Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
HRVATSKA / IZDVOJENO / POLITIKA
( Prekomjerno ) financiranje političkih stranaka: Toliko ih plaćamo da imaju suficite, dok narod istovremeno grca u sve većim deficitima…

( Prekomjerno ) financiranje političkih stranaka:
Toliko ih plaćamo da imaju suficite, dok narod istovremeno grca u sve većim deficitima…

U državi koja poslovično pati od deficita u svim segmentima, u financijskom ponajviše, jer malo što proizvodi, radnih mjesta je sve manje, umirovljenika sve više, jedino političke stranke imaju suficit. Ovih dana je objavljeno izvješće o financijskom poslovanju partijskih nomenklatura, i gle čuda: i HDZ i SDP imaju milijunske viškove! Pa čak i HNS na kraju 2018. barata s milijunom kuna suficita, HSS s nešto više od 300 tisuća! Što su radili kad su tolike pare uštedjeli? Ili su trošili državni novac za stranačke poslove, ili im država po glavi zastupnika ( vijećnika ) njihov (ne)rad preko svake mjere honorira!

HDZ je uprihodio prošle ( 2018. ) gotovo 43 milijuna kuna ( eh, da je te novce bilo usmjeriti u nešto pametno, proizvodno, što bi zaposlilo ljude i stvorilo novu vrijednost, a ne samo nove lezileboviće-bogataše …). Potrošili su samo 30 milijuna i ostalo im je gotovo 13 milijuna viška.

F. Tuđman svečano klikće mišem (foto: www.hdz.hr)

HDZ  “pun k’o brod”

Prema spomenutom izvješću koje  donosi N1, najveći prihodi, čak 34 milijuna kuna, stigli su im ” po posebnim propisima”, preciznije, iz državnog proračuna, a za račun broja saborskih zastupnika koji su na izborima, u dresu HDZ-a, osvojili mandate, odnosno iz lokalnih i regionalnih proračuna temeljem broja vijećničkih mandata u predstavničkim tijelima ( vijećima, odnosno skupštini u slučaju Grada Zagreba ). Od članarine su inkasirali 7,6 milijuna kuna, a od donacija svega 654.684 kune. Zaposleni u stranci su ih stajali 9,2 milijuna, a materijalni troškovi, ma što sve u njima bilo, gotovo 18 milijuna kuna. Nešto su i donirali ( ne zna se kome i zašto ), prema izvješću- 1,4 milijuna kuna.

Ipak, 13 milijuna kuna viška na računu HDZ-a?!  Otkud? Je li možda stvar u tome da HDZ svoje izborne kampanje, poput ove sada u Lici,  i ministarske turneje “lijepom svojom” u prigodi slavljeničkih obljentica stranke, financira iz državnog proračuna, dakle, uzima od građana, umjesto iz stranaćčke blagajne? O.k., poznato je da premiejr kao štićena osoba prvog reda ima pravo na službeno vozilo, vozača, zaštitu  i policijsku pratnju gdje god išao, kamo god se kretao. Ali, što je s ostatkom “minstarske bojne” koja ne to nema pravo? Samo u Gospiću nekidan su, uoči izvanrednih izbora za novu lokalnu vlast, čak četiri ministra istodobno boravila u Luci. Tko je to platio? Pa nije valjda HDZ! Lako je naći izgovor zašto ministri putuju po Hrvatskoj, pa makar i u predizborno vrijeme. Uvijek ima neriješenih infrastrukturnih problema, škola koje bi trebalo graditi, poslovnih zona koje bi trebalo kvalitetenije prometno povezati… I red je da ministri idu na teren, da čuju iz prve ruke što narod muči, koje probleme ima. A pogotovo je zgodno da točine u vrijeme izbora.

Prema tome, kad je HDZ na vlasti, za stranku je to vrijeme “velike racionalizacije i štednje”. Za narod vrijeme velike stranačke potrošnje  na njihov račun i štetu. Ali, tko narod pita. Narod ima periodičnu uporabnu vrijednost. Od izbora do izbora. A ostalo vrijeme uživaju u plodovima svoje lakomislenosti, manjinske političke pripadnosti ili uhljebništva zbog kojeg stranci doživotno duguju i imaju biti kuco!

SDP štedi – neradom!

Ali i sve raspršeniji i minorniji SDP, kako piše N1 ima suficit od blizu 4 milijuna kuna! Dobro će im doći da bar djelomice saniraju stare dubioze, dug od 12, 3 milijuna kuna, akumuliran ranijih godina. Socijaldemokrati su imali priliv od 24,25 milijuna kuna, a potrošili su 20,34 milijuna. Od državnog proračuna, za potrebe financiranja političkih stranaka, dobili su oko 13,5 milijuna kuna. Sve u svemu, iako su uprihodili 4,3 milijuna kuna manje nego 2017., zabilježili su višak od 4 milijuna ! Kako to? Vrlo jednostavno, tvrde SDP-ovci, potrošili su gotovo 14 milijuna kuna manje nego 2017., svjesni da zbog naraslih dugova moraju uvesti vrlo restriktivne mjere i štedjeti kako nikad prije nisu. I eto, nešto su uštedjeli.

Stalno zaposleni u stranci stajali su ih 5,8 milijuna kuna, i manji su nego prije jer je i broj zaposlenih manji. No, zanimljivo je da je SDP i radikalno smanjio materijalne troškove u odnosu na 2017., za oko 9,5 milijuna kuna! Restrukturiraju se, tvrde, i štede. Ili je stvar naprosto u tome da ništa ne rade, osim što se svađaju i rastaču. A za to ne treba novaca, dovoljna je “zla krv”, taštine, podjele, nesnošljivost i samoživost pojedinaca kojima je osobni interes i inat iznad interesa stranke… Tolika da se neki od njih ne žele ni vidjeti ni čuti. Pa tako stranci štede novac, a ogranci na terenu jedan za drugim propadaju, članstvo im se odljeva, prelazi u druge stranačke tabore i pojačava druge političke opcije. Osobito Bandićevu. Možda Bero i preostalo društvo misle da će im biti jeftinije što ih manje bude. Samo, tko će i tu malobrojnu sljedbu financirati ako nemaju koga na izborne liste kandidirati a nekmoli mandate osvojiti?
I eto odgovora na stranačke suficite: previše ih plaćamo za ono koliko oni malo mogu raditi, a i kad nešto rade, to im ponovo mi, porezni obveznici iz svojih plaća i poreza dajemo. A što oni daju nama? Sustavno siromašenje i propadanje.

Davor Bernardić (Foto: TRIS)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI