Neovisni novinarski portal
6.7.2020.
GRAĐANI / HRVATSKA
Vodice na “zimskim pripremama”: Kanalizacijski sustav još je u papirima…

Vodice na “zimskim pripremama”:
Kanalizacijski sustav još je u papirima…

Vodice žive svoj zimski san, hiberniraju do skorih priprema turističke sezone. U koju nažalost, ulaze s istim, vječitim problemom hipertrofirane apartmanske izgradnje, koja još uvijek ne staje, i neriješenog sustava odvodnje.  Trenutno se radi na prikupljanju dokumentacije, imovinsko-pravnim i katastarskim pitanjima, izvlaštenju, dozvolama. A ako sve bude išlo po planu, radovi na sustavu odvodnje s prečistačem, u Vodicama bi mogli krenuti za godinu, godinu i pol dana, a ne bude li “iznenađenja” s izvođačima radova, sve bi trebalo biti završeno za četiri godine. Dakle, još će se godinama Vodičani mučiti septičkim i crnim jamama…

– Ovog trenutka za nas nema većeg i prioritetnijeg problema za rješavanje od izgradnje kanalizacije. Važan nam je i dječji vrtić i izgradnja dvorane, ali kanalizacija nema alternative- potvrđuje nam i vodička gradonačelnica Nelka Tomić.

Vodice, snimila : J. Klisović

Milijuni za odvodnju, godine za radove

– Svi smo- ističe- maksimalno koncentrirani na ovaj problem, svatko odrađuje svoj dio posla, imamo veliku potporu i pomoć i u županiji, i Vodovodu i Ministarstvu, i ako tako ostane, vjerujem da ćemo za godinu dana imati sve spremno za početak radova- optimistična je gradonačelnica. Projekt koji je za Vodice ” broj jedan” stoji oko 350 milijuna kuna, a u investiciju idu zajedno s općinom Tribunj. To je ogroman zahvat, no građane Vodica to će stajati samo pet posto od investicije koja se uglavnom pokriva sredstvima EU fondova. Rješavat će se paralelno i sustav oborinskih voda.

E, sad kad imate u vidu činjenicu da Grad Vodice broji preko 12 tisuća stanovnika, a da u špici turističke sezone ovdje znade boraviti još 40- 60 tisuća turista, lako je zamisliti koliki je problem za grad neriješeni sustav odvodnje.
Mnogi su Vodičanima znali otvoreno prigovarati zbog toga što u toliko uspješnih turističkih desetljeća tijekom kojih su Vodice postale jedna od vodećih destinacija domaćih i stranih turista, nisu bili svjesni koliko kanalizacija znači za razvoj grada i sposobni samoorganizirati se i nekom vrstom samodoprinosa,  kreditom i potporom gradskog proračuna, davnih dana ući u projekt odvodnje. No, što je, tu je, kaže gradonačelnica. – Sada treba učiniti sve da se u što kraćim rokovima kanalizacija, zajedno s mrežom i prečistačem, napokon izgradi- kaže Nelka Tomić.

Gradi se i dječji vrtić za 25 milijuna kuna

Iako najveći dio radnog vremena troši upravo na savladavanje svih zapreka i neriješenih pitanja oko sustava odvodnje, gradonačelnica najavljuje i izgradnju dječjeg vrtića u Vodicama, vrijednog oko 25 milijuna kuna, i to kreditom Grada u iznosu od 20 milijuna, tri milijuna iz gradskog proračuna, i manju financijsku pomoć Ministarstva demografije, obitelji , mladih i socijalne politike, u iznosu od 1,2 milijuna kuna ( svega 5 posto vrijednosti investicije) . Kapacitet vrtića bit će 200 mjesta za vodičke mališane.

A da ne bi bilo kako Grad vodi isključivo računa o vlastitim potrebama, a zanemaruje druge dijelove ove lokalne (administrativne) jedinice samouprave, uređuje se i središnji trg u Srimi za kojeg je izvedbeni projekt izradila firma Situs iz Šibenika. Projekt ima tri dimenzije, jednu koja obuhvaća lokaciju sa zelenom tržnicom, druga je lokacija memorijalnih obilježja, a treća se odnosi na pozornicu za ljetna turistička i kulturna događanja. Kako su projektanti zamislili, tzv. zelena tržnica kad nije u svojoj izvornoj funkciji može figurirati i kao svojevrsna pivnica, odnosno šank na otvorenom, a u vrijeme održavanja predstava ili koncerata, služit će kao “back stage”.
Mjesto središnjeg okupljanja Srimara, tamošnja balotana, prema izvedbenom projektu bit će izmještena s druge strane ceste, prema moru i naći će se u projektu novog srimskog igrališta.

Gradonačelnica je zadovoljna razvojem Vodica, napose, kako veli, kad se ima u vidu da grad živi gotovo isključivo od turizma. Teško bi se u Vodicama našla obitelj koja s turizmom nema baš nikakvu vezu, ali turizam je ovdje “sretna okolnost”.

Budući središnji trg u Srimi

Domaći gosti vole Vodice

Vodice su lani ostvarile gotovo 1,5 milijuna noćenja ( samo usporedbe radi, 2010. zabilježeno je 370.978 noćenja), omiljena su turistička destinacija domaćih gostiju ( 16 posto), a od stranih najviše je Nijemaca (13 posto), Poljaka ( 11 posto), Slovaka, Čeha, Slovenaca ( 9 posto), te Austrijanaca ( 6 posto) i Mađara ( 5 posto).
U gradu je sve u funkciji turizma, pa je i vodička gospodarska zona, smještena uz samu magistralu, jednako strukturirana po mjeri što bolje turističke opskrbe. Mahom su tu veliki trgovački centri, od Plodina do Lidla, od autocentra Bastić do poduzeća Arausa i građevinske kompanije Vodice. Zonu su zajedno izgradili i infrastrukturno opremili Grad Vodice ( 400 tisuća kuna ) i Ministarstvo gospodarstva ( 300 tisuća kuna), a interes investitora s godinama se ne smanjuje.

-Mi spadamo među one gradove koji nisu povećali paušal iznajmljivačima u turizmu, jer smatramo da građane ne treba i dodatno opterećivati novim nametima. Zato paušal ostaje- napominje gradonačelnica – 300 kuna za Vodice i Srimu, 150 kuna za zaleđe gdje se sve intenzivnije razvija ruralni turizam, a za otok Prvić smo paušal spustili s 250 na 200 kuna po postelji.

Kongresni turizam

Nelka Tomić je ginekologinja koja je u politici na “privremenom radu”, ali i kao gradonačelnica bar jednom tjedno odradi punu satnicu u Bolnici u Šibeniku. Svoje se profesije ne odriče, politika joj je, kaže, izazov, ali ako je pitate hoće li u mirovinu kao liječnica ili političarka diplomatski kaže: Tko zna što će vrijeme donijeti, ali radije bi ipak da završim kao liječnica.

U Vodicama, naravno, živi, za razliku od nemalog broja gradonačelnika u manjim gradovima koji su prijavljeni u svojim gradovima, ali stvarno žive u onim većim, susjednim. I ne misli da je vodička zima sumorna i teška.

-Možda to ne možete zamisliti, ali cijelu godinu ovdje je nekakav moving. To možemo zahvaliti kongresnom turizmu koji se sve više razvija, i gotovo cijelu zimu imamo pune hotele, posebno Olympiju a sve više i Puntu, bilo da je riječ o organiziranju konferencija, kongresa, simpozija ili ugošćavanju sportaša na pripremama. Tako da ni zimska šetnja vodičkom rivom više nije nimalo depresivna- uvjerava nas gradonačelnica Vodica i poziva da napravimo i sami izvansezonski đir po gradu.


VEZANE VIJESTI