Neovisni novinarski portal
8.4.2020.
HRVATSKA / POLITIKA
Ovdje rade najplaćeniji državni službenici(foto TRIS/G. Šimac)

Živjela Hrvatska:
Viceguverner HNB-a ima plaću 44.435,40 kuna, a moj znanac mirovinu 1.054 kune

Ovdje rade najplaćeniji državni službenici(foto TRIS/G. Šimac)

Sreo sam prije tri dana jednog znanca u Lidlu. U košari je imao jednu ‘akcijsku’ sivu kokoš i litru blijedog biljnog ulja po 7,99 kuna. Ispričao mi je kako je zbog niza zdravstvenih tegoba već par godina u invalidskoj penziji i da mjesečno primi 1054 kune mirovine. To mu je za cijeli mjesec. Živi sam. Ima jedan mali vrt i u njemu kupusa. Svaki tjedan kupi jednu kokoš. Ne puši odavno, kaže. U stvari, zapali jednu cigaretu tjedno, petkom navečer, nakon izvlačenja eurojackpota, priznaje.

Inače, nedavno su izglasane izmjene poreza na dohodak, pa su zahvaljujući tome povećane plaće tzv. državnom vrhu – predsjednici, premijeru, ministrima i saborskim zastupnicima, kao i vrhu Hrvatske narodne banke. Ako ne po svojim moralnim kvalitetama i po dobrome, navedeni ipak spadaju u državni vrh, jer imaju vrhunske plaće.

 RTL javlja kako od tih državnih dužnosnika koje plaćamo mi (dakle: plaćamo MI) najveću plaću ima viceguverner HNB-a, stanoviti Slavko Tešija, koji mjesečno prima više od 44 tisuće kuna (44.435,40 kn). Neto. Svi iznosi koji budu spomenuti u ovom tekstu su neto iznosi.

S tim novcem bi znanac s početka teksta mogao kupiti mjesečno oko 2 tisuće i 200 kokoši, a ne četiri.

Tko se ovdje zaposli, može kupiti oko 2200 sirovih kokošiju mjesečno (foto TRIS/G. Šimac)

Tzv. guverner HNB-a Boris Vujčić ima manju plaću od svoga podređenog Tešije: nešto više od 41 tisuću kuna (41.264,20 kn). Te novce zarađuje i za svoje zalaganje da se kao čelnik hrvatske monetarne institucije zalaže za izbacivanje hrvatske kune i uvođenje eura.

‘Najbolji centralni bankar u globalnim razmjerima’

Možda mu je baš zato mjesečnik The Banker dodijelio  dva priznanja za 2018. godinu – za najboljega europskog guvernera i najboljega centralnog bankara u globalnim razmjerima, štogod to uopće znači.

Gdje ima novaca nego u banci, pa je valjda normalno i da zamjenica guvernera Sandra Švaljek, koju pamtimo i po navodnom razilaženju s Milanom Bandićem, ima  mjesečnu plaću od 38 tisuća kuna.

U toj banci se valjda tuku tko će platiti turu pića kad odu u kafić, jer i ostali takozvani viceguverneri Neven Barbaroša i Bojan Fras primaju mjesečnu crkavicu 38 odnosno 37 tisuća kuna. Nadalje, drastično manje plaće imaju Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a – 35.613,64 kn, te Roman Šubić, viceguverner HNB-a – 34.509,53 kn, te Michael Faulend, viceguverner HNB-a – 33.860,81 kn.

Što pobogu rade ti ljudi?

Evo što: oni se, kako pišu, sastaju na sastancima koji se ‘u pravilu održavaju jednom mjesečno’ te ‘utvrđuju okvir i mjere monetarne i devizne politike te određuju strategiju i politiku upravljanja međunarodnim pričuvama Republike Hrvatske’.  Taj se Savjet  sastoji od osam članova, a čine ga guverner, zamjenik guvernera i šest viceguvernera. Za njihov jednomjesečni sastanak moćna osmorka primi ukupnu plaću  302 tisuće i 745 kuna i još nešto lipa. 

Zgrada HNB-a – u njoj su neloše plaćena ‘radna mjesta’ (foto TRIS/G. Šimac)

U Kauflandu, pokraj stroja koji guta plastične boce i drugu povratnu ambalažu sretnem drugog znanca s dvije goleme crne vreće pune boca. Malo mu je neugodno, vidim. Sjećam ga se iz ’91. godine iz 141. gardijske brigade HV-a. Tada je u rat došao iako je bio dobrostojeći poduzetnik: u Kaštelima je imao mali ali uspješan pogon koji se bavio proizvodnjom – plastične ambalaže, kanti, slamki itd. Pogon mu je propao dok je bio na ratištu. Kaže mi da skupi te boce od prijatelja, kako nisu iz kontejnera. te da mu sin iz Norveške mjesečno šalje oko 2000 kuna.

Plenković za plaću može kupiti 3598,5 kilograma klementina

Kako javlja RTL, predsjednica države ma najveću plaću među političarima: Kolinda Grabar-Kitarović dobije mjesečno 24.376,20 kuna.

Nije to bogznašta: u NATO-u joj je navodna plaća bila i veća. Za ovu plaću se može kupiti jedva 4066 komada posebne salame u pakiranju od 500 grama, ako su na akciji po 11,99 kuna kilogram.

Treba napomenuti kako predsjednici, ministri i zastupnici uz navedene iznose imaju i razne druge dodatke za odvojeni život, naknade za stanovanje, putovanja, za parkiranje, dnevnice itd.

U takve spadaju i predsjednik sabora Gordan Jandroković koji ima osobni dohodak 22.442,88 kuna, dok predsjednik Vlade RH i HDZ-a  Andrej Plenković računu mjesečno podeblja najmanje za dodatnih 21.655,57 kuna, a to se odnosi na njegovu plaću.

Za te pare premijer može kupiti oko 3,5 tone klementina na akciji po 5,99 kuna (preciznije 3598,5 kilograma voća). Javljali  su mediji da Plenković jede samo klemenine i mandarine pa je zato smršavio 17 kilograma. Kad je sezona mandarina, Plenković za svoju plaću može kupiti dva, tri šlepera neretvanskih mandarina, pa se najesti kao čovjek.

Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora , poznat i po tome što ga se spominje uz  tzv. SMS aferu i slučaj istrage elitne prostitucije, svaki mjesec od nas, hrvatskih građana, dobije plaću neto- 21.641,94 kn. Njegov kolega, kojega neki u šali zovu profesionalnim manjincem,  Furio Radin, kao potpredsjednik sabora koji sjedi nasuprot sabornika uglavnom praznoj sabornici za to dobije 20.901,99 kn na mjesec.

Nije to baš nešto puno novca: s time jedva da bi 20 siromašnijih studenata moglo imati mjesečnu stipendiju od 1000 kuna. Pa onda je bolje da te pare u furioznoj saborskoj atmosferi zaradi Radin.

Ovdje rade najplaćeniji državni službenici(foto TRIS/G. Šimac)

Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, poznat po nedavnoj aferi tobožnje namještaljke tobožnje fotomontaže  primi 20.312,00 kn.

Za taj novac ministar, za čijeg je mandata iz hrvatske žitnice Slavonije za Irsku i Njemačku pobjeglo na desetke tisuća Slavonki i Slavonaca, može kupiti mjesečno 6793 kilograma krumpira.

Pod uvjetom da su na akciji po 2,99 kuna. 

Ni za kvaku borbenog aviona

Ana ima 33 godine. Nakon teške bolesti i operacije sada boluje od neizlječivog limfedema. Ima mirovinu 1200 kuna. Samo jedne specijalne čarape koje mora nabaviti kako bi hodala mjesečno je koštaju nešto manje od dvije tisuće kuna.

Božo Petrov, psihijatar iz Metkovića, čelnik političke nakupine Most i potpredsjednik sabora, za pokoju rečenicu koju izgovori mjesečno dobije 19.893,50 kn.

Za te kune moglo bi se zaposliti i platiti troje ljudi u Domu zdravlja u Metkoviću.

Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, i trgovac informatičkom opremom i sustavima koje prodaje većini državnih nstitucije i poduzeća, a koji će biti zapamćen jer je  htio domovini kupiti 30 godina stare polovne avione, zadužen je za neprestano izgovaranje pojma  ‘domovinska sigurnost’, te zato dobije plaću u iznosu od 16.255,40 kn.

Tim novcem ne može se kupiti ni kvaka ni retrovizor za novi borbeni avion.

Živjela Hrvatska.

Zgrada HNB-a – radno mjesto (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI