Neovisni novinarski portal
22.9.2020.
HRVATSKA / IZDVOJENO / POLITIKA
Ministrica Žalac, vozeći s nevažećom vozačkom naletjela na dijete, platila 500 kuna kazne i “vozi” dalje …

Ministrica Žalac, vozeći s nevažećom vozačkom naletjela na dijete, platila 500 kuna kazne i “vozi” dalje …

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, u Vinkovcima je u subotu ujutro, automobilom naletjela na 10-godišnje dijete dok je prelazilo cestu izvan pješačkog prijelaza. Djevojčica je zadobila teške ozljede i prevezena je u vinkovačku bolnicu gdje je podvrgnuta operativnom zahvatu prijeloma potkoljenice. O svemu je izvijestila Vukovarsko-srijemska policija, a iz Ministarstva, kojemu je Žalac na čelu, odmah su javili kako će ministrica posjetiti dijete u bolnici. No, uz sve okolnosti nesreće, kako javlja N1, utvrđeno je i da je ministrica vozila s nevažećom vozačkom dozvolom!

To u našim prilikama i nije neki krimen. Jer, odmah je javnost obaviještena kako se radi tek o prometnom prekršaju za koji je predviđena novčana kazna od 1000 kuna, odnosno upola manje ako se plati na licu mjesta. Praktična i štedljiva ministrica ( kojoj je i vozačku teško produžiti da se ne izlaže trošku, dokle god je ne uhvate u prekršaju), dakako, platila je pola cijene jer njoj nije problem imati u novčaniku i više od 500 kuna!

Odmah se digla strka i oko eventualne ostavke ministrice Žalac koja bi, smatraju u oporbi, morala preuzeti odgovornost. Doduše, ministrica nije bila pod utjecajem alkohola, utvrđeno je alkotestom, a nije vozila ni prekomjernom brzinom, ali unatoč tome, činjenica jest, kako je za N1 komentirao prometni stručnjak Željko Marušić, da je počinila niz drugih prekršaja. Nije se prilagodila uvjetima na cesti ni osobinama svoga vozila koje nema autonomno kočenje. Uza sve, nedopustivo je da netko tko je na ministarskoj dužnosti ne zna, a ipak vozi, važi li mu vozačka isprava.

Šef Demokrata, Mirando Mrsić, na Twitteru je odmah napiso: Ostavka!
-Netko tko je ministar u Vladi RH ne može kršiti propise vlastite zemlje. Ministrica Žalac treba odmah podnijeti ostavku!- ocijenio je Mrsić.

No, to kod nas i nije osobita stvar. Pogotovo, ako je riječ o HDZ-ovoj ministrici.
Stoga je Vlada, da se SDP ili tkogod drugi iz oporbe, uzalud ne muče s kakvom novom interpelacijom kojom traže ostavku ministrice Žalac, odmah jasno poručila kako ministrica ostavku nije podnijela, a niti se to od nje očekuje.

-Ostavku nije podnijela niti to očekujemo, radi se o nesreći koja se nažalost može dogoditi svakome u prometu. Kaznu za vožnju bez vozačke dozvole je odmah podmirila, radi se o prekršaju koji nema veze s nesrećom- priopćeno je iz Vlade.

Što bi bilo da je dijete smrtno stradalo, kao što se dogodilo Radimiru Čačiću u Mađarskoj kada je skrivio prometnu nesreću,  u uvjetima velike magle i skliskog kolnika,  nakon koje je jedan od putnika u drugom vozilu preminuo u bolnici. Čačić je trenutno podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i odslužio zatvorsku kaznu. Žalac je prošla s 500 kuna, dijete je , srećom izvan životne opasnosti. Ali, neovisno o tome, ostavka je za članove Plenkovićeve vlade, kako vidimo na nizu primjera,  i kao riječ, izvan upotrebe.

U Finskoj vlada podnese ostavku jer nije uspjela provesti obećanu socijalnu i zdravstvenu reformu. Kod nas Vlada ne provede nijednu jedinu od obećanih reformi i na idućim izborima još uvjerljivije pobijedi…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI