Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
EKOLOGIJA
Vlažna staništa su prirodno rješenje problema klimatskih promjena ali u zadnjih 45 godina izgubili smo više od trećine svjetskih močvara

Vlažna staništa su prirodno rješenje problema klimatskih promjena ali u zadnjih 45 godina izgubili smo više od trećine svjetskih močvara

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa Svjetska organizacija za zaštitu prirode-WWF upozorava da gubitak i degradacija močvara, rijeka i jezera doprinosi problemu globalnog zagrijavanja.

Sutra se obilježava Svjetski dan vlažnih staništa koji nas podsjeća da je više od trećine svjetskih močvarnih staništa izgubljeno u zadnjih 45 godinaSagorijevanje lignita i isušivanje tresetišta čini čak desetinu godišnjih emisija stakleničkih plinova iz fosilnih goriva, a uništavanje močvarnih područja doprinosi gotovo četvrtini globalnog ispuštanja metana.
Situacija s kojom se danas suočavamo više je nego alarmantna. Vlažna staništa predstavljaju jedan od najproduktivnijih ekoloških sustava jer pohranjuju dvostruko više ugljika nego sve svjetske šume zajedno. Iako pokrivaju samo 3% površine kopna, nestaju čak tri puta brže od kišnih šuma. Tijekom velikih padalina vlažna staništa služe kao retencije, u njima se zadržava višak vode što sprječava prirodne i ekonomske katastrofe, dok njihova vegetacija doprinosi boljoj kvaliteti vode i djeluje kao filter koji umanjuje utjecaj različitih izvora onečišćenja.

Slaba ambicija oko zaštite slatkovodnih ekosustava od strane država članica EU potaknula je preko 100 nevladinih organizacija da pokrenu kampanju #ProtectWater kako bi građanima diljem Europe pružili priliku da izraze svoje mišljenje i sudjeluju u javnoj raspravi tijekom procesa evaluacije Okvirne direktive o vodama. Više od 250 000 ljudi dosad je reklo NE izmjenama najsnažnijeg propisa koji osigurava zaštitu voda.
Samo zajedno možemo promijeniti trenutnu situaciju i spriječiti gubitak vlažnih staništa te i dalje koristili ključne usluge koje one pružaju ljudima i prirodi. Vrijeme je da pojedinci, zajednice i vlade počnu međusobno surađivati na zaštititi slatkovodnih ekosustava, ističu iz WWF-a.
Revizija Okvirne direktive o vodama može dovesti do značajnog oslabljivanja i odugovlačenja provedbe njenih ciljeva. WWF se zalaže za njeno očuvanje u sadašnjem obliku, kako bi se na vrijeme i sigurno očuvali prirodni resursi o kojima ovisimo, kaže Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
Iz WWF-a pozivaju da date svoj glas za očuvanje Okvirne direktive o vodama: -Močvare, rijeke i jezera ne mogu same govoriti, hoćete li im pomoći?
Peticiju možete potpisati ovdje: http://www.wwfadria.org/kampanje/protect_water/

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI