Neovisni novinarski portal
30.5.2020.
djeca / KULTURA / POLITIKA / ZADAR
Ministrica Divjak nema “popusta” za zadarskog ravnatelja Dragića, čeka ga smjena

Ministrica Divjak nema “popusta” za zadarskog ravnatelja Dragića, čeka ga smjena

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, objavila je jutros na svom Facebook profilu da će još danas pokrenuti postupak za razrješenje ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke škole Joze Dragića. Poznatog po čuvenoj izjavi da je žigosanje učenice od kolege u razredu, ugrijanim upaljačem koji joj je na nadlaktici ostavio otisak slova “U”, zapravo “dječja igra”. Ravnatelj je danas šokiran objavom ministrice, jer vjerovao je da je “spašen” jednoglasnom odlukom Školskog odbora koji je prijedlog o razrješenju odbio, kao i podrškom kolega nastavnika. Među njima je i dugogodišnji predsjednik školskog sindikata Preporod, Željko Stipić, koji je izjavio da takvu kaznu smatra prestrogom…

-Nakon što je policija podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu za mladež protiv učenika koji je prošlog mjeseca nanio tjelesne ozljede kolegici u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, ovaj slučaj još uvijek nije zaključen.

Prema informacijama koje je prosvjetna inspektorica dobila od škole, Školski odbor je jednoglasnom odlukom odbio prijedlog o razrješenju ravnatelja, usprkos nalazima prosvjetne inspekcije koji su ukazali na nedvojbene propuste u radu ravnatelja. Zato ću danas pokrenuti postupak za razrješenje ravnatelja.

Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva, a u njoj trebaju sudjelovati prvenstveno škole, odnosno ravnatelji, zatim osnivači, a na koncu i samo Ministarstvo, te dati sve od sebe kako bi se iskorijenilo nasilje u učionicama koje ne možemo i ne smijemo relativizirati i ignorirati. Svatko treba preuzeti dio odgovornosti za rješavanje nasilja u društvu koje počinje prevencijom vršnjačkog nasilja u školama. BD

Ovom objavom Blaženke Divjak, unatoč odluci Školskog odbora i potpori kolega nastavnika spornom ravnatelju, ministrica je pokazala dosljednost u obrani škola kao područja nulte tolerancije na nasilje. I govor mržnje, koji Dragić smatra bezazlenom dječjom igrom. I u tome ga podupiru i ravnatelji drugih zadarskih škola. Puna solidarnost na djelu. Ali u čemu su to ravnatelji i nastavnici solidarni s Dragićem?!

Valja, pak, podsjetiti da je i prosvjetni inspektor zbog učeničkog žigosanja, i to tijekom nastave, predložio ravnateljevu smjenu. Za razliku od pročelnika za obrazovanje u Zadarskoj županiji Ivana Šimunića, koji je nakon jednoglasne odluke Školskog odbora da ravnatelj ostaje, naglasio kako je to zakonita odluka, te nemušto kazao da , sukladno zakonu, ministrica Dragića može, ali i ne mora razriješiti.

Ministrica Divjak je izjavila da je borba protiv nasilja u školama prioritet Ministarstva, ali u toj borbi moraju sudjelovati svi, i ravnatelji, i nastavnici, osnivači škola i Ministarstvo, kako bi se ono iskorijenilo iz učionica, i zato ga se ne smije ni relativizirati ni ignorirati. Svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti za suzbijanje nasilja u društvu, a ono počinje, kazala je ministrica Divjak, prevencijom vršnjačkog nasilja u školama.
Tako će Blaženka Divjak za svog mandata ipak ostati upamćena po nečemu: ako ne po reformi obrazovanja, onda po odlučnoj smjeni ravnatelja koji je bagatelizirao i ignorirao nasilje u školi.

Blazneka Divjak/Foto:HINA

.


VEZANE VIJESTI