Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
hadeze / POLITIKA
Igre “podmetanja” u HDZ-u: Kad potrošiš sve neprijatelje, ostaneš bez obrane …

Igre “podmetanja” u HDZ-u:
Kad potrošiš sve neprijatelje, ostaneš bez obrane …

HDZ bi mogao brendirati novi oblik političke obrane svojih dužnosnika uhvaćenih usred neugodne afere. Više se ne brane naivnim “to je laž”, nego sofisticiranijim “to su podmetanja”. A tko im podmeće, recimo mercedese E klase ( poput onoga u dvorištu ministrice Gabrijele Žalac ), ili dvostruke stranačke iskaznice ( recimo HDZ-a i HNS-a istodobno, kao što se otkrilo u životopisu pragmatične ravnateljice NP Krka, Nelle Slavice) ? Zanimljivo, nisu to više “zlobni spletkaroši” iz oporbe koji svoj kompleks inferiornosti liječe montiranjem afera vladajućima. To su sada “mangupi u vlastitim redovima” !?

S tom se tezom pokušala braniti i ministrica Žalac kad se posve zaplela u svojim nespretnim improvizacijama oko vlasništva nad novim novcatim Mercedesom u njezinom dvorištu,  kojeg svakodnevno vozi njezin suprug. Iako je, zapravo ministričina mama vlasnica. Odnosno, nije vlasnica, nego je unajmila automobil kojem je vlasnik tvrtka šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja, inače dobrog prijatelja ministrice Žalac.

Kako više ni sama nije znala tko je vlasnik, ministrica je progovorila za Novu TV kako ima ” neke insinuacije” da joj podmeću neki iz stranke. Naravno, HDZ-a. Koji su, valjda ljubomorni na njezin status omiljene premijerove ministrice.  Nesuđene nositeljice izborne liste HDZ-a za Europski parlament. Pa su iskonstruirali priču o mercedesu. Valjda su ga po noći i parkirali u njezinom dvorištu. I slučajno ostavili ključeve u vozilu. I to, gle slučajnosti, netom nakon što je Jolly dobio unosan posao nabave autobusa ( vrijednih 44 milijuna kuna) za splitski Promet

Priča o unutarstranačkim podmetanjima Gabici dobro je zabavila predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Upitan od novinara kako komentira njezinu tezu o podmetanjima iz stranke, Jandroković se dosjetio stihova Vojka V i veselo zarepao: …netko ju sabotira i protiv nje lobira… možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni…”, narugao se šef Sabora ministrici koja ima običaj voziti više godina s nevažećom vozačkom dozvolom, ali i braniti se “insinuacijama” o “podmetanju mercedesa”.

Andrej Plenković nije upirao ni na Srbe ni masone. – Ne znam- kratko je rekao kad su ga novinari pitali tko to smješta ministrici Žalac. A ako premijer ne zna, kako je moguće da ministrica zna, a nije mu se svojim istraživačkim radom pohvalila ?

Nelli Slavici su, pak, podmetnuli izdajničku HNS-ovu stranačku iskaznicu. Kad je pukla bruka, a Nella, vlasnica dviju stranačkih legitimacija ( HDZ-a i HNS-a), se odlučila braniti šutnjom ( posve pametno, jer što bi uopće mogla o tome reći ?!), ulogu njezinog odvjetnika preuzeo je čelnik ŽO HDZ-a Šibensko-kninske županije, Nediljko Dujić.

-Prema mojim informacijama ovdje se radi o podmetanju od nekih ljudi iz stranke, iz HDZ-a, i to s gubitničke strane u natječaju za izbor ravnatelja NP Krka. Ako se to pokaže točnim, moja je obaveza da stvar raščistim do kraja i da se napokon vidi tko to u Hrvatskoj stalno gradi paralelni sustav vlasti– bio je oštar Dujić. Naravno, aludirao je na aktualnu državnu tajnicu u Ministarsvu uprave, Josipu Rimac koja se i sama kandidirala za šeficu jednog od najprofitabilnijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, s milijunskom zaradom. Nije prošla, iako je ispunjavala sve natječajne uvjete, a i u vrlo prijateljskim odnosima je s ministrom Tomislavom Čorićem u čijoj je izravnoj ingerenciji izbor ravnatelja NP. Ali, kako kaže Josipa Rimac, to je iza nje, izabran je najbolji kandidat, odluku poštuje i to joj više nije u fokusu. – Ciljaju na krivu adresu- poručila je onima koji “pucaju” prema njoj.

Čorić nije problematizirao “podmetače”, ali je pokušao relativizirati značaj stranačke iskaznice, a apostrofirati dojam koji je izabrana ravnateljica ostavila u intervjuu,  što je gotovo podjednako naivno kao i priče o  unutarstranačkim podmetanjima…

A tko podmeće Gabrijeli Žalac? Obećala je o tome javno progovoriti. Ali, “polako, polako”, govori ministrica, dosljedno usvajajući Plenkovićev stil i metode otklanjanja neugodnih pitanja. Hm, jedva čekam da ministrica kaže tko joj je to podmetnuo “mečku”. Pa nije to falsficiranje SMS-ova…

I da, silno me zanima tko će biti sljedeći “aferaš” iz HDZ-a koji će se pozvati na urotu “mangupa iz vlastitih redova”. Koji su po logici stvari došli na red kad je HDZ potrošio i profanirao sve svoje neprijatelje: Srbe, komunjare, jugoslavene, masone…,  pa sad HDZ-ovac na HDZ-ovca udara! Nezgodno je to kad ostaneš bez neprijatelja. Jer, ostaneš i bez obrane…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI