Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
UKRATKO
NP Krka i Veleučilište u Šibeniku u zajedničkom projektu edukacije: Stručno osposobljavanje turističkih vodiča za vođenje na prostoru Nacionalnog parka

NP Krka i Veleučilište u Šibeniku u zajedničkom projektu edukacije:
Stručno osposobljavanje turističkih vodiča za vođenje na prostoru Nacionalnog parka

Veleučilište u Šibeniku i Javna ustanova Nacionalni park “Krka” pokrenuli su program stručnog osposobljavanja turističkih vodiča za vođenje na prostoru Nacionalnog parka. Prvi seminar održat će se od 25. do 29. ožujka, a do kraja godine bit će organizirana još tri seminara.

Turistički vodiči koji imaju položen opći dio stručnog ispita za turističkog vodiča usluge vođenja mogu obavljati na području cijele Hrvatske, osim u zaštićenim područjima za koja moraju polagati posebni dio stručnog ispita za zaštićene lokalitete i to po županijama.
Upravo zbog toga NP Krka i Veleučilište u Šibeniku su pokrenuli program stručnog osposobljavanja turističkih vodiča baš za vođenja na prostoru Parka, istaknuto je na današnjem predstavljanju programa.
– Program je rezultat dugogodišnje suradnje Veleučilišta i NP Krka, naime već niz godina provodimo istraživanje na temu zadovoljstva posjetitelja Parka i iz toga je pronikla ideja da kreiramo poseban program osposobljavanja za vodiče. Veleučilište u Šibeniku ima dugogodišnje iskustvo u provođenju edukativnih programa i osposobljavanja za turističke vodiče te vjerujemo kako će i ovaj program doprinijeti zavidnoj razini stručnih znanja turističkih vodiča. Osim specifičnih znanja, polaznici će steći i sposobnost unaprjeđenja organizacije i održivosti turističke ponude u zaštićenim područjima, kazao je dekan Veleučilišta u Šibeniku, Ivan Malenica.
NP Krka zapošljava 14 vodiča interpretatora, no kako broj posjetitelja iz godine u godinu raste, veće su i potrebe za kvalitetnim turističkim vodičima koji će znati prezentirati sve vrijednosti Parka, istaknula je ravnateljica NP Krka, Nella Slavica:
-Upravo jedinstvo prirode i povijesti, te duge tradicije života uz rijeku, nastojimo prenijeti posjetiteljima Parka preko vodiča interpretatora koji djeluju u našoj ustanovi. Specifična znanja o Krki koja posjeduju naši vodiči interpretatori zasnivaju se na konstantnom usavršavanju i želji za prenošenjem doživljaja.
Program je prvenstveno namijenjen turističkim vodičima četiriju dalmatinskih županija, ali daje mogućnost polaganja i ostalim turističkim vodičima iz udaljenijih krajeva Hrvatske, pojasnila je Jasmina Sladoljev, voditeljica programa za osposobljavanje turističkih vodiča.
Seminar je osmišljen tako da polaznika usavrši u područjima prirodne i kulturnopovijesne baštine NP Krka. Obilježja programa seminara predstavljaju nadogradnju dosadašnjeg programa usavršavanja za poslove turističkog vodiča za područje Šibensko-kninske županije jer se polaznika dodatno educira u području zaštite rijetke flore i faune i važnih kulturnih i povijesnih lokaliteta.
Uvjet upisa je završen seminar i položen stručni ispit za turističkog vodiča. Cijena programa osposobljavanja iznosi 1 700 kn, a uključuje troškove održavanja teorijske nastave na Veleučilištu i terenske nastave u NP “Krka”. Ugovor o poslovnoj suradnji između JU Nacionalni park “Krka” i Veleučilišta u Šibeniku potpisan je na pet godina, do kraja 2024., i tom periodu svake će godine biti organizirano više termina za osposobljavanje turističkih vodiča za uslugu vođenja u prostoru Nacionalnog parka. Informacije o programu i rasporedu predavanja/radionica dostupne su na službenim mrežnim stranicama Veleučilišta u Šibeniku.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI