Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
FILM
Posvećeno ženama: 5. Ženijalni dani Kino mreže i u Šibeniku

Posvećeno ženama:
5. Ženijalni dani Kino mreže i u Šibeniku

U četiri filmska dana posvećena ženama, od četvrtka do nedjelje u neovisnim kinima diljem zemlje bit će prikazano pet filmova koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.
Kinoklub Šibenik, u četvrtak 7.ožujka, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić s početkom u 20 sati prikazuje islandski film Halla ide u rat.
Otkačena je to akcijska komedija, redatelja Benedikta Erlingssona, o neustrašivoj ekoratnici koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom. Ova sjajna feministička parodija dobitnica je Nagrade SACD na Tjednu kritike u Cannesu, Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018. godinu, ali i nagrade publike na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.
Skrećemo vam pozornost i na druge filmove u okviru Ženijalnih dana koje vrijedi pogledati. U Kino mreži još će se prikazivati dokumentarac Druga strana svega (2017) nagrađivane srpske redateljice Mile Turajlić. U filmu koji je osvojio nagradu za najbolje ostvarenje na prestižnoj IDFA-i i nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu, Turajlić za heroinu uzima svoju majku Srbijanku, uglednu sveučilišnu profesoricu i aktivistkinju koja je imala važnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića. Gotovo nikada ne napuštajući kamerom stan, redateljica slaže kroniku jedne građanske srpske obitelji i donosi portret majke u vrijeme velikih političkih previranja preispitujući pritom odgovornost svake generacije da se bori za vlastitu budućnost.
Prihvatiti nepravdu ili joj se hrabro oduprijeti glavno je pitanje filma Dom Darija Pleića u kojem glavnu ulogu tumači sjajna Judita Franković. Premijerno prikazan ovo ljeto u Puli, film prikazuje borbu mlade majke i njezine male obitelji protiv deložacije zbog dugova koji nisu njezini, nego su rezultat prevare banke i investitora. Uz socijalnu dimenziju, u središtu filma je ipak priča mladoga para s bebom čija je ljubav na kušnji zbog suprugove nevjere (Mislav Čavajda). Glavna junakinja mora odlučiti kojim će putem krenuti: putem snažne žene koja ne pristaje na nepravdu i ne boji se samoće ili vjerne supruge koja pristaje na kompromisna rješenja.
Premijerno prikazan ove godine u Puli, gdje je osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu, scenarij i Nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film, Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića za hrvatske je prilike neobičan metafilm o položaju žena, odnosno glumica koje se moraju (iz)boriti za posao u muškom svijetu. Mediji su ga opisali kao prvi domaći film po mjeri svjetskog pokreta time’s upLada Kamenski opće je mjesto ženskog roda; to je film za žene, radnice, majke, supruge, ljubavnice, krojačice, ali i za glumice koje su prisiljene takmičiti se za naklonost redatelja i biti spremne jedna drugoj zabiti nož u leđa – a sve u maniri sofisticirane komedije prepune (auto)ironije, sarkazma, pa i subverzije.
Samo nekoliko dana nakon dugo očekivane američke premijere na Ženijalnim danima bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster Kapetanica Marvel(2019), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem naslovnu ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja koja tako postaje superjunakinja. U nastavku koji fanovi čekaju još od tajanstvenog završetka Rata beskonačnostiKapetanica Marvel u režiji Anne Boden i Ryana Flecka prati razvoj Carol Denvers (Brie Larson) u jednu od najmoćnijih heroina Marvelova filmskog svijeta u trenutku kad se Zemlja nalazi usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. U ostalim ulogama pojavljuju se redom holivudski veterani poput Samuela L. JacksonaJude Lawa i Annette Bening.

Pete Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova, a odvijaju se u 30 neovisnih kinodvorana u 27 gradova, mjesta i otokaKulturni i multimedijski centar BjelovarKino Mediteran BolCentar za kulturu ČakovecKino “30. svibnja” (Daruvar), Kino Mediteran ImotskiKino IvanecKino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu KorčulaKino KrapinaKino Moslavina (Kutina), Kino Pobjeda (Metković), Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino NovskaKino Urania (Osijek), Kino Hrvatski dom (Pakrac), Kino PazinKino Mediteran PločeKino Mediteran PodgoraDom kulture Grada PrelogaKino Valli (Pula), Art-kino (Rijeka), Kino SamoborKino SlatinaKino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kinoklub “Šibenik“Kino Gaj (Varaždin), Dokukino KICKino EuropaKino KinotekaKino Metropolis (Zagreb).
Detalje o rasporedu projekcija 5. Ženijalnih dana možete pronaći na internetskim ili Facebook stranicama svakog kina koje sudjeluje u programu.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI