Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
KRONIKA 112
S prizorišta incidenta (foto printscreen HTV)

Zoran Erceg kriv :
15 dana zatvora i jednogodišnja zabrana prilaska spomeniku Franji Tuđmanu

S prizorišta incidenta (foto printscreen HTV)
Prekršajni sud u Zagrebu je Zorana Ercega proglasio krivim zbog uzvikivanja da je Franjo Tuđman je ratni zločinac, tijekom ceremonije otkrivanja spomenika Tuđmanu.
Kažnjen je s 15 dana zatvora. Uvjetno na 12 mjeseci što znači da se kazna zatvora neće izvršiti ako u tom roku ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.
Također Erceg je dobio i jednogodišnju zabranu približavanja spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu.
-Sudac mi je dodijelio veću kaznu nego što je policija tražila, tražili su 10 dana, dobio sam 15, rekao je Erceg za N1. Dodaje i kako “sudac uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, iako su u sudnici bili i novinari, aktivisti… Kazao je da će ga poslati poštom”.
Ercegova odvjetnica tome se usprotivila, zatraživši da sudac pročita obrazloženje, no to je odbijeno.
Zbog uzvikivanja “da je Franjo Tuđman ratni zločinac” tijekom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu, Zorana Ercega se teretilo za narušavanje javnog reda i mira na osobito drzak način.
-Plenkoviću, kako te sram nije dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njima dižete spomenik? Tuđman je ratni zločinac, vikao je Erceg tijekom svečanosti otkrivanja spomenika, nakon čega je prvo bio napadnut, a potom ga je odvodi policija.

Izvor:N1

Erceg je ranije u svojoj obrani istaknuo kako nije točno da je narušavao javni red i mir “i to baš u 15:57 prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu za koga sam duboko uvjeren da je ratni zločinac”.
Dodao je kako nije istina ni da je to činio na osobito drzak i nepristojan način.U optužnom prijedlogu policija je kao posebno otežavajuću okolnost navela da je počeo vikati baš prilikom prolaska štićenih osoba, predsjednika Sabora i Vlade.
– Ja sam uistinu povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, ali samo kada je u mojoj blizini bio gospodin Andrej Plenković i ja sam tada oslovio predsjednika Vlade njegovim prezimenom i pitao sam ga zar ga nije sram otvarati spomenik ratnom zločincu Franji Tuđmanu. Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na osobito grub način odvodila naišao je predsjednik Sabora, poznatiji kao Njonjo pa sam tek tada njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da se i on treba sramiti, stoji u pisanoj izjavi Zorana Ercega koju je predao sudu na prvom ročištu.
Erceg je tada naveo i kako je uvjeren da “policija želi i dalje zastrašiti građane te im uputiti otvorenu i politički opasnu poruku da ne smiju raditi ovo što je on napravio tj. javno iznositi svoja politička mišljenja.”

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI