Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
eu / zanimljivi projekti
Pčele i med

“Učimo danas za bolje sutra”:
Besplatno nauči kako tetošiti pčele i ukrasti im med, te kako šetati po mirisnoj livadi i sakupljati ljekovito bilje

Pčele i med

Nakon što su nedavno neki na kninskom području ‘mukte’ i  nenadano postali pršutari odnosno su naučili kako od svinjske noge napraviti pršut, sada je vrijeme da se besplatno nauči kako njegovati i  tetošiti pčele i onda im krasti med, te kako šetati po mirisnoj livadi i usput brati ljekovito i aromatično bilje. Nije šala. Radi se o nastavku programa kojega provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s gradom Kninom kroz projekt nazvan “Učimo danas za bolje sutra“.

Podsjetimo, radi se o projektu koji se odvija u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a na koji će se utrošiti 818.166,00 kn te je financiran 100% sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

-Cilj projekta je kroz provedbu osposobljavanja/obrazovanja odraslih i osnaživanja mekih vještina marginaliziranih osoba, utjecati na njihovo lakše zaposlenje i veću konkurentnost na tržištu rada. Projekt se provodi na području grada Knina i traje od 1.9.2018. do 1.9.2020. godine. Ciljna skupina je 40 pripadnika marginaliziranih skupina s područja grada Knina i stručnjaci koji rade s nezaposlenim osobama pripadnicima marginaliziranih skupina. U marginalizirane skupine spadaju: Dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu – pojašnjava Dimitrije Dujmović, voditelj projekta.

Veseli ‘friški’ pršutari

Inače, kako smo javljali i ranije, u  sklopu projekta održat će se 5 verificiranih programa osposobljavanja i to za sljedeća zanimanja i vještine:

  • Proizvođač/ica pršuta (počelo u studenom 2018.),

  • Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja (očekivani početak u ožujku 2019.),

  • Pčelar/ica (očekivani početak u ožujku 2019.)

  • Proizvođač/ica rakije i drugih domaćih aromatiziranih pića (očekivani početak u rujnu 2019.) i

  • Povrćar/ica (očekivani početak u ožujku 2020.)

    Iz učionice

No to nije sve. Neće se samo učiti kako potati pčelarica ili proizvođač ljute rakije, nego će se paralelno održavati i 12 radionica takozvanih ‘mekih vještina’. Što su to ‘meke vještine’? Evo što su:

  • Budi svoj (4 puta u tijeku projekta) – dvodnevna radionica na temu osnaživanja i podizanja razine samopoštovanja,

  • Izrazi se (4 puta u tijeku projekta) – dvodnevna radionica na temu povećanja komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina s ciljem lakšeg zaposlenja i

  • Budi kreativan (4 puta u tijeku projekta) – dvodnevna radionica na temu razvoja kreativnosti s ciljem smanjenja socijalne isključenosti

‘Ja sam pršutar!’

U protekla tri mjeseca završen je program osposobljavanja za „Proizvođač/ica pršuta“ na Pučkom otvorenom sveučilištu Knin te su dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju, tako da sada već neki mogu uokolo šetati s dilomom i svima reći: ‘Ja sam pršutar!’ Ili pršutarka, dakako.

Provedene su i tri radionice za osnaživanje mekih vještina „Budi Svoj“, Budi Kreativan“ i „Izrazi se“.

Dakle, kako smo već spomenuli, početkom ožujka 2019. kreću programi osposobljavanja za „Sakupljač/ica, proizvođač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja“ i „Pčelar/ica“.

Idealno, počinju ljepša i toplija vremena: oni koji se odluče za ovaj program moći će boraviti u prirodi i usput saznati puno toga o pčelama, aromatičnom bilju i drugom blagu koje nas okružuje, ali ga najčešće uglavnom nismo svjesni, a u koje spada i ovaj program besplatnog obrazovanja.

Ilustracija: jedna livada (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI