Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
aktivisti / ekopis / GRAĐANI / MORE / smeće
Divljaštvo: Fotelja za podmorski predah (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Dno dna na dnu mora:
Dolac – dani čišćenja smeća kojeg idioti bacaju godinama

Divljaštvo: Fotelja za podmorski predah (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Šibenski Dolac je zasigurno jedan od najljepših dijelova grada. No njegovo podmorje – nije. Nego je njegovo ruglo. Na dnu dolačkog podmorja se vidi kako je svijest pojedinaca o važnosti očuvanja mora – na dnu dna. Fotografije Kristijana Grčića iz nedavno osnovanog Ronilačkog kluba Dolac to jasno pokazuju. Nepregledne količine odbačenih boca, limenki, čaša, automobilskih guma, stolica, fotelja, ‘bijele tehnike’ i koječega govore kako će uvijek među nama biti bezobzirnih divljaka.

Žalosna slika podmorja opet i iznova je iziritirala šibenske ronioce, pa su pokrenuli novu akciju podmorskog čišćenja. Unatoč tome što se svake godine smeće dobrovoljno čisti, već sljedeće na dnu se nalaze još tone novoga smeća. A koje se tamo nije našlo samo, nego ga je tamo netko bacio, među njima vjerojatno i neki od onih koji se ‘bave turizmom’ te se hvale ljepotom Doca i Šibenika. A smeće se, jasno je, neće očistiti samo.

Povratna ambalaža ‘za povratiti’ (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Povodom svjetskog dana voda, 22. ožujka, odlučili smo organizirati eko akciju čišćenja podmorja u Šibeniku. Organizatori akcije su Ronilački klub Dolac, Mediterraneo sub DC, Mare navis d.o.o. i EmergenSea baza Šibenik, te nam je partner Veleučilište u Šibeniku s voditeljicom Tanjom Radić Lakoš. Sponzorstvo akcije potvrdili su Turistička zajednica grada Šibenika, Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Tvrđava kulture, Zeleni grad, Javna vatrogasna postrojba Šibenik – kaže Krstijan Grčić iz Ronilačkog kluba Dolac.

Osim što će povaditi tuđe (zajedničko) smeće, savjesni šibenski entuzijasti proširit će ovaj važan događaj nazvan ScubEco Days (Eko-ronilački dani) na tri dana.

Ljetna guma u zimskom moru (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Cijela manifestacija je planirana tri dana, dok je sama akcija ScubEco Days u subotu s početkom u 10h. Obuhvaća potez od Cafe bara Domald do Cafe bara Domino. Odlučili smo se na tu malu duljinu obale upravo zbog toga što je najviše zagađena. Akciji su se odazvali ronioci iz Splita, Rijeke, Zagreba, Duge Rese te, naravno, šibenski. Ovim putem pozivamo da se i Vi priključite akciji. Svaka ruka dobro dođe! – poziva Kristijan Grčić, kojega mnogi u Šibeniku poznaju i kao dugogodišnjeg radnika kod ‘dizaice u Docu’, gdje je pomagao Šibenčanima u redovitim popravcima brodica.

Kako je poznato, toj je dizalici rad naprasno zabranjen, premda bi, izuzev na usluzi Šibenčanima, i u ovoj akciji mogla biti u pomoći u izvlačenju težeg otpada, poput odbačenih zahrđalih bojlera itd.

Divljaštvo: Fotelja za podmorski predah (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Čini se kako Šibenik više vole i poštuju razumni ljudi u drugim gradovima nego neki koji tu žive. Pod morem će se u koštac s otpadom uhvatiti ukupno 35 ronioca, a kojima će se priključiti još 40-ak kopnenih volontera koji će s obale prihvaćati izronjeno smeće i trpati ga u kontejnere i kamione.

Inače nakon subotnje akcije je planiran obilazak grada, te se u večernjim satima u Cocktail baru Barcode održava predavanje i kviz na temu zaštite okoliša, te druženje na koji su pozvani svi, vele u Ronilačkom klubu Dolac. Dan poslije ide se na pomorku utvrdu sv. Nikole, te se roni uokolo nje, najavljuju. 

Taj je ronilački klub osnovan nedavno, a već se uhvatio organizacije ovako zahtjevnog i opće korisnog zbivanja koji se zasniva na dobroj volji i savjesti građanstva. RK Dolac je utemeljen među ostalim i radi zaštite i očuvanja tradicijskih vrijednosti i imena Doca i povijesnog urbanog krajobraza četvrti Dolac.

Ronilačka družina nakon jedne od akcija (foto RK Dolac)

Nastojanje im je te zadržavanja ribarske, pomorske i podmorske tradicije u Šibeniku koja se, žalosno je, zapušta i zatire, umjesto da se na njoj temelji i gradi prepoznatljivost grada koji osim bogate povijesno graditeljske baštine (tvrđave, stara jezgra, katedrala…) ima i poziciju jedinstveno slikovite luke na Mediteranu, u ambijentu šibenskog zaljeva, kanala sv. Ante i ušća rijeke Krke, te prepoznatljivost iznimne lokacije s bogatom prošlošću vezanom uz more, brodarenje i ribarenje.

Dok sve to ne shvate i oni koji za to dobijaju plaću te im je zadaća pametan i dugoročno valjan razvoj grada i okolice, u nastavku donosimo raspored događanja trodneven akcije.

Zvjezdača na zahrđalom otpadu (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

 

PLAN I PROGRAM AKCIJE:

▪️Petak (22.03.)
– okupljanje u Caffe Baru Domald (Start 19.00)
(Obala palih omladinaca 10, Šibenik)

▪️Subota (23.03.)
– okupljanje sudionika I upis (10.00 – 11.00)
– briefing (11.00 – 11.30)
– zaron i eko akcija (11.30-14.00)
– ručak (15.00-17.00)
– obilazak grada I posjet tvrđavi sv. Mihovila (17.00 – 18.30)
– radionica (Barcode, Trg Pavla Šubića I. 3) (19.00-20.00)
– party

▪️Nedjelja (24.03.)
– okupljanje (10.00 -10.30)
– polazak na lokaciju zarona (10.30)
– zaron (11.30 – 12.30)
– posjet tvrđavi sv. Nikole (13.00)
– povratak u Šibenik (14.00)

Limene bačve (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Plastična stolica (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Svega ispod mora (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

‘Hotel’ za gume ispod mora (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Uvijek se čovjek zapita kome to padne na pamet gumu baciti u more (foto Kristijan Grčić/Ronilački klub Dolac)

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI