Neovisni novinarski portal
23.9.2020.
brda i planine
Ekipa s Kilimanđara

Povratak šibenskih pustolova:
Vratili se i Kilimandžarci i Aconcaguaši

Ekipa s Kilimanđara

Hrvatski planinarski klub Sv. Mihovil iz Šibenika opet je kompletan. Povratkom pustolova: četveročlane družine s osvajanja najvišeg južnoameričkog vrha Aconcague, te 14-člane grupe s veranja na najviši afrički vrh Uhuru (Kilimandžaro), i (još ranije) šesteročlane družine iz Perua i Bolivije, u Šibeniku su sada opet ponovno svi. Svi su se vratili zdravi, živi i veseli, pa će se to propisno i proslaviti, kako najavljuju. I Kilimandžarci i Aconcaguaši i Los Mihovillerosi imat će sada mjesecima što pričati o svojim međunarodnim planinarskim dogodovštinama kolegama, ali vjerojatno i unucima.

– 14.2.2019. u 13.55 sati ekipa HPD Sv. Mihovila u sastavu Antonia Viljac, Anka Dujić i Leonardo Grubelić, te Željko Bockovac (HPD Mosor) popela je najviši vrh Južne Amerike, Aconcagua 6962 mnv u čast prvog predsjednika kluba pok. Zlatibora Prgina koji je poginuo u pokušaju uspona prije 20 godina. Trenutno u baznom logoru odmaraju prije polaska kući – javili su prije par dana Aconcaguaši. 

Četvorka na Aconcagui

Kolege, prijatelji i rodbina i kolege su odahnuli kada je stigla ta poruka s ćudljive južnoameričke planine.

-Sa velikim osmijehom na licu i srcem velikim ka kuca izrazito zadovoljstvo mi je obavijestiti te da je svih 15 clanova eksedicije popelo Kilimanjaro. Satraveni svi od reda, ali sritni i ponosni do neba… Krenuli smo sinoć, petak, u 23:23, a popeli Uhuru u 06:38…- stigla je i obavijest s Kilimandžara s planinarsog pothvata kojeg je vodio Mate Protega, predsjednik kluba (koji se na vrh Afrike popeo već tri puta).

Nismo uspjeli doznati jesu li u Africi pojeli svu domaću pancetu koju su ponijeli, te je li razlog povratka kući bio i to što im je nestalo dimljene dalmatinske slanine.

Ekipa s Kilimanđara

Inače, ekspedicija na Aconcaguu imala je i još jednu zadaću: odati počast pokojnom predsjedniku kluba Zlatiboru Prginu koji je na ekspediciji na tu planinu 1999. godine smrtno stradao.

-U siječnju 1999. mala i iznimno odlučna šesteročlana ekipa planinara HPK Sv.Mihovil Šibenik predvođena svojim predsjednikom Zlatiborom Prginom krenula je na, do tada za njih najzahtjevniji uspon, Aconcaguu 6962 mnv. Najviši vrh južne hemisfere, na Quechua jeziku “kameni stražar” nažalost pokazao je tada svoju snagu, na ekspediciju ih je otišlo šest, vratilo se nazad pet. 29.01.1999. na 300 metara od vrha, na početku završnog uspona, u zloglasnoj Canaleti život je izgubio Zlatibor Prgin, prvi predsjednik HPK Sv.Mihovil. Dvadeset godina poslije, jedna mala ekspedicija jednako odlučnih planinara HPK Sv.Mihovil odlučila je pokušati dovršiti započeto, istim putem i na isti način u čast prve šibenske ekspedicije i u spomen na prvog predsjednika kluba – kaže Leonardo Grubelić, koji se s Antonijom Viljac i Ankom Dujić upravo vratio s krova Južne Amerike. 

Na vrhu su ostavili posvetu Zlatku Prginu

No svaka od spomenutih pustolovina zahtijevala je dugu pripremu i brojna odricanja. Posebice se to odnosi na naše Aconcaguaše.

-Godinu dana priprema, gomile tehničkih, emocionalnih i psihičkih poteškoća nije nas obeshrabrilo u tom naumu, izgurali smo sve probleme i 30.01.2019. ipak bili u avionu koji je letio za Argentinu, grad Mendozu nadomak našeg cilja. 23 dana poniznosti, 23 dana želje i odlučnosti, 23 dana timskog rada i puno sreće urodilo je plodom. 14.02.2019. svo četvero stajali smo na vrhu “kamenog stražara” sa zastavom kluba i gomilom emocija u grudima.  Zadnja stranica jedne tužne priče je zatvorena – zadovoljan je Leonardo Grubelić. 

A ima i zašto biti.

Kao i svi ostali Mihovilci koji su u proteklih mjesec i pol obišli svjetske uzvisine i divljine na drugim kontinentima.

Ali i svi oni Mihovilci koji su u nešto jeftinijem aranžmanu ostali na ekspediciji u Šibeniku, te su odlučno i hrabro planinarili po obližnjem brdu Šubićevac.

Pogledajte nekoliko fotografija…

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI