenkovića traže regulaciju medijske politike kojom će se osigurati sloboda novinarstva i dokinuti cenzura, prekid zloupotrebe sudskih tužbi kao pritiska na novinare, zaštitu novinara koji javno upozore da su izloženi pritiscima zakona, depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije i procesuiranje napadača na novinare, a zbog ukupnog stanja na HRT-u i ostavku kompletnog vodstav “hrvatske kratkovidnice”. U osnovi, od Plenkovića ugroženi novinari pritisnuti cenzurom i egzistencijalnim pitanjima, traže povlačenje tužbi protiv novinara jer one ugrožavaju slobodu medija i novinarske profesije.

-Mi smo novinari koji želimo raditi u interesu javnosti, a ne biti produžena ruka bilo koje vlasti. Uostalom, ovo nije pitanje samo nas novinara, nego svih građana- rekao je Zovko pred zgradom Vlade, zahvaljujući se policiji koja je korektno odradila svoj posao.

Izašli smo na ulicu pritisnuti tužbama protiv novinara , dodao je, i poručio da od Vlade traže da zaustavi progon novinara, a trenutno iznos tužbenih zahtjeva, kojih je 1163, prelazi nekoliko milijuna. Samo HRT tuži 36 novinara i medija i traži 2,2 milijuna kuna odštete. Kazneni zakon kaže da pojedini novinari mogu biti kažnjeni čak i cijelom plaćom i zato se traži od vlade, od HRT-a i moćnika da prestanu, a od Vlade napose da hitno prekine zloupotrebu zakona koji će takve kazne onemogućiti. Oni koji žele ušutkati novinare svjesno pomažu korupciju i kriminal –zaključio je Zovko.

Pročitano je svih osam zahtjeva novinara, a potom su predani dežurnoj službi u Vladi. Zahtjeve HND-a integralno možete pročitati OVDJE.

U povorci su, uz novinare, književnike, umjetnike, kulturne radnike, građane, bio i veći broj oporbenih političara među kojima Ivica Puljak, Dalija Orešković, Ranko Ostojić, Davor Bernardić, Joško Klisović, Mirando Mrsić, Bojan Glavašević, Dragan Markovina i drugi.
Pred Markov trg stigli su s transparentima “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo”, “Prijetili smrću novinarima Indexa”, “Vas dvije grakćete kao vrane” itd.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI