Neovisni novinarski portal
13.4.2021.
SCENA / šibenik
Kulturaljka: Iz pepela spaljenog vojnog hangara u betonski ‘šibenski Importanne’

Kulturaljka:
Iz pepela spaljenog vojnog hangara u betonski ‘šibenski Importanne’

Kulturaljka, koncertno zbivanje koje priređuje šibenska Udruga P.A.R.K.,  održat će se 20. travnja u prostoru tzv. šibenskog Importannea, nedovršenom betonskom kompleksu između šibenske rive i željezničkog kolodvora. Naime, nakon što je nedavno do temelja izgorio drveni hangar u kojem su se koncerti održavali prijašnjh godina, organizatori iz vrlo aktivne šibenske udruge koja priređuje više glazbenih festivala našli su se nedoumici i na muci: gdje smjestiti novu Kulturaljku. No, domislili su se.

-U ovom trenutku je to vjerojatno jedini natkriveni prostor u gradu koji adekvatno može udomiti rock and roll manifestaciju takve veličine, a da zadrži onu pravu rockersku atmosferu i štimung! Zbog požara u kojem je nedavno do temelja izgorio Hangar u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, Kulturaljka je nakon pet godina u tom prostoru bila prisiljena tražiti novi dom. Zahvaljujući susretljivosti Grada Šibenika, našla ga je u devastiranom pothodniku u centru grada prozvanom Importanne jer su tamo trebali biti dućani, ali prostor nikada nije poslužio toj svrsi. Kako je tamo u nekoliko navrata održan festival elektroničke glazbe NOX, prostor ima glazbenu tradiciju i popularan je među publikom pa se očekuje da će ovogodišnja Kulturaljka u pothodniku biti istinska fešta rock and rolla – smatra Igor Bergam iz Udruge P.A.R.K..

Kako veli, osim što se nalazi u centru Šibenika, publiku će obradovati što novi dom Kulturaljke ima dosta mjesta za parking te što se nalazi pokraj autobusnog i željezničkog kolodvora, pa će publika koja dolazi iz cijele Hrvatske lako moći doći do te lokacije.

-Nalaženje prostora koji će adekvatno zamijeniti izgorjeli Hangar ove je godine bio poseban izazov i zbog gostovanja inozemnog headlinera Kultur Shock kojem je nastup na Kulturaljci šećer na kraju velike europske turneje na kojoj se Šibenik našao među najvećim glazbenim metropolama starog kontinenta! Kulturaljka je tako sada sigurna u novom prostoru gdje će na najbolji mogući način moći ugostiti sve svoje izvođače i mnogobrojnu publiku iz cijele Hrvatske, regije i inozemstva – dodaje Bergam.

Organizatori kažu kako je potražnja za ulaznicama koje se u pretprodaji prodaju za 80 kuna velika, te kako se mogu nabaviti u šibenskim kafićima Baldekin, Bono i Azimut, u splitskom Circusu i zadarskom Indie baru, te preko Entrio online sustava http://bit.ly/Kulturaljka.

‘Šibenski Importanne’

Kako smo već izvještavali ranije, glavi ovogodišnji izvođači na Kulturaljki su Kulturshock, te Edo Maajka, a tjedan ranije se u Azimutu 12. travnja održava uvodni koncert banda Ogenj, dok će nakon Kulturshocka i Ede Maajke nastupiti Ante Prgin Surka, te DJ-evi Škalja i Sokol.

Inače, i ovaj slučaj u kojem su organizatori ovog koncerta ‘u posljednji tren’ našli novu lokaciju za događaj u zapuštenom kompleksu nikad dovršenog i pompozno nazvanog ‘šibenskog Importannea‘ kojega je radove nekoć otvorio dr. Ivo Sanader još jednom upozorava na žalobnu činjenicu kako u Šibeniku posljednjih desetljeća nema adekvatnog prostora za održavanje koncerata ovakve vrsti, što je u svakom civiliziranijoj sredini odavno uobičajena kulturna stečevina.

Umjesto toga, ovakvi događaji se priređuju u napuštenim vojarnama, nedovršenim građevinama ili ruševnim pogonima propalih tvornica. Istodobno, potencijalne dvorane bivših kinodvorana koje zjape prazne, ili su privatizirane i propadaju, srušene su, ili se pak već godinama ‘renoviraju’.

No,  kada Šibenik jednom konačno dobije primjerenu dvoranu, ako ništa drugo bit će  to za Šibenčane svojevrsni – kulturni šok. 

Tags:

VEZANE VIJESTI