Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
“Afera dnevnice” na sudu: Saucha, nema sinkopu, ali je disgrafičan…

“Afera dnevnice” na sudu:
Saucha, nema sinkopu, ali je disgrafičan…

Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda SDP-ovog premijera Zorana Milanovića, zbog “afere dnevnice”, morat će na sud. Optužno vijeće ŽS u Zagrebu potvrdilo je , javlja N1, osnovanost optužnice protiv Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko, koje USKOK tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivtvorenje službene isprave, odnosno za pomaganje u toj raboti, zbog čega im prijete zatvorske kazne. Zapravo, Saucha i Zeljko terete se za lažiranje putnih naloga, čime je bivši premijerov predstojnik ureda pribavio nezakonito 580 tisuća kuna.

USKOK je naknadno Sauchu optužio i da je sporne, lažirane dnevnice dijelio sa svojom tajnicom, koja danas nije došla na sjednicu optužnog vijeća. No, i Zeljko se u međuvremenu, od “krunske svjedokinje” prometnula u optuženicu jer se ispostavilo da je nastavila štancati lažne naloge i nakon Sauchinog odlaska iz Ureda.
Saucha se pojavio na sudu. U svom iskazu ustrajao je na tome da potpisi na falsificiranim putnim nalozima nisu njegovi, i uvjeren je da će to tijekom suđenja i dokazati.

Njegov odvjetnik Darko Mažić , donosi N1, komentirao je USKOK-ovo oslanjanje na vještačenja, tvrdeći kako su ona “užasno loša”, te smatra da ih je radio pristran i tendenciozan vještak. Odvjetnik Mažić je, uz ostalo, izjavio i da bi svi prisutni na sjednici , po svojim grafijskim sposobnostima, lakše mogli potpisati Sauchu i sto puta zaredom, negoli bi to njemu samom pošlo za rukom jer je disgrafičan, pa on to ne može. Sauchina disgrafija, kao argument obrane, nalik je Horvatinčićevoj sinkopi, koja zagrebačkom poduzetniku na kraju ipak nije pomogla…

Tajnica Sandra Zeljko, je na početku postupka figurirala kao “krunski svjedok”, ali se naknadno utvrdilo da je i poslije odlaska Sauche iz Ureda nastavila “tihi obrt” krivotvorenja potpisa svojih nadređenih, šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te na temelju lažnih dnevnica podebljala svoj račun za oko 350 tisuća kuna.
Iako je “afera Saucha” izbila prije tri godine, naknadno je proširena i na Sandru Zeljko, pa je istraga postala pravomoćna tek od kolovoza 2018. kada je prihvaćena žalba USKOK-a na prethodnu odluku suda kojom je proširenje istrage proglašeno nezakonitim.

To se izravno dovodilo u vezu sa Sauchinom zastupničkom potporom ministru Zdravku Mariću kada je Sabor glasao o njegovom opozivu. Doista, teško je bilo naći razuman razlog zbog kojeg bi zastupnik SDP-a “spašavao glavu” HDZ-ova ministra, pogotovo jer je prethodno već potpisao suglasnost za traženje njegovog opoziva. No, glas za Marića, kažu, bio je glas za Sauchin ( makar privremni) spas, iako se sam branio demagoškom floskulom o tome kakoje promijenio mišljenje da bi se izbjegli izvanredni izbori…

Zoran Milanović i Tomislav Saucha (Foto: FB)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI